Spellen > Recensies > Hol's der Geier

Hol's der Geier

Erwin - maart 2003


Hol's der Geier (Pas op de Gier) is een eenvoudig biedspelletje, dat in diverse uitvoeringen op de markt is gebracht. Met jouw biedkaarten probeer je zoveel mogelijk muiskaarten (pluspunten) te verzamelen en de gierkaarten (minpunten) te vermijden. Iedere speler heeft een gelijke set met vijftien biedkaarten. Deze kaarten hebben een waarde van 1 tot 15 punten. De dierentuin bestaat ook uit vijftien kaarten: tien muizen (waarde +1 tot +10) en vijf gieren (waarde -1 tot -5). De dierentuin wordt geschud en begint het spel als gedekte stapel.

Aan het begin van elke ronde wordt de bovenste dierenkaart omgedraaid. Daarna legt iedere speler een gedekte biedkaart op tafel. De biedkaarten worden omgedraaid zodra iedereen een kaart heeft gespeeld.

Bij een muiskaart wint de hoogste bieder, bij een gierkaart is de laagste de klos. Als je een biedkaart hebt gespeeld, ben je hem de rest van het spel kwijt. Als je onthoudt welke biedkaarten je medespelers hebben gespeeld, kun je tegen het einde van een potje misschien zonder moeite een paar waardevolle kaarten inpikken. Wie na vijftien ronden de meeste punten heeft, mag het vreugdedansje maken.

Tot dusver klinkt het allemaal erg simpel. Gelukkig bevat het regelboekje een speciale regel voor gevallen waarin spelers dezelfde biedkaart uitspelen. Dan schuift een kostbare muiskaart zomaar door naar een lagere bieder, terwijl de spelers in de patstelling hun hoge biedkaart verspelen. Op dezelfde manier eindigt een ongewenste gierkaart alsnog bij een medespeler die een veilige hoge kaart dacht te spelen.

Door deze patregel wordt Hol's der Geier een vreselijk leuk spelletje, met een rijke dosis bluf en teleurgestelde gezichten van onaangenaam verraste spelers. Hol's der Geier is uiteraard lichte kost, maar voldoet prima als opwarmer of afsluiter van een gezellige speelavond.

In het tweedehands circuit is ook een Nederlandstalige editie van dit kaartspel beschikbaar, Pas op de Gier.

Titel: Hol's der Geier
Auteur: Alex Randolph
Uitgever: Ravensburger
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: ong. 20 minuten
Prijs: ong. 10,-


Spellen > Recensies >
Hol's der Geier


Top