Spellen > Recensies > Fjord

Fjord

Erwin Broens - maart 2006


Fjord is een legspel voor twee spelers. De spelers zijn aanvoerders van een Vikingstam en strijden om de controle over een vruchtbaar stuk land aan de kust van Noorwegen. Het spelmateriaal bestaat uit 40 gebiedstegels, waaronder 3 starttegels. Iedere speler beschikt over 4 boederijen en 20 houten schijfjes. Het spel bestaat uit twee fasen: (1) tegels plaatsen en (2) gebieden claimen.

In de eerste fase wordt een landschap opgebouwd uit zeskantige tegels met weilanden, water en bergen. Deze tegels worden van een gedekte stapel getrokken. Bij het plaatsen van tegels moeten de terreinsoorten passend worden aangelegd, hetgeen vaak tot het nodige gepuzzel leidt. Als een tegel niet past, wordt deze tijdelijk aan de kant gelegd. Zo'n tegel mag je later alsnog aanleggen, in plaats van een tegel van de gedekte stapel. Op een zojuist aangelegde tegel mag je een van jouw vier boerderijen plaatsen. Zo’n boerderij is in de tweede speelfase een startpunt voor het potje “landje pik”. Het is belangrijk om jouw boerderijen goed te plaatsen. Dit betekent dat je ze niet te snel moet inzetten, omdat je de tegenstander dan de kans geeft om jouw “achterland” te laten groeien en daar zelf een boederijtje op een voor jou nare plek te plaatsen.

Zodra de stapel gedekte tegels is verbruikt, begint de tweede fase. De spelers proberen met hun houten schijfjes vanuit hun boerderijen stukken land te claimen. Daarbij mag je van weiland naar weiland "trekken", waarbij bergen en rivieren hindernissen zijn. Het is de bedoeling om de tegenstander de pas af te snijden, om daarmee stukken land voor jezelf af te schermen en aldaar onbedreigd de punten in te pikken. Je krijgt een winstpunt voor elke geclaimde tegel. Wie na drie potjes de meeste punten heeft verzameld, is de winnaar.

Ten slotte

Fjord is een spel met twee gezichten. In de eerste fase is het een Carcassonnekloontje, waarbij het nogal irritant is dat de tegels vaak pas na langdurig passen en meten een juiste plek vinden. De tweede fase is op zich een aardig abstract spelletje, waarbij de spelers elkaar op verschillende plaatsen proberen te blokkeren. Dit leidt meestal tot een spannende strijd om het grootste aantal gebieden. Per saldo speelt Fjord lekker weg, maar een bruisende speelervaring kan ik het niet noemen. Fjord is een aardige middenmoter in de tweepersoons collectie van 999 Games.

Titel: Fjord
Auteur: Franz-Benno Delonge
Uitgever: 999 Games / Hans im Glück
Aantal spelers: 2
Speelduur: ong. 30 minuten
Prijs: ong. € 15


Spellen > Recensies >
Fjord


Top