Spellen > Recensies > ISI

ISI

Niek Ederveen - 1999


Een land wordt ontwikkeld. Daartoe moeten beide spelers verbindingen maken tussen steden. Het aantal steden dat met een stad verbonden is, bepaalt hoe belangrijk deze stad is. De belangrijkste stad wordt aan het einde van het spel gepromoveerd tot hoofdstad. Wie van hieruit de meeste steden verbonden heeft, wint het spel.

De regels

Het 'speelbord' bestaat uit 33 vierkante kaartjes, die op een willekeurige manier in een raster van 6 bij 7 neergelegd worden (enige voorwaarde is dat elk veld aan minstens twee andere moet grenzen). Elk kaartje stelt, afhankelijk van de kleur, een gebied voor met een stad (zwart), wijnbouw (rood), visserij (blauw), bosbouw (groen), akkerbouw (geel) of veeteelt (oranje...). Als de landkaart ingevuld is, komt aan het spel geen toeval meer te pas. Op elk gebied komen twee blokjes te liggen in de bijbehorende kleur, met uitzondering van de steden - daar komt niets op te liggen. De eerste speler zet zijn pion op een vakje en neemt daar een blokje vanaf. De tweede speler doet hetzelfde. Vanaf nu verplaatst elke speler om de beurt zijn pion naar een aangrenzend gebied, neemt daar, indien voorradig, een blokje weg en mag tenslotte nog aan zijn verbindingswegen tussen steden bouwen.

De regels voor het bouwen zijn vrij simpel:
- De verbinding tussen steden moet in één keer tot stand komen;
- Tussen elke twee aangrenzende gebieden kan maar één weg gebouwd worden;
- Voor elk stukje weg moet een blokje betaald worden dat overeenstemt met het gebied waar naartoe gebouwd wordt.

Aangezien er geen zwarte blokjes zijn, kun je nooit NAAR een stad toe bouwen. Je moet daarom altijd VANUIT steden bouwen. Stel dat tussen twee steden een bos en een akker ligt, dan heb je voor een verbinding een groen EN geel blokje nodig, plus nog een groen OF geel blokje. Je moet vanuit beide steden bouwen (groen en geel) en om de verbinding compleet te maken, moet er dus nog vanuit de akker naar het bos gebouwd worden (groen) of omgekeerd (geel).

Elke keer als een verbinding gemaakt wordt tussen twee steden, wordt op beide steden een huisje geplaatst. Op deze manier is op elk moment te zien hoeveel steden er verbonden zijn met een bepaalde stad (het aantal huisjes). Om verbindingen te maken, kun je ook vanaf een eigen weg naar een stad bouwen. Dezelfde bouwregels gelden, maar een belangrijk verschil is dat je op deze manier in een keer twee (of zelfs nog meer) steden verbindt met die stad (waarschijnlijk maakt het plaatje dit duidelijker). 


voorbeeld

Om twee steden aan het water te verbinden, zijn twee blauwe blokjes nodig. Als die verbinding gemaakt is, en de weg over het bos en de akker is er al, dan kost het nog maar 1 blauw of groen blokje om de gestippelde weg tot stand te brengen en daarmee alle vier de steden met elkaar in verbinding te brengen (aan het einde liggen dan op alle steden drie huisjes).

Het spel eindigt meteen als van een soort alle blokjes opgeraapt zijn. De speler die de meeste steden met de hoofdstad (stad met meeste huisjes) verbonden heeft, wint.

Het spel

Ik heb een prototype mogen uitproberen, en heb nu 2 spelletjes gespeeld. Volgens mij duurde zo'n partijtje ongeveer 20 minuten. Meteen na de eerste partij (waarin ik ongenadig op mijn falie had gekregen) wilde ik een revanche spelen (wat overigens niet veel meer opleverde...).

Ondanks het achtergrondverhaal, betreft het een duidelijk abstract spel zonder gelukselementen. Wel is er veel interactie tussen de spelers. De pionnen mogen niet op dezelfde plaats staan, en belangrijker, waar de ene speler een weg heeft liggen, kan de ander niet meer bouwen. De spoeling is dun, blokjes zijn schaars, dus als je de tegenstander tot een omweg kunt dwingen, kan dat buitensporig duur zijn. Je moet in de gaten houden wat voor blokjes de ander heeft, waar hij naartoe loopt, welke je zelf tot je beschikking hebt en krijgt, en op welke plekken je het beste kunt bouwen (afhankelijk van het totale landschap).

Je zit elkaar vanaf de eerste beurt al dwars. Desondanks speelt het spel vlot (misschien had ik toch wat meer aandacht aan planning moeten besteden...), bouwt duidelijk op en lijkt veel mogelijkheden te bieden. Het zou mij dan ook niet verbazen als in Essen veel begeisterte Isispieler zijn. Dan tip ik een uitbreidingsset: Isier - hetzelfde materiaal, alleen andere verbindingskleuren, zodat ook met drie en vier spelers gespeeld kan worden (inclusief handelsfase, waarin blokjes geruild kunnen worden).

Tips

Ik heb tijdens de twee partijtjes veel fouten gemaakt, dus heb ik veel geleerd. Drie tips:
1) Bouw verbindingen aan de kant van de overige steden (uitbreidingen op je bestaande wegennet zijn goedkoper dan het aanleggen van helemaal nieuwe wegen tussen steden);
2) Probeer met je wegennet het hergebruik van de wegen van de tegenstander onmogelijk te maken (zorg dus dat je wegen liggen op de plek waar je tegenstander van plan was uit te breiden);
3) Kom naar een spellenbeurs en probeer Isi uit.

Titel: Isi
Auteur: Corné van Moorsel
Uitgever: Cwali
Aantal spelers: 2
Speelduur: 20-30 minuten
Prijs: uitverkocht


Spellen > Recensies >
ISI


Top