Spellen > Recensies > Isis & Osiris

Isis & Osiris

Erwin - april 2001


Isis & Osiris is een spel van de sympathieke Duitse spelauteur Michael Schacht. De kern is een elegant abstract legspel, waarop voor de goede orde een smaakvol thema is geplakt: Egyptische goden en hiëroglyfen. Isis & Osiris wordt gespeeld op een bordje van 6 * 6 velden. Iedere speler krijgt een eigen setje met gekleurde schijven en een aantal fiches. De fiches bevatten plus- of minpunten. De waarde varieert van -4 tot +4. Aan het begin van het spel leg je de fiches gedekt voor je neer.

Als je aan de beurt bent, moet je een fiche of een eigen schijf op een vrij veld op het speelbord leggen. Daarbij is het de bedoeling om je schijven zo mogelijk naast fiches met pluspunten te leggen. Elke schijf op het bord levert aan het einde van het spel namelijk plus- of minpunten op: de gesaldeerde waarde van alle horizontaal of verticaal aangrenzende fiches. Om het spel iets spannender te maken (en voor volwassenen meestal moeilijker), worden de fiches gedekt op het bord gelegd. Als je een fiche plaatst, moet je de waarde even laten zien en het daarna gedekt neerleggen. Vervolgens moet iedereen onthouden welke fiches waar op het bord liggen.


Groen: 2 minpunten
Paars: 3 pluspunten

De spelers leggen om de beurt een schijf of een fiche op het bord. Het spel is afgelopen zodra het bord helemaal is gevuld. Dan worden alle fiches omgedraaid en de schijven van de spelers een voor een geteld. Degene met de meeste punten is de winnaar.

Ten slotte

Isis & Osiris is een leuk en vlot legspelletje. Je moet een beetje rekenen en vooral onthouden welke fiches op de verschillende velden zijn gelegd. Tactisch inzicht wordt ook gevraagd, bijv. door alert te reageren op door andere spelers geplaatste pluspunten. Het is in het algemeen niet verstandig om te veel schijfjes voor de eindfase te bewaren. Voor je het weet, zijn je fiches op en word je gedwongen om je schijfjes naast meerdere negatieve fiches te plaatsen. Het spelmateriaal is mooi uitgevoerd, maar is in de editie uit 2001 niet op alle onderdelen even praktisch. De achterkanten van de fiches bevatten een symbool, waardoor je fiches herkenbaar kunt neerleggen. Dit wordt in de regels overigens expliciet verboden, maar het was handiger geweest als ze dit hadden vervangen door een ronde zon of iets dergelijks.

In het najaar van 2010 komt de Duitse uitgever Abacus met een heruitgave, waarin een nieuwe regelvariant is verwerkt. 999 Games brengt het spel ook opnieuw op de markt.

Titel: Isis & Osiris
Auteur: Michael Schacht
Uitgever: 999 Games (NL) / Abacus (D)
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: ong. 15 minuten
Prijs: ong. € 15,-


Spellen > Recensies >
Isis & Osiris


Top