Spellen > Recensies > Penguins

A Fistful of Penguins

Erwin - 2012


De Amerikaanse uitgever Wattsalpoag komt al een paar jaar naar de spellenbeurs Spiel. De ietwat vreemde bedrijfsnaam en de spellen met opvallende speelstukken waren mij de afgelopen jaren wel opgevallen, maar tot voor kort had ik nog geen van hun spellen gespeeld. Op de vroege donderdagmorgen van Spiel 2011 leidde een toevallige ontmoeting van een handvol Nederlandse spelers voor hun stand tot een eerste inhoudelijke kennismaking. Voor onze neuzen kwam een tafeltje vrij, waarna wij een enthousiaste uitleg aanhoorden en ons aan het dobbelspelletje A Fistful of Penguins waagden. Er was niks mis met ons gevoel voor timing. Het spel beviel goed, ik kocht een exemplaar, om later op de dag te constateren dat het spel was uitverkocht. Deze Amerikanen weten nu ook dat je op een beurs met duizenden familiespelers meer dan 100 exemplaren van een leuk en luchtig dobbelspelletje kunt verkopen.

Het spelmateriaal bestaat uit negen zeszijdige dobbelstenen met zes diersoorten (pingu´n, leeuw, eekhoorn, dromedaris, eland en kangoeroe), geldfiches (winstpunten), kangoeroefiches, pingu´nfiches (voor een variant waarbij je dobbelstenen van medespelers kunt kopen), plastic pingu´ns en overzichtskaartjes met de waardes van de verschillende worpen. Aan het begin van het spel krijg je geldfiches met een waarde van 10 en zes pingu´ns.

Het spel wordt gespeeld in drie ronden, waarin iedere speler steeds ÚÚn keer aan de beurt komt. In de eerste ronde start je met vier dobbelstenen, in de tweede met vijf en in de derde ronde met zes stenen.

Als je aan de beurt bent, gooi je het voorgeschreven aantal stenen en moet je beslissen wat je met deze worp wilt. Door het inleveren van pingu´ns kun je het lot een handje helpen. Voor ÚÚn pingu´n mag je ÚÚn extra dobbelsteen uit de voorraad kopen en gooien, of mag je een of meer van jouw stenen overgooien. Dit mag je zo vaak doen als je maar wilt. Als je al jouw pingu´ns hebt verbruikt, is het uit met de pret en moet je de punten tellen. Als jouw dobbelstenen pingu´ns tonen, mag je die stenen tussentijds inleveren om nieuwe pingu´ns te bemachtigen, zodat je weer stenen kunt bijkopen of overgooien.

Met de andere diersoorten verdien je winstpunten. Kangoeroes leveren het gegooide aantal in het kwadraat aan punten op. Daarnaast krijg je ÚÚn kangoeroefiche, waarmee je in een volgende ronde ÚÚn steen naar de kangoeroezijde kunt draaien. Elke combinatie van een eland en een eekhoorn levert 9 punten op. Elke dromedaris is 5 punten waard, tenzij je ook een of meer leeuwen hebt gegooid. Elke leeuw is zelf 7 punten waard. Het is onmogelijk om in dezelfde worp te scoren met leeuwen en een combinatie van elanden, eekhoorns of kangoeroes. Je moet dan kiezen voor de roofdieren of de andere beesten. Met jouw eekhoorns kun je, naast de elanden, ook nog op een interactieve manier punten verdienen. Met jouw eerste eekhoorn steel je ÚÚn fiche van de volgende speler, met de volgende eekhoorn twee fiches van de daaropvolgende speler enzovoort. Deze knagende kleptomanen zijn een leuke manier om de buren van punten te beroven.

Na drie ronden wordt de dierentuin gesloten en tellen de spelers hun punten. Naast de verzamelde puntenfiches krijg je ook nog ÚÚn punt per resterende pingu´n. De speler met de meeste punten is de winnaar. Een gelijke stand wordt gebroken met een extra dobbelduel, met zeven stenen en twee pingu´ns.

Ten slotte

A Fistful of Penguins is een dobbelspelletje met een identiteitscrisis. Het genre staat bekend om spellen met een hoge geluksfactor. Liefhebbers weten dit, accepteren dit en hebben hier i.h.a. geen last van. Dit vuistje vol Antarctisch gevogelte heeft hier blijkbaar wel moeite mee, getuige de hoeveelheid extraatjes waarmee de geluksfactor wordt onderdrukt. Gelukkig doet deze overdaad geen schade aan het speelplezier. A Fistful of Penguins is een vlot en luchtig dobbelspel, waarbij je met enige regelmaat echt iets hebt te kiezen. De stelende eekhoorns verhogen het speelplezier, want er is niets zo leuk als het verhogen van jouw score ten koste van medespelers. De handige overzichtskaartjes presenteren de verschillende opties op een duidelijke manier, waardoor deze het begrijpen van de spelregels niet voor de voeten lopen. Wat op het eerste gezicht een volgepropt spelsysteempje lijkt, blijkt vanaf het eerste potje een erg leuk dobbelspel. Een prima tussendoortje!

Titel: A Fistful of Penguins
Auteur: Jonathan Franklin
Uitgever: Wattsalpoag Games
Aantal spelers: 1- 6
Speelduur: ong. 20 minuten
Prijs: ong. Ç 14

Afbeeldingen (c) WattsalpoagSpellen > Recensies >
Penguins


Top