Spellen > Recensies > Die Händler von Genua

Die Händler von Genua

Erwin Broens - december 2001


Ravensburgerdochter Alea heeft de afgelopen jaren een goede reputatie opgebouwd bij de liefhebbers van het "betere gezelschapsspel". Redacteur Stefan Brück heeft een neus voor kwaliteit en brengt met enige regelmaat hoogwaardige spellen op markt. De recente toppers Tadsch Mahal en Die Fürsten von Florenz waren afkomstig van bekende spelauteurs. De parel van 2001 is ontworpen door Rüdiger Dorn, een relatief onbekende auteur.

Spelmateriaal

De speldoos en het bord doen op het eerste gezicht enigszins denken aan Die Fürsten von Florenz. Het bord bevat 18 gebouwen op een raster van 8 x 8 velden. 14 gebouwen staan aan de rand van de stad, vier gebouwen omringen de markt op het midden van het bord. In de gebouwen kun je allerlei zaken bemachtigen: speelkaarten met contracten, privileges of boodschappen, handelsgoederen, bezitsfiches en bonusfiches. Het spelmateriaal bevat verder uit een uit vijf losse schijven bestaande handelaar, twee dobbelstenen, een stapel speelgeld en een duidelijk spelregelboekje.


foto - © Alea

Spelverloop

Die Händler von Genua is een handels- en onderhandelingsspel voor 2-5 spelers. Het spelbord toont een stad, met gebouwen, steegjes en een marktplein. Op en naast de gebouwen liggen allerlei zaken op de spelers te wachten. Hiermee kun je in de loop van het spel geld verdienen. Ook onderhandelingen met je medespelers leveren geld op. Je wint het spel als je aan de einde de meeste pegels bezit.

Het spel wordt gespeeld in een aantal rondes, afhankelijk van het aantal spelers. In elke ronde krijgt iedere speler één beurt waarin hij de handelaar mag verplaatsen. Deze actieve speler gooit twee achtzijdige dobbelstenen. Hierdoor wordt bepaald waar de handelaar op het spelbord begint. Deze handelaar bestaat uit vijf houten schijfjes. De actieve speler kan met de handelaar maximaal vijf velden bezoeken, waarbij elk veld maar één keer mag worden aangedaan. Als de handelaar op het marktplein landt, wordt de rondeteller één veld naar voren geschoven. Hierdoor is het altijd onzeker hoeveel rondes het spel zal duren.

De gebouwen zijn de populairste velden, omdat de spelers daar acties kunnen uitvoeren. In sommige gebouwen kun je contracten kopen, in andere gebouwen vind je de benodigde handelsgoederen. Als je met enige moeite de juiste goederen hebt verzameld, moet je uiteindelijk naar alweer een ander gebouw om het contract te vervullen en het geld te innen. Tijdens een spelerbeurt mag iedere speler in principe niet meer dan één actie uitvoeren. Dit geldt ook voor de actieve speler. Het is de bedoeling om eventuele resterende acties aan je medespelers te verkopen. Hier komen de onderhandelingen in het spel. Een medespeler wil dat je de handelaar naar een bepaald gebouw beweegt omdat hij daar bijvoorbeeld goederen wil inkopen. Prima, maar voor jouw bereidwilligheid moet wel worden betaald!

Als de handelaar naast een gebouw staat waar de actie nog niet is verbruikt, bieden je medespelers jou geld en/of goederen. Als jij een bod aanvaardt, beweeg je de handelaar naar het naburige gebouw en mag de desbetreffende speler daar de actie uitvoeren. Je bent uiteraard niet verplicht een bod te aanvaarden en hebt alle vrijheid de handelaar naar een ander veld te bewegen. Als de handelaar al in een gebouw staat waar de actie nog niet is verbruikt, hebben je medespelers meer rechten. Je bent dan namelijk wel verplicht om een bod te aanvaarden, tenzij je besluit om de actie zelf uit te voeren.

Je hoeft overigens niet het hoogste bod te aanvaarden. Jij bepaalt zelf welke bieder je de actie gunt. Je bent ook niet verplicht om met je medespelers te onderhandelen. Als je het gezeur zat bent, kun je altijd besluiten om je beurt te beëindigen.

Een makkelijke manier om geld te verdienen zijn de "boodschapkaartjes". Op zo'n kaartje worden twee gebouwen genoemd. Als de handelaar in één beurt beide gebouwen heeft bezocht, lever je het kaartje in en incasseer je 30 dukaten. Het is niet vereist dat je in een van de betrokken gebouwen een actie hebt uitgevoerd. Hiermee kun je snel scoren, zonder dat je medespelers het in de gaten hebben.

