Spellen > Recensies > Horus

Horus

Erwin - mei 2009


Dit legspel heeft een lange geschiedenis. De Amerikaanse editie van Mayfair Games zat al een paar jaar in de pijpleiding. Bij 999 Games stond dit spel als ‘Vallei der Koningen’ op de releaselijst van 2007. Met een jaar vertraging verscheen het spel in 2008 als Horus, een handige taalneutrale titel voor een spel dat in meerdere landen wordt uitgebracht. Horus is ontworpen door de naar Canada geëmigreerde Belg Jean Vanaise. Deze spelauteur is in Nederland vooral bekend van de klassieker Shark, het uitstekende aandelenspel van Ravensburger.

Horus speelt zich af in het oude Egypte. Het spel wordt niet op een speelbord gespeeld, in de loop van het spel bouwen de spelers uit losse tegels een speelveld op. Er zijn verschillende tegelsoorten: land (akker, berg, moeras en woestijn), rivier (en Necropolis) en één tegel met de tempel van Horus. Een deel van de tegels begint het spel in een stoffen buidel, andere tegels worden in per soort gesorteerde stapeltjes klaargelegd. Iedere speler krijgt aan het begin vijf Horuskaarten, een set speelstukken en een speciale transportkaart. Met de Horuskaarten plaats je extra tegels en zet je jouw speelstukken op het speelveld. Met de transportkaart kun je eenmalig een speelstuk verplaatsen.


foto (c) Amigo

De actieve speler trekt eerst een willekeurige tegel uit een buidel en legt deze aan. De legregels zijn eenvoudig: met een riviertegel laat je de rivier groeien, een landtegel leg je naast een andere tegel (met 50% of 100% aansluiting). Daarna speel je één Horuskaart. Deze kaart toont een gebied en een cijfer (soms vervangen door een joker). Het gebied bepaalt welke tegelsoort je van een open stapel moet pakken en aanleggen. Daarna mag je een van jouw speelstukken op een vrije tegel in een willekeurige regio met de juiste grootte aanleggen. Een regio is een groep landtegels met dezelfde kleur. De juiste grootte wordt bepaald door het cijfer op de Horuskaart. Het hoogst mogelijke cijfer is ´5´, waardoor je in regio´s met zes of meer tegels geen speelstukken kunt plaatsen. Als je zo´n grote regio wilt betreden, moet je jouw transportkaart gebruiken en inleveren. Aangezien je met zo’n verhuizing van een speelstuk een grote slag kunt slaan, kan enig gevoel voor timing geen kwaad. Je kunt natuurlijk ook proberen om een kleine regio met een grote te verbinden, maar het is voor anderen vrij gemakkelijk om dit te blokkeren. Aan het einde van jouw beurt trek je een nieuwe Horuskaart.

Waarom zet je jouw speelstukken in regio´s? Omdat ze daar winstpunten kunnen opleveren! Aan het einde van het spel krijgt iedere speler namelijk punten voor de regio’s waar hij de meeste speelstukken bezit. Als de meerderheid wordt gedeeld, krijgen beide spelers de volle buit. Een regio levert 1 punt per tegel op. De regio’s naast de tempel van Horus of op eilandjes in de Nijl zijn zelfs dubbele punten waard. Geen enkele regio kan overigens meer dan 10 punten opleveren.

Ten slotte

Fanatieke Carcassonnespelers vergelijken elk legspel met hun favoriete tegelspeeltje. Ook Horus werd her en der onder deze Franse loep gelegd en vervolgens afgeserveerd als een zinloos en simpel legspel. In vergelijking met Carcassonne zijn de legregels inderdaad erg eenvoudig, alles past zo´n beetje overal. Ik vind de vergelijking met Carcassonne eigenlijk niet erg zinvol. Horus is niet zozeer een legspel, maar eerder een vlot en tactisch meerderhedenspel op een variabel speelveld. Met drie of vier spelers is er strijd op meerdere fronten, afgewisseld door bondgenootschappen in regio´s waar de macht wordt gedeeld. Sluit de juiste verdragen, pik her en der een graantje mee en val de grootste concurrent lastig, dit zijn voor mij de bouwstenen van een geslaagd meerderhedenspel. Natuurlijk introduceert de centrale rol van de speelkaarten een geluksfactor (jokers zijn erg leuk), maar ik heb dit niet als storend ervaren.

Heb je al een kast vol meerderhedenspellen? Dan voegt Horus vermoedelijk te weinig toe om de aanschaf te rechtvaardigen. Heb je nog ruimte voor een smaakvol uitgevoerde variant met een redelijk vlotte speelduur? Dan is Horus de moeite waard.

Titel: Horus
Auteur: Jean Vanaise
Uitgever: Amigo/999 Games/Mayfair
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: 45-60 minuten
Prijs: ong. € 25Spellen > Recensies >
Horus


Top