Spellen > Recensies > Heckmeck

Heckmeck

Det - juni 2005


Zoch Spiele heeft er weer een nieuw dierenspelletje bij, Heckmeck am Bratwurmeck (Regenwormen in Nederland). Hoewel het doosje erg lijkt op het doosje van Hick Hack in Gackelwack, gaat het deze keer niet om gevogelte, maar om wormen. Slechts zestien stenen met getallen en wormen en acht zeszijdige dobbelstenen zijn nodig om dit leuke spelletje te kunnen spelen. De stenen zijn genummerd van 21 t/m 36. Hoe hoger het getal, hoe meer wormen erop staan afgebeeld. Het aantal varieert van 1 t/m 4. Op de dobbelstenen zijn de zessen vervangen door wormen.

De bedoeling is om zoveel mogelijk wormen te verzamelen. Degene die aan het einde van het spel de meeste wormen heeft, wint het spel. De stenen met de wormen worden open op volgorde naast elkaar op de tafel neergelegd. Om de wormen te bemachtigen, moet er worden gedobbeld. Als je aan de beurt bent, gooi je alle acht dobbelstenen. Je kiest één van de gegooide getallen (of wormen) uit en pakt alle dobbelstenen die dat getal hebben gegooid. Deze leg je opzij. Met de andere dobbelstenen mag je opnieuw gooien. Uit de nieuwe worp moet je ook weer één getal kiezen en al die dobbelstenen leg je ook weer opzij. Je mag tijdens één beurt echter nooit meer dan één keer hetzelfde getal opzij leggen. Dus stel dat je in je eerste worp 2 vieren opzij hebt gelegd, dan mag je in de volgende worpen geen vieren meer uitkiezen. Op deze manier beperk je steeds meer het aantal mogelijkheden dat je nog mag gooien. Je mag ook besluiten om vrijwillig te stoppen. Dat mag echter alleen als je met jouw worpen tot dan toe een steen kunt pakken. Anders moet je door.

Als je bijvoorbeeld na drie worpen besluit te stoppen en je hebt in totaal 26 punten gegooid, dan pak je de steen met 26 erop van tafel. Deze leg je voor je neer. Een volgende steen die je wint, leg je er bovenop. Zo ontstaan stapeltjes voor de spelers.

Van essentieel belang is dat je minimaal één worm moet hebben gegooid om een steen te kunnen pakken. Een gedobbelde worm telt voor vijf punten. Heb je heel hoog gegooid, maar zit er geen worm bij, dan gaat het feest niet door en krijg je geen steen.

Als je dobbeluitkomst uiteindelijk precies het totaal heeft van een steen die bij een andere speler bovenop ligt, dan mag je die steen van hem afpakken. Ligt die steen ergens in een stapeltje, maar niet zichtbaar, dan kan je daar niet bij. Je moet dan een lagere steen uit de rij op tafel pakken.

Erg vervelend is als het mis gaat met dobbelen. Je gooit bijvoorbeeld alleen nog maar getallen, die je al had uitgekozen, of je gooit geen worm. In dat geval moet je de bovenste steen van jouw stapeltje open terugleggen op tafel. Deze is dan weer beschikbaar voor alle spelers. Daarnaast wordt het hoogste getal dat nog op tafel ligt, dichtgedraaid. Deze dichte steen kan niet meer door de spelers worden gepakt. Uitzondering: is de steen die je open terug moet leggen op tafel zelf de hoogste, dan wordt er deze beurt geen steen dichtgedraaid.

Het spel is afgelopen zodra alle open stenen op tafel door de spelers zijn gepakt. Daarna is het een kwestie van punten tellen. Mocht er gelijke stand zijn, dan wint van diegenen degene met het hoogste getal.

Ten slotte

Dit is dus echt weer zo'n spelletje voor mij! Ik vind het heerlijk om dit soort korte tussendoortjes te spelen, zeker na een langdurig ander spel. Het is in feite een soort Yathzee voor gevorderden, maar dan met een flinke vleug Can't Stop erdoor. En vooral dat laatste maakt het erg geslaagd. Je wilt altijd meer en al zegt de kansberekening dat het haast wel goed moet gaan, omdat je alles mag gooien behalve een 5, dan gooi je prompt alleen 5-en. Of je hebt precies één 2 nodig om van iemand een steen te kunnen afpakken en uiteraard gooi je dan weer twee 2-en. Die moet je overigens allebei pakken, je mag er niet eentje laten liggen. Tuuuuuuuuuuurlijk is dit spel grotendeels geluksafhankelijk (ik hoor de critici alweer), maar er is ook veel hilariteit na bepaalde worpen. En soms moet je even rekenen welke keuze je maakt bij het wegleggen van een gegooid getal. Als je een steen wilt afpakken van iemand, moet je dat getal nog wel kunnen gooien met de overgebleven dobbelstenen. Kortom: zeer geslaagd wat mij betreft, mooi uitgevoerde stenen en vooral veel plezier voor 2 t/m 7 spelers.

Titel: Heckmeck am Bratwurmeck
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: 999 Games / Zoch
Aantal spelers: 2 - 7
Speelduur: ong. 20-30 minuten
Prijs: ong. € 10,-


Spellen > Recensies >
Heckmeck


Top