Spellen > Recensies > Goldbräu

Goldbräu

Erwin Broens - juli 2005


In deze tijd van het jaar is een biertje een geliefd smeermiddel voor droge kelen. Met dit bordspel voor 3-4 spelers maak je het smaakvolle gerstenat ook nog eens onderwerp van een slordig uurtje speelplezier. In Goldbräu zijn de spelers keiharde zakenlui, die tijdens een Duits bierfeest de grote klapper willen maken. Ze kopen aandelen in brouwerijen en kroegen, huren managers in voor de dagelijkse leiding en proberen aldus het meeste geld te verdienen. Iedere speler begint het spel met vier aandelen in willekeurig bepaalde kroegen en/of brouwerijen, twee geheime aandelen en twee actieve managers. Het speelbord toont vier brouwerijen en zes kroegen rond een plein. Dit plein is het strijdtoneel waarop de kroegbazen hun terrassen proberen te vergroten.

Aan het begin van een ronde kiest iedere speler met zijn actiekaartjes in het geheim welke actie hij wil uitvoeren. Met de terrasactie mag je het terras van een kroeg vergroten, waar een van jouw managers de leiding heeft. Als jij als enige deze actie kiest, mag je hem dubbel uitvoeren. Met de managementactie mag je een van jouw managers in een brouwerij of kroeg plaatsen (meestal door de manager van een medespeler te ontslaan) of een biercontract tussen een kroeg en een brouwerij afsluiten (als jij in beide bedrijven de manager controleert). Ook deze actie mag je dubbel uitvoeren als je de enige bent. Met de aandelenactie mag je een aandeel in een kroeg of brouwerij kopen. Als meerdere spelers deze actie kiezen, worden de aandelen duurder. Aangezien speelgeld gelijk is aan winstpunten, zit je niet op dure aandelen te wachten. Tussen de aandelen bevinden zich ook kaarten met een zuipschuit en een serveerster. Hiermee wordt de omzet van een kroeg beïnvloed.


foto: Zoch

Na zeven actierondes is de werkweek voorbij en worden de aandeelhouders uitbetaald. De grootte van het terras bepaalt de opbrengst van de kroeg. Als het fiche met de rondborstige serveerster aanwezig is, wordt deze omzet fors verhoogd. Het fiche met de irritante zuipschuit verlaagt de omzet. De ene helft van de kroegomzet wordt verdeeld over de aandeelhouders van de kroeg, de andere helft gaat naar de brouwerij, waarmee deze kroeg een biercontract heeft afgesloten. Ten slotte wordt de omzet van de brouwerijen aan de desbetreffende aandeelhouders uitbetaald. In beide gevallen gaan eventuele afrondingsverschillen naar de manager. Wie na drie weken het meeste geld bezit, is de winnaar.

Ten slotte

Met Goldbräu heeft Delonge een origineel thema aan een leuk spelsysteem gekoppeld. Dit heeft een alleraardigst meerderhedenspel opgeleverd, waarbij het vooral van belang is om bij het kiezen van de acties een ander ritme dan de medespelers te hanteren. Als jij de plannen van de anderen goed kunt inschatten, zijn jouw aandelen goedkoop en leveren jouw andere acties een dubbel rendement op. Het is alleen jammer dat het verkrijgen van nieuwe aandelen voor een deel afhankelijk is van geluk, waardoor het vrij lastig is om de overname van een ander bedrijf te plannen. Bij de opbouw van een bierimperium had ik een beetje meer strategische controle verwacht. Het zij zo, Goldbräu is desondanks een smakelijke consumptie. Proost!

Titel: Goldbräu
Auteur: Franz-Benno Delonge
Uitgever: Zoch
Aantal spelers: 3 - 4
Speelduur: ong. 60 minuten
Prijs: ong. € 30,-


Spellen > Recensies >
Goldbräu


Top