Spellen > Recensies > Jagen...

Jagen, Troeven en Slagen

Erwin Broens - okt 2005


Ik ben dol op kaartspelletjes. Niet alleen op die rare Duitse spelletjes, met aparte thema’s en/of intrigerende spelsystemen, maar ook op traditionele kost. Voor een goed slagenspel kun je mij wakker maken. Bij nader inzien is deze woordkeuze een tikje ongelukkig, aangezien ik dergelijke spellen meestal in mijn lunchpauze speel. Een boodschap voor meelezende collega’s en/of teamleiders: met wakker maken wordt niet geïmpliceerd dat ik de rest van de werkdag in slapende staat doorbreng. Voor de rest van de wereld: ik ben een ambtenaar, dus trek vooral je eigen conclusie.......

Phalanx Games heeft afgelopen voorjaar een nieuw slagenspel op de markt gebracht. In Jagen, Troeven en Slagen proberen 3-4 spelers op een min of meer traditionele wijze de meeste punten in de wacht te slepen. De speelkaarten tonen vier diersoorten: beer, zwijn, moeflon of wolf. Elke diersoort heeft 12 kaarten met de waarden 1-12. Op de “middenkaarten” zijn 1-3 sporen afgebeeld, de winstpunten. Aan het begin van het spel worden vier troefkaarten geschud en open neergelegd, zodat je weet welke diersoort in welke ronde troef is.

De startspeler speelt een kaart uit, de volgende spelers moeten kleur bekennen. Als je de gevraagde kleur niet bezit, mag je een troef spelen of een vuiltje weggooien. De slag gaat naar de hoogste kaart in de gevraagde kleur c.q. de hoogste troef. In de eerste drie ronden is het de bedoeling om veel sporen te verzamelen in zoveel mogelijk kleuren (sporen x kleuren = winstpunten). Zodra je drie slagen hebt gewonnen, is jouw actieve bijdrage aan de ronde voorbij. Je moet nog wel kaarten uitspelen, maar deze hebben een fictieve waarde van nul en je kunt geen slagen meer winnen. Het kan geen kwaad om jouw medespelers zo snel mogelijk met drie min of meer waardeloze slagen op te zadelen, om vervolgens in alle rust de nodige punten te verzamelen. Aangezien iedereen dit begrijpt, is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Zodra iedere speler drie slagen bezit, worden de punten geteld. Je speelt de volgende ronde met de 12 kaarten van jouw drie gewonnen slagen. In de laatste ronde probeer je zoveel mogelijk slagen te winnen en krijg je per kaart winstpunten voor de afgebeelde diersoort (beer = 4, zwijn = 3, moeflon = 2 en wolf = 1).

Ten slotte

Jagen, Troeven en Slagen is een kostelijk slagenspel, dat een beproefde basis van een leuke twist voorziet. Tijdens een ronde probeer je uiteraard zoveel mogelijk punten te verzamelen, maar mag je tevens niet vergeten dat de behaalde slagen jouw speelruimte in de volgende ronde bepalen. Dan is het best lastig dat de kaarten met de meeste punten de minste controle over het spelverloop bieden. In dit geval is lastig leuk, want dit spanningsveld geeft het spel extra pit.

Titel: Jagen, Troeven en Slagen
Auteurs: Günter Burkhardt
Uitgever: Phalanx Games
Aantal spelers: 3 - 4
Speelduur: ong. 20 minuten
Prijs: ong € 9,-

 Spellen > Recensies >
Jagen...


Top