Spellen > Recensies > Gesjaakt

Gesjaakt

Erwin - jan 2005


Gesjaakt is een vlot en toegankelijk kaartspelletje voor 3-5 spelers. Het materiaal bestaat uit 33 speelkaarten (met een waarde waarde 3-35) en 55 plastic fiches. De stapel speelkaarten wordt geschud, waarna 9 kaarten ongezien worden verwijderd. De resterende kaarten worden als gedekte stapel op tafel gelegd. Aan het begin van het spel ontvangt iedere speler 11 fiches. Tevens wordt de bovenste kaart van de stapel omgedraaid.

De startspeler heeft de keuze: hij neemt de omgedraaide kaart en legt deze open voor zich op tafel, of hij weigert de kaart en legt er een van zijn fiches op. De volgende speler heeft dezelfde keuze: de kaart nemen of een fiche afgeven. Als je in de loop van het spel alle fiches hebt verbruikt, word je gedwongen om kaarten te nemen. Als iemand uiteindelijk de kaart kiest, ontvangt hij tevens de op deze kaart afgelegde fiches. Deze speler start een nieuwe biedronde met de volgende kaart van de stapel. Er wordt doorgespeeld tot de stapel is uitgeput. De verzamelde kaarten leveren aan het einde van het spel het afgebeelde aantal minpunten op, resterende fiches zijn elk één pluspunt waard.


foto © Amigo

Als jouw collectie kaarten een reeks opeenvolgende getallen bevat, krijg je alleen minpunten voor de laagste kaart in deze reeks! Deze extra regel maakt van een ogenschijnlijk onnozel spelletje een smakelijk tussendoortje. Hierdoor kun je een voor jou veilige kaart een paar rondjes langs de medespelers laten maken, om hen de nodige fiches af te troggelen.

Ten slotte

Wat is de kracht van eenvoud? In dit geval veel speelplezier met minimale middelen. Dit spelletje is zo simpel, dat je jezelf bijna afvraagt waarom jij het niet hebt bedacht. Gesjaakt is uiteraard zeer lichte kost, maar hoort wat mij betreft thuis in de top van deze categorie. Ik zou niet wachten tot iemand je dit spel schenkt. Koop het, speel het en geniet ervan!

Amigo wilde eind 2004 zelf een Nederlandstalige versie uitbrengen, maar heeft daarna een licentie aan 999 Games verstrekt. De Nederlandstalige editie Gesjaakt liet wel lang op zich wachten. Dit spel is hier pas sinds het najaar van 2008 verkrijgbaar.

Titel: Geschenkt / Gesjaakt
Auteur: Thorsten Gimmler
Uitgever: Amigo / 999 Games 
Aantal spelers: 3 - 5
Speelduur: 20 minuten
Prijs: ong. € 7


Spellen > Recensies >
Gesjaakt


Top