Spellen > Recensies > Frank's Zoo

Frank's Zoo

Erwin Broens - maart 2004


Dit kaartspel voor 3-7 spelers is losjes gebaseerd op het principe van een “public domain” kaartspel, dat bekend is onder de smaakvolle namen “asshole” of “klootzakken”. Iedere speler begint het spel met een lading kaarten en probeert deze als eerste weer kwijt te raken. De startspeler speelt één of meer gelijke kaarten uit. De volgende speler moet een betere set uitspelen of passen. Een betere set bestaat uit meer kaarten met dezelfde waarde of een gelijk aantal kaarten met een hogere waarde. De kaarten zijn niet voorzien van ordinaire cijfers. De waarde van een kaart wordt hier bepaald door de afgebeelde diersoort. Er zijn in totaal 12 verschillende dieren en een joker. Op elke kaart is één groot dier afgebeeld. In een "tekstballon" vind je plaatjes van een of meer diersoorten die deze kaart kunnen verslaan. Er zijn ook een paar speciale kaarten. De joker kun je gebruiken als een willekeurige kaart en van de mug kun je de spreekwoordelijke olifant maken.

Met vier of meer spelers wordt de eerste ronde solitair gespeeld. Aan het einde van deze startronde krijg je punten. Degene die als eerste uit is, krijgt net zoveel punten als het aantal spelers, de volgende krijgt één punt minder, enzovoort. De laatste krijgt helemaal niets. Vanaf de tweede ronde speel je in wisselende teams. Aan het begin van een ronde ruilen de teamspelers twee kaarten. Tijdens de ronde mag de speler met de minste punten zijn teamgenoot om hulp vragen bij het uitspelen van kaarten. Hierdoor wordt het makkelijker om sterke setjes te spelen. Aan het einde van een ronde krijg je de basispunten van je teamgenoot en jezelf, plus een individuele score voor de verzamelde leeuwen en egels. Het spel eindigt zodra minimaal twee spelers 19 of meer punten hebben verzameld.

Ten slotte

Frank’s Zoo is een redelijk traditioneel kaartspel, maar dan wel een variant met een fris speelgevoel. Het leuke van Frank’s Zoo is de bonte samenstelling van het speeldeck. Hier speel je niet met de bekende kleuren en oplopende reeksen, maar raak je verstrikt in groepjes dieren en hun onderlinge krachtverhoudingen. Hier moet je de eerste potjes echt even aan wennen, maar daarna krijg je de smaak vanzelf te pakken. Het teamspel en het scoresysteem verhogen het plezier. Uiteraard geldt hetzelfde voor de koddige tekeningen van Doris. Een prima kaartspel!

Titel: Zoff im Zoo / Frank's Zoo
Auteur: Doris & Frank
Uitgever: Doris & Frank / PS Games
Aantal spelers: 3 - 7
Speelduur: 45-60 minuten
Prijs: ong. € 9,-Spellen > Recensies >
Frank's Zoo


Top