Spellen > Recensies > Goa

Goa

Erwin Broens - dec 2004


Goa is een bordspel voor 2-4 spelers. Dit spel speelt zich af in India tijdens de 17e eeuw. Goa was een belangrijk handelscentrum van de Portugezen. Concurrerende maatschappijen handelen in specerijen, sturen schepen en kolonisten op pad en investeren de opbrengsten. Goa wordt in twee gedeeltes met elk vier rondes gespeeld. Aan het begin wordt het centrale speelbord van 5 x 5 velden gevuld met allerlei tegels, waarvan er elke ronde een aantal wordt geveild. Als eerste wordt een startspelerfiche geveild, dat de bezitter een extra actiebeurt oplevert, daarna volgt een aantal naburige tegels. Plantagetegels worden op de opslagplaats van de desbetreffende speler geplaatst en genereren specerijen als je produceert. Andere tegels leveren bijvoorbeeld bonusacties, schepen, expeditiekaarten of kolonisten op.

Na de veiling mogen de spelers om de beurt hun drie acties uitvoeren. Dan kun je bijvoorbeeld een bepaalde categorie op jouw ontwikkelingstableau verbeteren. De kosten van deze verbeteringen stijgen per stap. Je moet hiervoor betalen met een combinatie van specerijen en schepenkaarten. Je kunt ook kiezen voor "productie". Dan krijg je specerijen, nieuwe schepenkaarten, extra geld of nieuwe expeditiekaarten. Het niveau van de desbetreffende categorie op jouw tableau bepaalt hoeveel je produceert. Specerijen en schepen heb je nodig om de volgende stappen op jouw ontwikkelingstableau te betalen. Met extra geld verstevig je jouw positie in de volgende veilingen. De expeditiekaarten leveren tijdens het spel aantrekkelijke voordelen op en zijn aan het einde van het spel winstpunten waard. De laatste actiemogelijkheid is het stichten van een nieuwe kolonie. Hiervoor heb je voldoende kolonisten nodig, die je onder meer verkrijgt via de laatste categorie op jouw ontwikkelingstableau. Deze kolonies vereenvoudigen de productie van de juiste grondstoffen en leveren aan het einde extra winstpunten op.

Aan het einde van de rit worden de winstpunten geteld. Je krijgt punten voor sommige tegels, voor het meeste speelgeld, voor de kolonies, voor setjes expeditiekaarten en voor het niveau van de zes categorieën op jouw ontwikkelingstableau. Met name de punten voor de expedities en de ontwikkelingen kunnen aardig oplopen.

Ten slotte

Goa is een schitterend bordspel, waarbij je constant veel meer wilt doen dan de beperkte hoeveelheid acties en de grondstoffenschaarste je toestaan. Het spel draait vooral om het maken van de juiste keuzes binnen een beperkte speelruimte. Deze speelruimte kun je overigens vergroten door extra actiekaartjes te verzamelen, o.a. door het winnen van het startspelerfiche. Je bent een groot deel van de tijd bezig met de ontwikkelingen op jouw eigen opslagplaats en tableau. De interactie tussen de spelers is daarom marginaal, althans in kwantitatieve zin. Gelukkig zijn de veilingen van de tegels dermate belangrijk, dat de kwaliteit van de interactie ruim voldoende is. Je kunt dan namelijk bepalen welke tegels aan bod komen. Verder kun je met een gevulde geldbuidel de belangrijkste tegels voor de neuzen van de concurrentie wegkapen. Als je vorig jaar hebt genoten van spellen als Amon-Ra of Puerto Rico, kan ik je Goa van harte aanbevelen.

Titel: Goa
Auteur: Rüdiger Dorn
Uitgever: 999 Games (NL) / Hans im Glück (D)
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: ong. 90 minuten
Prijs: ong. € 35,- 


Spellen > Recensies >
Goa


Top