Spellen > Recensies > High Score

High Score

Erwin - 2010


Na een geslaagde speelavond met pittige Duitse kost hadden we laatst trek in een vlotte en luchtige afsluiter. Een van mijn medespelers vroeg of ik Würfel Bingo had. Haar korte beschrijving deed mij denken aan een ongespeeld Ravensburgerdoosje in mijn stapel ‘binnenkort toch maar eens proberen’. Het daar geparkeerde exemplaar heette weliswaar High Score, maar dit bleek de internationale editie van het door haar genoemde spel.

Het materiaal bestaat uit vier geplastificeerde speelbordjes, twee zeszijdige dobbelstenen en vier stiften met uitveegbare inkt. Iedere speler krijgt een eigen bordje. Hierop vind je een speelveld van 5 x 5 velden. Beide diagonalen van 5 velden hebben een afwijkende kleur. Deze rijen leveren dubbele punten op. Deze punten registreer je per rij en kolom op de scorevelden aan de rand van je bordje. Aan het einde van elk potje noteer je het subtotaal op een scoreveld aan de rechterrand van jouw bordje.

Een speler gooit de twee zeszijdige dobbelstenen, waarna iedereen de som van de stenen op zijn bordje noteert. Daarna gooit de volgende speler de stenen enzovoort. Het is uiteraard de bedoeling dat iedereen zich vooral met zijn eigen bordje bemoeit. Als spelers elkaar gaan na-apen, blijft er weinig speelplezier over. Na 25 worpen zijn de bordjes gevuld en noteert iedereen zijn punten.

De puntentelling doet denken aan Yahtzee. Een full house, straat of vijf gelijken levert bijvoorbeeld veel punten op. De beste score krijg je voor een straat zonder 7. Da’s op zich begrijpelijk, want iedere Catanliefhebber weet hoe vaak zo’n 7 voorbij kan komen. Het is zaak om jouw hoge rijtjes te noteren op de twee diagonale rijen, die leveren immers dubbele punten op.

Na de puntentelling wordt het bordje schoongeveegd. Na drie potjes wint de speler met de meeste punten.

Ten slotte

De beschrijving van het spelverloop laat er geen twijfel over bestaan, dit is een simpel en geluksafhankelijk dobbelspelletje. Ik vroeg me voor het eerste potje af of ik wel zin had om hieraan speeltijd te besteden. Ik ben blij dat ik het toch heb gedaan, dit is namelijk een leuk en luchtig tussendoortje. Bijkomend voordeel: familieleden die ik normaal niet of nauwelijks aan de speeltafel krijg, zijn zonder moeite te porren voor dit dobbelspelletje. Zoek je nog iets simpels voor deze doelgroep of voor jouw eigen - hopelijk incidentele - behoefte aan speelplezier zonder meetbare hersenactiviteit? Dan gooi je met High Score hoge ogen.

Titel: High Score
Auteur: Heinz Wüppen
Uitgever: Ravensburger
Aantal spelers: 1-4
Speelduur: ong. 30 minuten
Prijs: ong. € 10,-


Spellen > Recensies >
High Score


Top