Spellen > Recensies > Hanze

Hanze

Erwin Broens - nov 2004


Hanze is een bordspel voor 2-4 spelers. Het spel draait om de handel in goederen tussen de Hanzesteden aan de kust van de Oostzee. Fiches met goederen worden ingekocht, vervoerd en elders verkocht. Daarnaast versterken de spelers hun posities door in verschillende steden marktkramen te bouwen. De beweging tussen de steden wordt uitgevoerd met behulp van één gemeenschappelijk handelsschip. Daar waar de vorige speler zijn beurt heeft beëindigd, begin jij jouw eigen beurt.

Per stad kun je één actie uitvoeren: één goederenfiche inkopen, een of meer marktkramen bouwen of goederenfiches verkopen. Verkochte goederenfiches leveren winstpunten op, het aantal afgebeelde goederen bepaalt hoeveel. Je mag jouw goederen alleen dan verkopen als je minstens twee fiches van deze kleur bezit en je in de desbetreffende stad minstens één marktkraam hebt. Een verkoop heeft een vervelend effect voor jouw medespelers: zij moeten één onverkocht fiche van deze kleur inleveren. Na de verkoop moet je zelf één eigen marktkraam uit deze stad verwijderen. In de loop van het spel verdwijnen jouw marktkramen als sneeuw voor de zon en word je gedwongen om nieuwe kramen te bouwen. Deze betaal je niet met geld, maar met een goederenfiche. Marktkramen zijn ook om een andere reden belangrijk. Als je in een stad de meeste marktkramen bezit, kun je er zelf gratis inkopen en krijg je extra geld als anderen daar goederen inkopen. Aangezien het geld zeer schaars is, zijn dergelijke voordeeltjes van groot belang. Aan het begin van een beurt krijg je namelijk maar drie geldstukken. Dit geld heb je hard nodig om jouw acties te betalen, waarbij met name de beweging veel geld kost, vooral als het schip op een ongunstige plek staat.

In de loop van het spel worden veel goederenfiches ingekocht en wordt het speelbord steeds leger. Tegen betaling van één geldstuk mag je aan het begin van jouw beurt nieuwe goederen trekken. Deze fiches worden in de voorgeschreven volgorde in de lege steden geplaatst. Het is overigens niet verstandig om de pakhuizen te vullen op een moment dat je zelf weinig geld bezit. Het spel eindigt zodra de laatste stapel van de voorraad goederenfiches wordt aangebroken. Aan het einde van het spel krijg je winstpunten voor marktkramen en goederen. Uiteraard wint de speler met de meeste punten.

Ten slotte

Hanze biedt de van Michael Schacht bekende combinatie van een toegankelijk spelsysteem, een korte speelduur en voldoende tactische pit. In dit uitstekende spel word je elke beurt uitgedaagd om jouw schaarse middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten. Aangezien de spelsituatie snel wijzigt, staat pieken in de actuele beurt centraal. Het heeft geen zin om te broeden op een groots strategisch plan, al kan het af en toe geen kwaad om een spaarpotje voor een belangrijke volgende beurt te vormen. De interactie vind je met name terug in de strijd om de marktplaatsen en in de mogelijkheid om de volgende speler met een oninteressante startpositie op te zadelen. Hanze is wat mij betreft een aanrader voor de liefhebbers van vlotte tactische spellen.

De spelregels bevatten een grafische grap: in de afbeelding van de koopman op pagina 2 is het gezicht van Michael Schacht verwerkt.

Titel: Hanze
Auteur: Michael Schacht
Uitgever: Abacus Spiele / 999 Games
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: ong. 45-60 minuten
Prijs: ong. € 30,-


Spellen > Recensies >
Hanze


Top