Spellen > Recensies > Hippe Kippen

Hippe Kippen

Erwin - nov 2007


Dit kaartspel voor 2-5 spelers is een bewerkte heruitgave van het Duitse kaartspel Reibach & Co. Een van de auteurs is Alan R. Moon, in Nederland o.a. bekend van het bordspel Union Pacific. Liefhebbers van dit bordspel zal het spelsysteem voor het verzamelen en uitspelen van kaarten enigszins bekend voorkomen. Het kaartspel Hippe Kippen is ondergebracht in de ‘Jakkie & Bak collectie’, de vrolijke kippenwereld van Doris. Het spelmateriaal bevat de van haar bekende snoezige dierenplaatjes.

De gedekte kaartstapel bestaat uit 90 kippen in 10 kleuren, 5 jokers en 10 hanen. Er liggen 3 kippenkaarten open op tafel. Iedere speler begint met een hand van 4 kippenkaarten en een ‘verdubbelaar’. Het is de bedoeling om kaarten te verzamelen en collecties kaarten met dezelfde kleur uit te spelen, die bij de drie tellingen punten opleveren. De tellingen worden geactiveerd door de haankaarten.

De actieve speler kiest driemaal uit de volgende vier acties: 1) leg een gedekte kippenkaart op tafel als basis (de 'schatkist') van een nieuwe collectie; 2) speel een open kippenkaart als start of uitbreiding van een collectie kaarten met dezelfde kleur; 3) trek een open of dichte kippenkaart; 4) verplaats de vos naar een andere collectie van jezelf of je linkerbuurman. De vos neutraliseert de bezochte collectie bij een telling. Als aan het einde van jouw beurt de vos op een van jouw collecties staat, mag je hem ook nog een keer gratis verplaatsen. Dit leidt ertoe dat de ‘sluwe’ rover constant in een rondje loopt.

De eerste puntentelling vindt plaats zodra de vierde haan is getrokken; de volgende twee tellingen volgen steeds na drie nieuwe hanen. Je krijgt dan 4 punten voor elke unieke kleur, 3 punten voor elke kleur waarin je de meeste kaarten hebt gespeeld en 1 punt voor elke tweede plaats. Als jij jouw 'verdubbelaar' als eindkaart van een collectie hebt neergelegd, verdubbelt deze kaart daar de opbrengst. Bij de laatste telling krijg je 2 strafpunten voor elke lege ‘schatkist’ en 1 strafpunt voor elke handkaart.

Ten slotte

Hippe Kippen is een bewerking van een ouder Duits kaartspel. Het materiaal ziet er nou veel leuker uit en men heeft de vos als nieuw spelelement geïntroduceerd. Dat had wat mij betreft niet gehoeven, want de vos voegt weinig tot niets toe aan het speelplezier. Op een gegeven moment zijn de spelers het geschuif met dat irritante beest meer dan zat en laat iemand hem op een waardeloze verzameling staan. Als we de overbodige vos vergeten, resteert een leuk en toegankelijk verzamelspel, met volop strijd om de meerderheden. De activering van de puntentellingen is nogal grillig, maar zorgt ook voor extra spanning. Je weet immers niet wanneer de laatste haan van de volgende telling opduikt. Waag je de gok en probeer je jouw positie te versterken? Of was je toch te gulzig en moet je het deze telling doen met een handvol kaarten en een matige score?

Hippe Kippen is een geslaagde uitbreiding van de ‘Jakkie & Bak collectie’ en biedt ook volwassen spelers voldoende speelplezier. Het wordt overigens tijd dat het leukste spel van deze collectie in Nederland wordt uitgebracht. 999 Games, waar blijft Hick Hack?

Titel: Hippe Kippen
Auteurs: Alan R. Moon & Mick Ado
Uitgever: 999 Games
Aantal spelers: 2 - 5
Speelduur: ong 45 minuten
Prijs: ong. € 12,- 


Spellen > Recensies >
Hippe Kippen


Top