Spellen > Recensies > Giganten der Lüfte

Giganten der Lüfte

Erwin - juni 2007


Andreas Seyfarth is bij veelspelers vooral bekend van zijn uitmuntende bordspel Puerto Rico, dat al jaren de ranglijst van populairste spellen aanvoert. Hij is ook niet vies van iets lichtere kost, getuige de bekroonde familiespellen Manhattan en Thurn und Taxis. Eind 2007 werd het letterlijk veel luchtiger met Giganten der Lüfte, een dobbelspelletje met een bijzonder thema. De spelers beheren luchtvaartmaatschappijen en proberen door de constructie van zeppelins winstpunten te verdienen.

Het centrale speelbord bevat 18 velden voor de hulpkaartjes: drie velden voor elk van de zes soorten (ingenieur, commandant, financier, materiaal, hangar en motor). Met deze kaartjes probeer je in de loop van het spel jouw positie te verbeteren. Het centrale bord bevat daarnaast velden met stapels zeppelinkaartjes en de vier bouwvelden van de Hindenburg. Iedere speler heeft een eigen bordje, waarop hij zijn kaartjes en fiches bewaart.

Het is de bedoeling om zeppelinkaartjes met veel winstpunten te verzamelen en/of de betere Hindenburgvelden te bezetten. Deze kaartjes en/of velden verdien je door te dobbelen met de afgebeelde dobbelstenen. De witte dobbelstenen zijn zwak, de rode zijn redelijk en de zwarte hebben pas echt iets te melden. Om betere en/of meer dobbelstenen te bemachtigen, moet je eerst de juiste hulpkaartjes verzamelen.

Op elke kaart staat afgebeeld hoeveel en welke dobbelstenen je moet gooien om het afgebeelde getal te evenaren of te overtreffen. Sommige hulpkaartjes en fiches leveren daarbij een bonus op. Als je goed genoeg gooit, voeg je de gewonnen kaart aan jouw collectie toe. Als je al een hulpkaart in de desbetreffende kleur had, moet je de oude kaart afleggen. Zeppelinkaartjes leg je op jouw scorestapel. Als je te laag hebt gegooid, krijg je een bonusfiche. Die kun je later gebruiken voor een extra beurt (kost 3 fiches) of een bonus van +1 op een worp (kost 1 fiche).

Als er voldoende zeppelinkaarten zijn verdiend of de Hindenburg is voltooid, is het spel voorbij. Dan wint de gelukkige vogel met de meeste punten.

Ten slotte

Ondanks de lading chroom blijft Giganten der Lüfte een luchtig dobbelspelletje. Niks mis met dergelijke spellen, maar dan liever in een kleiner doosje, met een zachter prijsje en een kortere speelduur. Bij een dobbelspel hoort een stevige geluksfactor, dit aspect is ook bij Giganten der Lüfte goed geregeld. Bij dit spel krijg je er ook nog een beetje planning en timing bij. Je moet jezelf immers versterken met de juiste hulpkaartjes, maar niet te lang wachten met de jacht op de betere zeppelins. Ik vond deze combinatie van dobbelen en plannen aanvankelijk best wel leuk, maar na verloop van tijd bekoelde de liefde enigszins. Giganten der Lüfte is een lichte snack, die zich qua speelduur, uiterlijk en winkelprijs voordoet als een complete maaltijd. Daaraan houd ik per saldo geen voldaan gevoel over.

De internationale editie van dit spel heet Airships. Deze bevat ook Nederlandstalige spelregels.

Titel: Giganten der Lüfte
Auteur: Andreas Seyfarth
Uitgever: Queen Games
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: ong. 45-60 minuten
Prijs: ong. € 25,-Spellen > Recensies >
Giganten der Lüfte


Top