Lastiger zijn de "kleine opdracht-kaartjes", waarmee je 40 dukaten kunt verdienen. Daartoe moet je het afgebeelde goed in het genoemde gebouw afleveren en daar de reguliere actie uitvoeren. Bij deze kaartjes moet je dus met meer factoren rekening houden.

Nog moeilijker zijn de "grote opdracht-kaartjes". Om deze te vervullen moet je de drie afgebeelde goederen inleveren in de op het kaartje genoemde villa. Het kost uiteraard de nodige beurten om het een en ander te verzamelen, maar de beloning liegt er niet om: 100 dukaten en een gratis bonusfiche.

In de villa's kun je ook zogenaamde "privilegekaartjes" bemachtigen. Zo'n privilege toont de naam van een gebouw en levert je aan het einde van het spel minimaal 10 dukaten op. Als je de privileges van meerdere naburige gebouwen weet te verzamelen, kan deze bonus flink oplopen: zeven aangrenzende gebouwen leveren bijvoorbeeld 250 dukaten op.

Je kunt ook geld verdienen met de zogenaamde bezitsfiches. Die kun je bemachtigen door een actie in de kathedraal uit te voeren. Je krijgt dan twee fiches, die je volgens bepaalde regels op gebouwen kunt plaatsen. Tijdens het spel verdien je een bonus van 10 dukaten als een medespeler een actie uitvoert in een gebouw met jouw bezitsfiche. Aan het einde van het spel krijg je 10 dukaten voor elk gebouw met een van jouw fiches. Het is overigens mogelijk een gebouw van een medespeler over te nemen.

Het is natuurlijk helemaal prachtig als je via onderhandelingen veel geld van je medespelers kunt aftroggelen. Iedere transactie met een medespeler kost hem in feite winstpunten en levert jou punten op. Ervaren spelers zullen geen hoge geldbedragen bieden, maar ze zullen proberen hun acties voor een prikje op de kop te tikken.

Niet alle gebouwacties zijn gericht op contracten, goederen en geld verdienen. In sommige gebouwen kun je bonusfiches verdienen. Die fiches bieden je extra mogelijkheden: het recht op een extra actie, een handelsgoed naar keuze, de mogelijkheid om kaartjes en goederen te ruilen, het recht op een gratis actie in een gebouw met een van jouw bezitsfiches en het recht om het startveld van de handelaar te bepalen. Bonusfiches worden na gebruik weer ingeleverd.

Zo wordt er beurtenlang onderhandeld, worden er goederen, kaartjes en fiches verzameld en wordt er veel geld verdiend met de vervulling van allerlei contracten. Aangezien de spelers hun geld geheimhouden, raak je langzamerhand het zicht op de onderlinge verhoudingen kwijt. Na de laatste ronde worden de dukaten geteld, inclusief de opbrengsten van privileges en bezitsfiches, en is de winnaar bekend. In het algemeen blijkt dan dat de scores vrij dicht bij elkaar liggen. Als je dan met 10 dukaten verschil hebt verloren, kom je tot de pijnlijke conclusie dat je bij de laatste onderhandelingen net iets te veel hebt geboden.

Ten slotte

Die Händler von Genua is een bijzonder spel. Het is lastig te onderkennen welke actuele belangen je medespelers precies nastreven, waardoor de juiste insteek bij onderhandelingen niet altijd meteen duidelijk is. In de loop van het spel raak je meestal het zicht op elkaars geldvoorraden kwijt. De "grote opdrachten" zijn nog wel te onthouden, maar al die andere geldstromen houd je echt niet in de gaten. In dit spel moet je ook alert blijven in de beurten van je medespelers. Immers ook dan doen zich interessante actiemogelijkheden voor, die eisen dat je jezelf met de onderhandelingen bemoeit. Dit is geen spel voor pure strategen die rustig willen plannen en ontwikkelen. Die Händler von Genua is wild en onvoorspelbaar. Je moet kansen grijpen zodra ze zich voordoen, flexibiliteit en aanpassingsvermogen zijn hier gevraagd.

Ik vind het een geweldig spel, dat zowel met drie, vier als vijf spelers goed voor de dag komt (de variant voor twee spelers heb ik niet geprobeerd). De speelduur is aan de forse kant, twee uur ben je zo bezig, maar dit is geen probleem bij een spel waarin zoveel gebeurt. Er staan relatief weinig Duitse teksten op de kaartjes, zodat je het spel met een vertaling van de regels zonder noemenswaardige taalproblemen kunt spelen. De Nederlandstalige regels vind je onder meer op de website van Alea.

Titel: Die Händler von Genua
Auteur: Rüdiger Dorn
Uitgever: Alea
Aantal spelers: 2 - 5
Speelduur: ong. 90-120 minuten
Prijs: ong. € 26,-


Spellen > Recensies >
Die Händler von Genua


Top