Spellen > Recensies > Ivanhoe

Ivanhoe

Tom Alaerts - januari 2001


Middeleeuwse toernooien volgens Knizia

Ivanhoe is een kaartspel voor twee tot vijf spelers van Reiner Knizia, uitgegeven door de Amerikaanse firma GMT Games. De kleine speluitgever GMT Games is in het wereldje voornamelijk bekend vanwege een gamma wargames (zie ook de review van Paths of Glory), maar wil zich diversifiŰren naar "Euro-games". De eerste drie meer familiegerichte spellen van GMT zijn herwerkte varianten van oudere Knizia-spellen: Galaxy is de opvolger van Titan The Arena (Avalon Hill), wat reeds een variant was van Grand National Derby; Battleline is gebaseerd op het mechanisme van Schotten-Totten, en Ivanhoe heeft de mosterd gehaald bij Attacke. Verwacht worden Formula One Racing en Rome (beide van Knizia) en een nieuwe versie van Alan Moon's Santa Fe Rails.

Thema en spelverloop

Het thema: zoals bij vele Knizia-spellen is het thema echt "geplakt" op een meer abstract mechanisme. Hier gaat om toernooien, gesitueerd in de middeleeuwen. Je doet mee aan een aantal rondes in verschillende disciplines (=kleuren, hier ge´llustreerd met ruiters met lansen, ridders met bijlen etc). De winnaar is hij die het eerst in vier of vijf (afhankelijk van aantal spelers) disciplines wint. In essentie leg je kaarten van de actieve kleur af en tel je de waarden op. Net als bij Titan the Arena zijn er hier toeschouwers die je kan gebruiken als een kaart van een kleur naar keuze. Let er wel op om een jonkvrouw die voor je supportert, niet te misnoegen met een smadelijk verlies want dat heeft een vervelend neveneffect...

Tot zover is Ivanhoe een "puur" kaartspel, maar net als bij Battleline maken een reeks extra tactiekkaarten het spel extra pittig. Zo zijn er "change weapon" kaarten, maarmee je van kleur verandert. Of wat dacht je van kaarttitels als Disgrace, Shield, Stunned en Outmaneuver? Deze tactiekkaarten zorgen voor extra spanning en onvoorspelbaarheid. Typisch vallen ze natuurlijk net wanneer je denkt dat een verpletterende overwinning binnen handbereik is...


Ivanhoe speelkaarten en tactiekkaarten.

Tot nu sprak ik enkel over het leuke spelsysteem, maar bij Ivanhoe verdienen de prachtige illustraties van Kurt Miller toch wel een speciale vermelding. Miller (niet de beroemde striptekenaar) maakte ook de Galaxy kaarten, en verder o.a. de doos en de magnifieke kaart van Avalon Hill's Hannibal. Sommige afbeeldingen zijn haast fotorealistisch en getuigen steeds van goede smaak (wat bijv. niet van alle Magic kaarten kan gezegd worden...). Hij maakte ook de opvallende doosillustratie. Ik hoop nog vele spellen te zien met Kurt Miller artwork!

Ivanhoe is een zeer aantrekkelijk en vlot spelend kaartspel, maar komt pas echt tot zijn recht vanaf drie, of beter nog vier spelers. De tactiekkaarten zorgen voor dat beetje extra waardoor het een spannend spel wordt. Ik weet niet of het spel in de lage landen wordt ge´mporteerd, je kan het in ieder geval rechtstreeks bestellen via de GMT games website. Voor de ge´nteresseerden is een bezoekje aan de website in ieder geval de moeite: je kan ook nieuwe spelontwerpen "voorbestellen", deze worden pas gemaakt indien er 500 bestellingen binnen zijn. De vroege intekenaars krijgen dan een mooie korting.

Kwaliteiten
- Eenvoudige regels maar complexe situaties
- Speelt snel en is best spannend
- Tactiekkaarten zorgen voor extra pit en onvoorspelbaarheid
- Verzorgde uitgave (te vergelijken met de Kosmos 2-speler reeks)
- Werkelijk PRACHTIG ge´llustreerde kaarten.

Minpunten
- duur naar Europese normen ($20+verzendingskosten)

Titel: Ivanhoe
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: GMT Games
Aantal spelers: 2 - 5
Speelduur: 20-60 minuten
Prijs: ong. $ 20,-


Spellen > Recensies >
Ivanhoe


Top