Spellen > Recensies > Formel Fun

Formel Fun

Uit de Adam Spielt catalogus.


Een vrije vertaling van een spelbeschrijving uit de catalogus van Adam Spielt, een indrukwekkend Duitstalig naslagwerk vol informatie over gezelschapsspellen.

Dit is de Duitse uitvoering van Devil Take The Hindmost van Terry Goodchild. In het reeds in 1991 verschenen origineel scheurden wielrenners over een ovale baan. Daarbij probeerde ieder teamlid niet als laatste te eindigen, want die wordt door de "duivel" gegrepen. In deze editie besturen de deelnemers ieder een team van Formule 1 coureurs. De bedoeling is hetzelfde, elke racer wil niet de oorzaak voor de verzwakking van het team zijn. Wie als laatste over vlijtig rondscheurende coureurs beschikt, heeft het spel gewonnen.

Op een smal circuit (slechts 4 banen breed) verdringen zich de houten bolides. Afhankelijk van het aantal spelers zijn er 2 of 3 auto's in de race. De startpositie is bepaald en de startvlag wappert. De volgorde van de bolides bepaalt wie als eerste gas mag geven; zijn ze op gelijke hoogte, dan krijgt de binnenbaan voorrang.

Dan trap je, middels het spelen van kaartjes, op je gaspedaal. Op de meeste kaarten is een topsnelheid van 1-10 vermeld. Stemt dit overeen met het getal op het door je auto bezette veld (de 30 velden op het bord zijn ook van 1-10 genummerd), dan mag je het desbetreffende aantal velden vooruit. Nadat de stofwolken en benzinedampen zijn opgetrokken, mag je 1 kaart van de stapel trekken en mag de volgende speler zijn banden laten gieren.

Laten we tussen de bedrijven door even naar de 110 speelkaarten kijken. Op één van de drie soorten is een topsnelheid aangegeven. Als deze overeenstemt met het getal op je vertrekveld, dan bepaalt de topsnelheid de af te leggen afstand. Klopt de topsnelheid niet met het veld, dan schrijven deze kaarten een kruissnelheid van 3 velden voor (m.u.v. de kaart met de topsnelheid "1", die heeft dan een kruissnelheid van 10 velden. Die moet je daarom nooit op een "1" veld spelen). Andere kaarten tonen alleen een kruissnelheid (6,7 of 8) en bepalen daarmee, onafhankelijk van het vertrekveld, de af te leggen afstand. De derde en laatste kaartsoort mag je extra uitspelen. Hiermee laat je de turbo loeien, hetgeen 5 velden aan de normale beweging toevoegt.

Zoals gezegd trekt iedere speler aan het einde van zijn beurt één kaart ter aanvulling van zijn hand. Heb je naast je normale kaart een turbokaart gespeeld, dan verklein je je hand (die met 5 kaarten aan het begin sowieso al krap bedeeld was).

Het duurt in het algemeen niet lang voordat je de zwart-wit geblokte vlag ziet en de winnaar van de tussensprint over de finishstreep raast. Alle racewagens blijven even stilstaan, waarna de wagen op laatste plaats in de speldoos verdwijnt. De overige deelnemers gaan als ganzen in een rijtje staan: de winnaar van de laatste race zet zijn wagen op het eerste "10" veld, zijn collega's sluiten vervolgens aan. De races volgen elkaar op, het deelnemersveld slinkt als "10 kleine negertjes", totdat na de laatste race de winnaar wordt gelauwerd. Deze speler mag de laatst overgebleven concurrent "uit de weg ruimen".

Door het vergeven van punten wordt het racegebeuren nog interessanter. De eerste uitvaller krijgt één winstpunt, de laatst overgebleven coureur krijgt net zoveel punten als het aantal deelnemers. Het team met de meeste punten mag de lauwerkrans om de nek hangen.

Formel Fun is een snel en vermakelijk racespel, waarbij je het stof van het circuit als het ware op je tong kunt proeven. Snel wegscheuren is niet altijd de beste tactiek, het is beter om een paar troeven achter de hand te houden. Immers, na elke ronde sluiten alle bolides weer aan en staat ook de voorlaatste auto weer in een mooie positie. Door het slinkende deelnemersveld loopt de duur van de individuele races sterk terug. Echt spannend is het altijd aan de staart van het "peloton", waar slechts één motto geldt: "zorg dat je nooit de remlichten van de voorlaatste ziet!". Wie aan het slot van een race goed op zijn kaarten let, krijgt de kans om in een volgende ronde, door het kiezen van een goede positie en het spelen van de juiste kaart, de concurrentie in een grote stofwolk achter te laten.

Titel: Formel Fun
Auteur: Terry Goodchild
Uitgever: Franjos
Aantal spelers: 3 - 6
Speelduur: ong. 50 minuten
Prijs: ong. € 12,-


Spellen > Recensies >
Formel Fun


Top