Spellen > Recensies > Fish Fish Fish

Fish Fish Fish

Det - 2010


In 2007 heeft Chislaine van den Bulk de Spelontwerpwedstrijd van Ducosim gewonnen met haar bordspel Fish Fish Fish. Inmiddels is het spel uitgebracht bij Quined Games. Alles zit in een kleurige doos: vrolijke bootjes, een bonte verzameling visjes, een speelbord en verplaatsingskaarten. Voordat het spel begint, worden eerst alle vissen op het bord gelegd. Blauwe en witte vissen om en om en in het midden n grijze vis. Iedereen krijgt 1-3 bootjes (afhankelijk van het aantal spelers), twee grijze vissen en drie verplaatsingskaarten. De spelers zetten hun bootjes op het bord, aan de rand van het speelveld. Daarna kan het spel beginnen. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk waardevolle vissen te vangen.

Op de verplaatsingskaarten staat een pijl. In deze richting kan een speler zijn boot laten varen of vissen laten zwemmen. Een verplaatsingskaart mag niet worden gedraaid, zodat de pijl ineens de andere kant op wijst. De randen van de verplaatsingskaarten komen overeen met de rand van het speelbord. Zo liggen de kaarten altijd in de juiste richting.

Als een speler aan de beurt is, kan hij f zijn bootjes verplaatsen, f vissen laten zwemmen. Elk vakje verplaatsen kost hem n verplaatsingskaart. Hij mag meer verplaatsingskaarten in n beurt spelen. Als hij bootjes verplaatst, mag hij de kaarten verdelen over meer boten. Als hij vissen laat zwemmen, mag hij de kaarten ook verdelen over meer vissen. Komen vissen in een vakje met andere vissen, dan zwemmen ze als school verder. Zodra vissen en bootjes op hetzelfde vakje terechtkomen, dan worden de vissen gevangen door die boot. Dit zijn winstpunten voor de eigenaar van de boot. Grijze vissen leveren vijf punten op, witte twee en blauwe n. Aan het einde van zijn beurt mag de speler nieuwe verplaatsingskaartjes pakken. Het aantal is afhankelijk van het vakje waarop zijn laatste beweging is geindigd. Elk vakje op het bord heeft een getal: 1-3. Het vakje, waarnaar de laatste boot of vis is gevaren of gezwommen, is bepalend.

De spelers moeten de aan het begin ontvangen grijze vissen voor het einde van het spel in het water hebben gelegd, anders leveren deze per stuk vijf strafpunten op. Een speler kan n grijze vis aan het einde van zijn beurt inzetten, voor het pakken van nieuwe verplaatsingskaartjes. De grijze vis mag alleen op een vakje met minstens n andere vis worden gelegd.

Het spel eindigt zodra de kaartenstapel twee of drie keer is doorlopen (ook weer afhankelijk van het aantal spelers). Nu telt iedereen de waarde van zijn vissen. De beste visser wint.

Ten slotte

Fish Fish Fish is een leuk familiespel dat er lekker bont gekleurd uitziet. Het is vrij duidelijk wat je wilt. Maar kan het ook? Heb je de juiste kaartjes? Is een ander je niet net voor? Probeer op hoge getallen te eindigen, waardoor je meer kaartjes krijgt en dus meer mogelijkheden hebt. Zoek slimme routes voor de vissen naar jouw boot toe en laat ze weg zwemmen voor een ander. En wanneer zet je je grijze vissen in? Mooi uitgevoerd vermaak voor drie kwartier, met zeer duidelijke regels.

Erwin: dit toegankelijke tactische verzamelspelletje is niet alleen een prima familiespel, maar heeft voldoende diepgang om als lichte middenklasser voor veelspelers te fungeren. De mogelijkheid om vissen of boten te verplaatsen reduceert de geluksfactor.

Titel: Fish Fish Fish
Auteur: Chislaine van den Bulk 
Uitgever: Quined Games
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 45 minuten
Prijs: ong. 30


Spellen > Recensies >
Fish Fish Fish


Top