Spellen > Recensies > Gold!

Gold!

Erwin - 2011


Gold! is een nieuw kaartspelletje van de Duitse spelauteur Michael Schacht. Hij is in Nederland o.a. bekend van de spellen Kardinaal en Koning, Coloretto en Burgers’ Zoo. Het spelmateriaal van Gold! bestaat uit 60 speelkaarten in zes kleuren. Elke kleur heeft drie ezelkaarten met de waarde -2 en zeven goudkaarten met de waarden 3, 3, 4, 5, 6, 7 en 8. In de loop van het spel proberen de spelers via de goudkaarten zoveel mogelijk winstpunten te verzamelen. De negatieve ezelkaarten lijken op het eerste gezicht onaantrekkelijk, maar helpen je in de praktijk vaak op weg naar hoge scores.

Bij Gold! houd je de kaarten niet in de hand. Je legt alle kaarten open voor je op tafel, gesorteerd per kleur. Iedere speler krijgt aan het begin één ezel in een andere kleur. Je schudt alle overige kaarten en verwijdert ongezien twee kaarten uit het spel. Daarna worden de bovenste vijf kaarten open naast de gedekte stapel gelegd. Dit is het aanbod waaruit de spelers mogen kiezen.

De actieve speler heeft de keuze uit twee acties: een kaart nemen of een kaart ruilen. In het eerste geval neem je de laagste kaart uit het aanbod en voeg je deze kaart toe aan jouw verzameling. In het tweede geval ruil je een kaart uit jouw verzameling tegen een goudkaart uit het open aanbod. Je kunt een goudkaart omruilen voor een lagere goudkaart, of een ezelkaart voor een willekeurige goudkaart. De ezels geven je dus direct toegang tot de hoge goudkaarten in het open aanbod.

Bezit je na het nemen of ruilen een set van drie kaarten met dezelfde kleur, dan landt deze set op jouw gedekte scorestapel. Als bonus mag je één kaart uit de collectie van een medespeler stelen. De buit beperkt zich tot kleuren die je zelf niet hebt of zojuist hebt gescoord.

Als het open aanbod is uitgeput, worden vijf nieuwe kaarten van de stapel getrokken. Als je op dat moment van een of meer kleuren twee kaarten bezit, is het interessant om als eerste uit het nieuwe aanbod te mogen kiezen. Houd hiermee rekening bij het kiezen van de acties nemen of ruilen.

Als het laatste open aanbod is uitgeput, volgt een eindtelling. Dan bekijk je per kleur welke speler de hoogste som in zijn collectie bezit. Deze speler mag de hoogste kaart van deze kleur op zijn scorestapel leggen. Dit meerderhedenspelletje op de finishlijn kan jouw eindscore flink opkrikken. De spelers tellen de kaarten in hun scorestapels. De speler met de hoogste score is de winnaar. Mogen we de minder gelukkige medespeler(s) dan ezel(s) noemen?

Ten slotte

De bovenstaande beschrijving laat er geen misverstand over bestaan dat Gold! een zeer eenvoudig kaartspelletje is. Achter deze simpele façade verschuilt zich meer pit dan ik had verwacht. Je bestrijdt elkaar niet alleen om de mooiste kaarten in de rij, maar moet tegelijkertijd de verzamelwensen van de medespelers verstoren en het uitputten van de rij beïnvloeden. Het is erg interessant om als eerste uit een nieuwe rij te mogen kiezen. Vooral als je zo verstandig was om een ezelkaart te bewaren voor een gerichte keuze. De interactie wordt versterkt door het stelen van een kaart na het voltooien van een set. Het laatste toefje pit wordt geleverd door het meerderhedenspelletje bij de eindtelling. Gold! biedt je een toegankelijk spelsysteem met een onverwachte tactische diepgang en een beetje venijn. Laat je niet afschrikken door het ongebruikelijke spelersaantal, Gold! is een hoogwaardige lekkernij uit de Duitse kaartspellenkeuken.

Titel: Gold!
Auteur: Michael Schacht
Uitgever: Abacus Spiele
Aantal spelers: 2-3
Speelduur: ong. 15 minuten
Prijs: ong. € 7,-

Afbeeldingen © AbacusSpellen > Recensies >
Gold!


Top