Spellen > Recensies > Fits

Fits

Det - okt 2009


Wie kent het computerspel Tetris niet? Blokjes in verschillende vormen, die naar beneden vallen. Je probeert ze zo te plaatsen dat ze horizontale rijen opvullen. Zo'n rij verdwijnt dan en je hebt weer meer ruimte op je speelveld. Als een nieuw blokje aan de bovenkant niet meer verder naar beneden kan zakken, eindigt voor jou het spel. Reiner Knizia heeft hier een variant op bedacht in de vorm van Fits. De spelers hebben ieder een schuin aflopend speelvlak met zes verticale rijen. Hierop kunnen de stukken worden geplaatst, die vervolgens naar beneden worden geschoven. Er is één groot verschil met het bekende Tetris, de stukken mogen op het laatst niet meer snel horizontaal verplaatst worden. Als ze eenmaal in een verticale baan zitten, kunnen ze alleen nog maar recht naar beneden. Stuiten ze halverwege op een al eerder gelegd stuk, dan blijven ze daarachter hangen. Ze schuiven er dus niet snel even omheen, zoals bij Tetris wel kan.

Hoe gaat nu het spel? Iedere speler heeft een eigen speelvlak. Bij dit speelvlak horen vier opdrachtkaarten. Zo kan je vier verschillende ronden spelen. De spelers leggen allemaal dezelfde opdrachtkaart op hun speelvlak. Verder krijgen ze 16 speelstukken in hun kleur. Dit zijn de bekende Tetris-blokjes. Tot slot krijgt iedere speler een startkaart. Hierop staat het speelstuk waarmee zij moeten beginnen. Elke speler kiest hoe hij zijn startstuk van boven naar beneden schuift en zo op zijn speelveld plaatst.

Vervolgens zijn er nog 16 bouwkaartjes. Hierop staan alle speelstukken afgebeeld. Elk stuk komt één keer voor. Deze kaartjes worden goed geschud en liggen in een dichte stapel op tafel. Eén speler draait de bovenste kaart open en laat zien om wel speelstuk het gaat. Alle spelers pakken nu dit speelstuk en plaatsen het op hun speelveld. Ze kiezen bovenin een positie van waaruit ze hem naar recht naar beneden schuiven, totdat hij ergens achter een ander stuk blijft steken, of totdat hij onderin is beland. De spelers mogen het speelstuk in iedere gewenste positie draaien of spiegelen. Als iedereen dit heeft gedaan, dan wordt de volgende kaart opengedraaid. De spelers pakken nu allemaal dit afgebeelde speelstuk en plaatsen deze ook weer op hun speelveld. Als er een stuk wordt gedraaid dat een speler al als startstuk heeft gebruikt, slaat hij een beurt over. Als alle zestien stenen aan de beurt zijn geweest, eindigt de ronde en worden de punten geteld. Speelstukken die mensen echt niet kwijt kunnen of willen, omdat die heel ongunstig uitkomen, mogen naast het speelvlak worden gelegd. Je bent dus niet verplicht om een stuk op je speelvlak te plaatsen.

Elke ronde heeft zijn eigen opdrachtkaart. In het spel zitten vier verschillende opdrachtkaarten. De eerste opdrachtkaart bestaat uit twaalf horizontale rijen met ieder zes stippen. Elke volle horizontale rij is aan het einde van een ronde één pluspunt waard, elke zichtbare stip één strafpunt. De tweede opdrachtkaart bevat naast stippen ook bonusvelden. Als die bonusvelden zichtbaar zijn, leveren ze 1 t/m 3 pluspunten op. Op de derde opdrachtkaart staan niet alleen positieve bonusvelden, maar ook negatieve velden met vijf strafpunten. Tot slot is er nog een bijzondere vierde opdrachtkaart. Hierop staan naast de bekende stippen vijf paartjes met figuurtjes verdeeld over de kaart. Als een paar nog te zien is, dan levert dat drie pluspunten op. Is er echter nog maar één van de twee te zien, dan zijn dat drie strafpunten. De speler die na vier ronden de meeste punten heeft gescoord, wint het spel.

Ten slotte

Fits is een leuk, vlot spelend spel, dat veel mensen zal aanspreken. Het is in vijf minuten te leren en je speelt de vier ronden in 30-45 minuten. Het speelmateriaal is goed voor elkaar. De speelvlakken werken prima. De speelstukken zijn van een mooie en goede kwaliteit en het is een kleurig geheel. Het nodigt echt uit om te spelen. Een klein minpuntje is dat je soms vrij solistisch speelt. Je bent druk met je eigen puzzeltje op je speelvlak en daarom houd jij je minder bezig met wat andere spelers doen. Voor de veelspelers is het een aangenaam tussendoortje en voor de familiespelers is het een vermakelijk spel. Een aanrader met een dikke plus wat mij betreft!

In de Nederlandse spelregels staat helaas een vervelende fout. Bij de uitleg over de eerste opdrachtkaart staat dat elke volledige (dus zonder onbedekte velden) verticale rij 1 pluspunt oplevert. Dit moet natuurlijk elke volledige horizontale rij zijn. Scheelt nogal...

Via internet zijn er inmiddels al zo'n zestien verschillende opdrachtkaarten te downloaden (bijv. hier). Let er daarbij op dat de maat bij het printen overeenkomt met je speelveld. Het kan zijn dat je het iets moet vergroten of verkleinen.

Titel: Fits
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Ravensburger
Aantal spelers: 1-4
Speelduur: ong. 30-45 minuten
Prijs: ong. € 25,- 


Spellen > Recensies >
Fits


Top