Spellen > Recensies > Intrige

Intrige

D.O. Kip - december 2003


"Dus jij betaalt mij 20.000 om met jouw bisschop op de 10.000 plek te liggen, dan heb je dus al geld zat, ga jij maar naar het eiland. En jij betaalt 15.000 om met jouw bisschop 6.000 te verdienen... Ik zet je op 3.000". Een dergelijke conversatie is heel normaal in Intrige, een spel van Stefan Dorra, in Duitsland uitgegeven door Amigo.

Spelconcept

Intrige is een spel dat zich onderscheidt van alle andere. Het is geen spel met een bord of speelkaarten. Ook zal je er geen dobbelstenen in tegenkomen. Elke speler heeft een 'stad' die bestaat uit vier kaarten met de getallen 1.000, 3.000, 6.000 en 10.000. Deze getallen zijn de salarissen die er in die stad te verdienen zijn door deze plekken te vullen met een beroep. Er zijn vier verschillende beroepen (bisschop, alchemist, schrijver en arts). Elke speler heeft twee kartonnen tegeltjes van elk van deze beroepen (totaal acht dus). 

Een beurt bestaat er uit dat je allereerst de salarissen incasseert van de tegels die je al hebt weten te plaatsen in andermans steden, daarna geef je eventuele sollicitanten in jouw stad een plaatsje op een van de salarissen en ten slotte stuur je nog twee van jouw eigen mannetjes als sollicitanten naar een andere stad. Het hele spel draait om de intriges en het omkopen van anderen om goede salarissen te bemachtigen. Het goed omgaan met smeergeld en er voor te zorgen dat je er veel van ontvangt, is het doel van het spel. Na vijf rondes zijn alle tegeltjes ingezet en wint de speler met het meeste geld.

Politiek en psychologie

Het spel draait dus niet om een geluksfactor en niet om een of andere objectieve strategie. Om goed te zijn en te kunnen winnen bij Intrige zal je goed moeten zijn in politiek en psychologie. Je mag overal afspraken over maken (bijvoorbeeld: "als jij mij die 10.000 plek geeft, krijg jij die bij mij"), maar de regels melden expliciet dat niemand zich aan gemaakte afspraken hoeft te houden. Het spel draait dus om overredingskracht, om liegen en bedriegen, en natuurlijk op de juiste momenten je WEL aan een afspraak houden. En vooral ook draait het om gedoseerde inzet van het eigen vermogen om anderen ertoe te verleiden nog meer geld in te zetten als het in jouw eigen voordeel is. De regels vermelden ook nog uitdrukkelijk dat je te allen tijde er aan moet denken dat dit slechts een spel is, en je aan het eind elkaar weer gewoon de hand moet schudden. En dat is geen overbodig advies, want het kan er heet aan toe gaan in Intrige!

Conclusie

Intrige is een spel naar mijn hart. Ik hou van spellen waarbij het aankomt op onderhandelen, overtuigen en politieke spelletjes. En dit is dan ook nog eens zo'n type spel zonder een of andere kansfactor die je zorgvuldige plannen kan ruļneren. Ik zag het spel voor het eerst in Eindhoven tijdens het Spellenspektakel in de hotellobby, waar Michael Bruinsma samen met zijn zoon en enkele 999 Games-medewerkers het spel zat te spelen. En zo sterk als enkelen daar aan die tafel in hun rol kropen, was gewoon een fantastisch schouwspel. Ik was meteen verkocht en heb sindsdien in elk spel Intrige dat ik heb gespeeld enorm veel plezier gehad, ook als ik niet wist te winnen. Het is zeker geen spel voor iedereen. Ik ken enkele mensen die het nooit meer willen spelen, omdat ze gewoon niet van die intriges houden. Maar als je van politieke spelletjes houdt, en spelletjes speelt met goede vrienden die tegen een stootje kunnen, dan is Intrige ideaal.

Titel: Intrige
Auteur: Stefan Dorra
Uitgever: Amigo  
Aantal spelers: 3 - 5
Speelduur: ong. 45 minuten
Prijs: ong. € 9

Afbeelding: © AmigoSpellen > Recensies >
Intrige


Top