Spellen > Recensies > Gipsy King

Gipsy King

Erwin - jan 2008


Gipsy King is het nieuwe spel van Corné van Moorsel’s eigen uitgeverij Cwali. Dit bordspel is gebaseerd op zijn computerspel Land of Lakes, dat je op de spellensite Mastermoves kunt spelen. Het speelveld wordt opgebouwd uit vijftien losse tegels. Elke tegel bevat één genummerd waterveld (1-15) en enkele landvelden. Iedere speler beschikt over een set houten speelstukken. De uitgever noemt deze langwerpige blokken woonwagens. Met een beetje fantasie moet het ons lukken om in deze haardblokken inderdaad woonwagens te herkennen.

Naast het speelveld ligt een apart setje ‘woonwagens’, waarmee de speelvolgorde wordt bijgehouden. Beginnend met waterveld 1 plaatsen de spelers hun speelstukken beurtelings op de omringende landvelden. Na het plaatsen van een 'woonwagen’ schuif je jouw speelvolgordestuk naar de onderste plek van de rangorde. In plaats van een ‘woonwagen’ neerzetten, kun je ook passen. Hiermee beïnvloed je de speelvolgorde bij het volgende waterveld, jouw speelvolgordestuk blijft dan namelijk op zijn plek staan. Met een goed gevoel voor timing kun je hiermee eigen ketens versterken en/of de snode plannen van de concurrentie verstoren.

Na waterveld 15 worden de lege landvelden gevuld. Daarna worden winstpunten toegekend, waarna een tweede potje in omgekeerde richting wordt gespeeld. Bij dit tweede potje mag je tweemaal een dubbele ‘woonwagen’ inzetten. Bij de tellingen krijg je met name veel punten voor lange ketens met eigen ‘woonwagens’. Een losse 'woonwagen' levert 1 winstpunt op, een groep met 8 'woonwagens' maar liefst 36 punten. Daarnaast krijg je bonuspunten voor vissymbolen in watervelden, als je rond zo’n plas de meeste ‘woonwagens’ bezit.

Ten slotte

Gipsy King is een listig en vooral ook leuk abstract spel. De gedachte achter het opgeplakte thema met de ‘woonwagens’ ontgaat mij volledig, maar dit is voor het speelplezier uiteraard niet relevant. Dit speelplezier wordt met name veroorzaakt door de pasregel, die timing en planning belangrijk maakt. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat passen een spel zo leuk kon maken. Het speelplezier wordt versterkt door de manipulatieve interactie. Je bent niet alleen met jouw eigen positie bezig, maar probeert ook de medespelers te blokkeren. Bij voorkeur probeer je andere spelers te verleiden tot het blokkeren van een gezamenlijke concurrent. Bijvoorbeeld door tijdig te passen rond een meer waar je anders noodgedwongen louter defensieve stukken zou moeten plaatsen. Zo'n snertklus leg je uiteraard liever op andermans bord.

Corné heeft wat mij betreft een toppertje bedacht. De regels zijn eenvoudig en het spelsysteem is vrij simpel, maar Gipsy King zit tegelijkertijd vol pit en het barst van de interactie. Het variabele speelbord zorgt voor nieuwe speelsituaties, waardoor het spel lang fris blijft.

Titel: Gipsy King
Auteur: Corné van Moorsel
Uitgever: Cwali
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: ong. 30 minuten
Prijs: ongeveer € 24,-


Spellen > Recensies >
Gipsy King


Top