Spellen > Recensies > El Grande

El Grande

Erwin Broens - 1997


El Grande is een strategisch en tactisch bordspel, dat zich richt op de militaire en vooral de politieke twisten tussen de hoge adel in het middeleeuwse Spanje. De spelers kruipen in de rol van een "Grande" (een provinciale heerser) en proberen gedurende negen spelronden via hun "caballero's" (speelstukken) hun invloed in Spanje te vergroten. Deze invloed levert winstpunten op. De speler met de meeste punten wint het spel.

Het spel wordt gespeeld op een kaart van Spanje, welke is verdeeld in negen regio's. De controle over regio's is belangrijk, dit levert punten op. Aan het einde van de spelronden drie, zes en negen wordt namelijk per regio vastgesteld wie daar de meeste caballero's bezit. De 1e, 2e en soms de 3e plaats zijn goed voor winstpunten.


Spelmateriaal (foto 999 Games)

Elke spelronde begint met het uitspelen van genummerde machtkaarten. De speler met de hoogste machtkaart komt als eerste aan de beurt. Een interessant mechanisme is de dubbele functie van deze kaarten. Ze bepalen namelijk ook hoeveel caballero's je van de voorraad naar je "hof" mag halen. Het is belangrijk om voldoende caballero's in jouw hof te hebben, want in principe kun je alleen deze speelstukken op het spelbord plaatsen. Hoe hoger de machtkaart, hoe minder caballero's je krijgt.

Vervolgens kiezen de spelers in volgorde één actiekaart. Per spelronde zijn er vijf actiekaarten in de aanbieding. Deze actiekaarten zijn onderverdeeld in vijf klassen. Ze hebben ook een dubbele functie: ten eerste bepaalt de gekozen actiekaart hoeveel caballero's je deze beurt vanuit jouw "hof" op het bord mag plaatsen, ten tweede mag je een speciale actie uitvoeren. Deze acties zijn een belangrijk onderdeel van dit spel. Hiermee kun je jezelf bevoordelen (door bijv. extra puntentellingen) of de tegenstanders hinderen (door bijv. hun caballero's te verplaatsen naar regio's waar ze geen extra punten opleveren).

Het is belangrijk om op het juiste moment (lees: tijdens een puntentelling) in zoveel mogelijk (c.q. de waardevolle) regio's over de meeste caballero's te beschikken. De aanvoer van nieuwe caballero's is echter geen eenvoudige zaak. Zo moet je goed opletten welke macht- en actiekaartjes je wanneer uitspeelt c.q. kiest, omdat van deze kaartjes afhangt hoeveel caballero's je uiteindelijk op het spelbord kunt krijgen. Op het spelbord bevindt zich ook nog een zo nu en dan reislustige Koning, die het vrije verkeer van caballero's in sterke mate beperkt. Door het geschikt plaatsen van de Koning kun je de medespelers in de hand houden en eventueel ook nog extra punten in de wacht slepen. Een interessante optie is het plaatsen van caballero's in het "Castillo". Deze caballero's zijn veilig voor de snode streken van andere spelers en worden vlak voor de puntentelling in een regio naar keuze geplaatst. Hiermee kun je onverwachts toeslaan en de punten van een regio alsnog inpikken. Bovendien worden de eerste drie plaatsen in het Castillo ook met punten beloond.

Ten slotte

El Grande is een boeiend en verfijnd spel. Het spel draait aan de ene kant om strategische elementen. Je moet je bijvoorbeeld goed voorbereiden op de drie scorerondes, de toevoer van Caballero's plannen, je spreiding op het bord verzorgen en de scoremogelijkheden van je medespelers bewaken en frustreren. Daarnaast is El Grande een festival van tactiek, waarbij je steeds het beste uit de huidige beurt probeert te halen. De interactieve elementen van dit spel bieden de spelers meer dan voldoende mogelijkheden om elkaar dwars te zitten. In El Grande is een vroege voorsprong in punten geen garantie voor de winst; dit trekt alleen maar de aandacht van andere spelers. Het spel komt overigens het best tot zijn recht met meer dan twee spelers. De spelregels zijn op zich niet complex, ze zijn duidelijk opgebouwd en laten je zonder moeite aan het spel beginnen. Het spelverloop is dit wel, met name door de constant wijzigende verhoudingen op het bord en de spelmechanismen rond de aanvoer van nieuwe caballero's. In dit spel is een gevoel voor timing van groot belang. Over tijd gesproken, de gemiddelde speelduur bedraagt 1,5 tot 2 uur, dit is niets te lang voor een spel van deze klasse. Ook het spelmateriaal is van een uitstekende kwaliteit. El Grande is een absolute topper, mijn favoriete spel aller tijden!

Vanaf september 1998 t/m eind 2001 was een Nederlandse versie van 999 Games verkrijgbaar. In juni 2003 bracht 999 Games onverwachts een kleine nieuwe oplage op de markt. Voor de spelers die in het verleden naast het net hebben gevist, is dit een mooie gelegenheid om het beste spel uit de 999-catalogus alsnog in huis te halen.

Titel: El Grande
Auteurs: Kramer & Ulrich
Uitgever: Hans im Glück / 999 Games
Aantal spelers: 2 - 5
Speelduur: 90 - 120 minuten
Prijs: ong. 35,- (Duitsland: 30)

Bijzonderheden:
Spiel des Jahres '96
Deutscher Spiele Preis '96Spellen > Recensies >
El Grande


Top