Spellen > Recensies > Get Nuts

Get Nuts

Erwin - 2011


De Nederlandse uitgever White Goblin Games heeft zich ontwikkeld van een distributeur van licentietitels voor veelspelers naar een uitgever van een breed palet aan speelse smaken. Tegenwoordig zijn de meeste nieuwe spellen zelfs eigen producties, die ook nog eens internationaal in de markt worden gezet. De Goblins wisselen tactische en strategische bordspellen af met luchtiger vermaak, dat je zonder vrees aan families en kinderen kunt voorschotelen. Het kaartspelletje Get Nuts is een spel uit de laatste categorie. Dit spel is ontworpen door het Belgische auteursduo Tom Luyckx en David Ausloos.

Het speelveld bestaat uit een scorestapel met smakelijke nootjes en voor iedere speler een eigen route naar deze lekkernijen. Jouw persoonlijke route bestaat uit vier wegkaarten, waarnaast je in de loop van het spel een hopelijk veilig pad van boomkaarten aanlegt. Via jouw bomenrij springt jouw eekhoorn naar de buit.

De actieve speler heeft vier actiepunten te besteden. Elke beweging van boom naar boom kost één punt. Het uitspelen van boom- en andere actiekaarten kost je één of meer actiepunten.

Elke boom heeft een waarde van 1-4 punten. Deze waarde bepaalt de weerbaarheid tegen de sabotagekaarten van je medespelers. Met bijlen, kettingzagen, vlammenwerpers en bulldozers proberen zij namelijk jouw bomen te vernietigen. Vooral de bulldozers zijn vervelend, omdat ze in vier opeenvolgende beurten al jouw wegkaarten afwerken. Elke boom met een waarde van 1 of 2 punten wordt door de bulldozer in een stapeltje haardhout veranderd. Ook zwaardere bomen zijn niet veilig, door de cumulatie van meerdere sabotagekaartjes. Als jouw eekhoorn uit een gevelde boom dondert, moet het knaagdiertje even bekomen van de schrik. Dit kost je één extra actiepunt.


foto Henk Rolleman

Als jouw eekhoorn ondanks het spervuur aan sabotagekaarten veilig jouw vierde boom weet te bereiken, mag je voor één actiepunt de bovenste notenkaart pakken. Een negatieve noot geef je weg, een positieve noot leg je op jouw eigen scorestapel. De scorestapels zijn overigens niet veilig. Er is namelijk een kleptomane actiekaart waarmee je een kaart uit de hand of de scorestapel van een medespeler mag trekken. Na het winnen van een nootje moet je een of meer boomkaarten van jouw route verwijderen en begint jouw eekhoorn opnieuw aan de voet van jouw eerste wegkaart.

Voor het einde van jouw beurt mag je een of meer ongewenste handkaarten afleggen. Daarna vul je jouw hand aan tot vijf kaarten. Hierdoor word je nooit te lang met een waardeloze hand opgescheept.

Als de laatste notenkaart is gepakt, is het spel voorbij en tellen de spelers hun punten. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Ten slotte

Get Nuts is een vlot en toegankelijk kaartspel met een hoge pestfactor. Verfijnde tactieken en diepzinnige strategieën hoef je hier niet te verwachten. Wees blij wanneer het lot jou goede kaarten toespeelt, speel deze kaarten handig uit, houd het scoreverloop van de medespelers in de gaten en bombardeer de belangrijkste concurrenten met jouw sabotagekaarten. Een beetje trash talk en diplomatie kunnen geen kwaad, om medespelers te verleiden hun sabotagekaarten op een ander uit te spelen. Het vinden van de balans tussen scoren en saboteren staat centraal. Een hoofdmaaltijd is dit spel niet, maar Get Nuts is wat mij betreft wel een lekkere ludieke snack.

Directe interactie is gegarandeerd. Dit bevalt me goed, al ben ik niet gecharmeerd van de Yoink-kaart. Dit is de actiekaart waarmee je een nootje uit de scorestapel van een medespeler kunt trekken. Er wordt onderweg genoeg gesaboteerd, wat mij betreft had men de scorestapel een beschermde status gegeven.

Het spel is mooi uitgevoerd. Zo’n glimmend blikken doosje heeft wel wat, de plaatjes van de eekhoorns zien er ook lollig uit. Het plastic binnenwerkje is een tikje onhandig gevormd, waardoor je een beetje moet prutsen om de kaartjes eruit te krijgen.

Get Nuts is volgens de doos geschikt voor 3-6 spelers. Ik vind zelf 3 of 4 spelers genoeg. Dan blijft de speelduur beperkt tot een half uurtje en houd ik goed zicht op het scoreverloop.

Titel: Get Nuts
Auteurs: Tom Luyckx & David Ausloos
Uitgever: White Goblin Games
Aantal spelers: 3-6
Speelduur: ong. 30-45 minuten
Prijs: ong. € 15


Spellen > Recensies >
Get Nuts


Top