Spellen > Recensies > Era of Inventions

Era of Inventions

Erwin - 2010


Era of Inventions is een nieuw bordspel van de Nederlandse uitgever Quined Games. Dit bordspel is een volledig Nederlandse productie, want ook de spelauteur en de vormgever komen uit ons kikkerlandje. Ik bedoel dit zeer zeker niet als nationalistisch gezwets, maar zo’n puur Nederlands spel is wel iets bijzonders. 999 Games had er begin dit jaar ook al eentje. Zegt dit iets over ons spellenklimaat, over onze spellencultuur? Geen idee, maar het zou op zijn minst mooi zijn als we dit in de komende jaren veel vaker zien gebeuren. Wellicht ziet een samenwerkingsverband van Nederlandse uitgevers dan het licht en krijgen we zelfs onze eigen spellenbeurs weer terug. Genoeg gedroomd, het is tijd voor details.

Era of Inventions draait thematisch om het doen van uitvindingen, inhoudelijk is het een ‘worker placement’ spel, waarin grondstoffen worden veredeld naar winstpunten. Dit alles vindt plaats op een nogal bont speelbord, dat er mooi uitziet, maar her en der aan duidelijkheid wat te wensen overlaat. Op dit speelbord vind je zes zones met elk twee actievelden. Daar claimen de spelers met hun schijfjes de gewenste acties. Afhankelijk van het speleraantal bezit je twee of drie actieschijfjes. Daarnaast krijg je ook nog enkele bonusactieschijfjes, die je kunt inleveren om extra deelacties uit te voeren. Iedere speler beschikt verder over markers om uitvindingen te doen en deze met patenten te beschermen. Er is verder een setje uitvindingkaarten en een setje fabriekkaarten. Gekochte fabrieken produceren grondstoffen, die je anders voor speelgeld had moeten kopen. Deze grondstoffen zijn houten blokjes in verschillende kleuren. Met de achthoekige ontwikkelingsblokjes kun je uitvindingen doen.


gedeelte van het speelbord (prototype): fabrieken en grondstoffen

Het zal niemand verbazen dat een speelronde begint met het plaatsen van actieschijfjes. Vanaf de startspeler plaats je om de beurt één actieschijfje op een vrij actieveld in een van de zes zones. Een speler mag niet tweemaal voor dezelfde zone kiezen. Wanneer alle schijfjes zijn ingezet, is het tijd om de gekozen acties uit te voeren. Vanaf de startspeler voert iedere speler één actie uit, tot ze allemaal zijn afgehandeld.

Fabrieken bouwen. Met deze actie mag je tegen betaling van de afgebeeld hout- of kolenblokjes maximaal drie fabriekskaarten nemen.

Grondstoffen produceren. Met deze actie laat je jouw eigen fabriekskaarten de afgebeelde grondstoffen, munten of ontwikkelingsblokjes produceren. Deze actiezone is op het speelbord afgebeeld in het midden van een rivier. Ik heb geen flauw idee wat ik me hierbij thematisch moet voorstellen.

Grondstoffen kopen. Wat jouw fabrieken niet produceren, kun je met deze actie alsnog kopen. Je koopt met één actie maximaal drie scheeps- of loodsladingen voor één munt per lading.

Ruilen. Op de ruilmarkt kun je één ontwikkelingsblokje pakken of via verschillende methoden grondstoffen, geld, ontwikkelingsblokjes of winstpunten ruilen.

Uitvinding(en) doen of patenteren. Met deze actie kun je een uitvinding doen of patenteren. Op het speelbord vind je negen soorten uitvindingen in twee varianten: de gouden originelen en de zilveren kopieën. Een uitvinding claim je door de afgebeelde ontwikkelingsblokjes te betalen en er een marker op te leggen. Je mag met één actie maximaal 7 ontwikkelingsblokjes inzetten. Uiteraard moet je per soort beginnen met het origineel.


drie gedane uitvindingen en één patent (foto: Henk Rolleman)

Waarom zou je iets uitvinden? Dit levert meteen enkele winstpunten op. Als een medespeler later een door jou gedane uitvinding produceert (zie hierna), krijg je een bonus in de vorm van winstpunten of munten. Er zijn ook namaakuitvindingen in omloop, die jou niets opleveren wanneer een medespeler ze produceert. Als jij een uitvinding hebt gepatenteerd, ben je beschermd tegen namaak en krijg je ook dan de opbrengst. Elk patent kost je een oplopend aantal munten, maar levert je ook 1-3 winstpunten op.

Uitvinding(en) produceren. Met deze actie mag je tegen betaling van de afgebeelde grondstoffen 1-3 uitvindingkaarten nemen. Je incasseert de afgebeelde opbrengst in munten, ontwikkelingsblokjes of winstpunten en legt de kaarten vervolgens af. Zoals eerder gezegd, vind je ook namaakuitvindingen tussen de kaarten. De keurige uitvinders in dit spel zullen overigens nooit een namaakversie van een zelf uitgevonden uitvinding produceren.

Tijdens het spel kun je op meerdere manieren winstpunten verdienen. Deze punten registreer je op een scorespoor, waar het bereiken van sommige velden een bonus (één grondstof of één munt) oplevert. Dit is een laagje chroom op het spelsysteem, waarvan de toegevoegde waarde mij op het eerste gezicht ontgaat.

Na 8, 9 of 10 rondes (bij 3, 4 of 5 spelers) is het spel voorbij. Dan bezoekt iedereen de ruilmarkt voor een laatste ruil van grondstoffen e.d. voor winstpunten. Daarna volgen de bonuspunten voor de meest patente speler, de speler met de hoogste waarde van zijn uitvindingen en de speler met de grootste productiecapaciteit. De speler met de meeste punten wint het spel.

Ten slotte

Deze preview is uitsluitend gebaseerd op een studie van de spelregels. Ik heb het gedrukte spelmateriaal nog niet gezien, laat staan dat ik het spel heb gespeeld. Dit had ik graag gedaan op de Ducosimbeurs van 11 september, maar daar ging de demotafel iets later open en bleek hij daarna doorlopend bezet.

Ik was niet zo te spreken over de door mij geraadpleegde versie van de spelregels. Dit gold in het bijzonder voor de regels over het doen en over het produceren van uitvindingen. Men had een deel van de voor productie relevante spelregels opgenomen in de beschrijving van de andere actie. Dit maakte het verteren van deze spelregels onnodig lastig. In de uiteindelijke spelregels wordt dit veel handiger gepresenteerd.

Dit spel is pittiger dan de vorige twee titels van Quined. Era of Inventions lijkt mij duidelijk bedoeld voor de veelspeler. Dit is overigens wel de groep waarover de laatste jaren veel ‘worker placement’ spellen zijn uitgestort. Dan kan het geen kwaad om ook enkele nieuwe onderdelen aan boord te hebben. Thematisch is Era of Inventions zeker anders dan veel van zijn voorgangers. De bonusacties zijn een nuttige toevoeging, die ik me op het eerste gezicht niet van andere soortgenoten kan herinneren. Of het spelverloop nog meer nieuwe smaken biedt, kan ik door gebrek aan speelervaring helaas niet beoordelen.

Tijdens recente spellenbeurzen hebben meerdere spelliefhebbers zich uitstekend met de demoversie vermaakt. Ik kijk daarom met vertrouwen uit naar mijn verdere kennismaking.

Titel: Era of Inventions
Auteur: Anthony Daamen
Uitgever: Quined games
Aantal spelers: 3-5
Speelduur: ong. 90 minuten
Prijs: ??


Spellen > Recensies >
Era of Inventions


Top