Spellen > Recensies > Jakkiebak!

Jakkiebak! Kippenkak!

Ben van Bommel - feb 2009


Auteur en uitgever
De auteur is Klaus Zoch; de illustraties zijn van Doris Matthus. De Nederlandse uitgave is van 999 Games in de clownserie met een vertaling van Danil Hogetoorn.

Leeftijdscategorie en speelduur
Vanaf 4 jaar; dat staat op de doos. Ja, dat kan, maar dan moet je accepteren dat de speelwijze wat chaotisch kan zijn en misschien wat meer afhankelijk is van gelukstreffers. De bovengrens wordt niet aangegeven. Zes jaar kan nog gemakkelijk en ook een zevenjarige kan nog wel lol beleven met een jonger broertje of zusje.
Hoewel de speelduur op de doos of in de spelregels niet wordt genoemd, is deze afgestemd op de laagste leeftijdcategorie.

Korte omschrijving
Vierentwintig tegels in de vorm van een ei worden in een cirkel open neergelegd. Vier houten hoenders voor vier spelers worden op gelijke afstand geplaatst. Elk dier heeft vier uitsparingen in het achterwerk. In n van de gaten wordt een soort dikke houten lucifer gestoken, die een veer voorstelt.

Binnen de cirkel liggen twaalf gedekte tegels met een andere vorm. De jongste kip begint, draait een van de twaalf kaarten om van binnen de cirkel, laat deze zien en legt hem daarna op dezelfde plaats gedekt terug. Als die tegel dezelfde afbeelding toont als die van de buitenste cirkel voor hem (in de richting van de klok), mag hij een plaatsje verder (in de richting van de klok). Daarmee mag hij net zo lang doorgaan tot hij een tegel pakt waarvan de afbeelding niet overeenkomt met de eitegel voor hem. 

Het is dus belangrijk de tegels in het midden te onthouden. Zo komt hij misschien bij de kip voor hem. Dan mag hij kijkend naar de eitegel vr de kip voor hem, zoeken naar de tegel binnen de cirkel met dezelfde afbeelding. Pakt hij de goede tegel, dan springt hij over zijn voorganger heen en.daar gaat het om, steekt hij de veren van de voorganger in zijn eigen achterste. Bij drie veren ben je de best opgemaakte scharrelkip of scharrelhaan.

Beoordeling
De auteur heeft kippen geobserveerd. Zij scharrelen wat rond en pikken ogenschijnlijk willekeurig iets van de grond. Dit kippengedrag komt in de spel goed uit de verf. De auteur verdient hiervoor een pluim. Naarmate het spel vordert zullen gevorderde kippen gerichter zoeken. Jonge kippen misschien nog wat op goed geluk, maar een jonkie dat ook Memory kan spelen heeft opnieuw een kans opa te verslaan. Om het spel een doel mee te geven bedenkt de auteur een schoonheidswedstrijd. De kippen strijken hun veren op. En daarmee verdient de auteur zijn tweede pluim. Het wedstrijdidee wordt versterkt doordat de veren op een andere kip veroverd kunnen worden. De manier waarop dat gebeurt, levert de auteur een derde pluim op. De kippen kunnen zich immers niet onderscheiden door conversatie Engels of kennis van de kredietcrisis, maar moeten het doen met een sprong over de rug van een zusterkip nadat de juiste tegel is gevonden. Zij steken dus als het ware een veer in hun eigen reet. Jakkiebak!

De auteur is niet de enige die een pluim verdient. De uitvoering van het spel is bijzonder verzorgd en behoort tot het beste op spelgebied: hout. De vier kippen zijn grappig van vorm en de houten veren en de daarbij behorende uitsparingen in de kippenkont zijn groot genoeg voor kleine vingers. De tegels mogen niet onvermeld blijven. De eivorm van de 24 in een cirkel is origineel en door de honingraatvorm pakken de twaalf in het midden gemakkelijk op.

De illustraties zijn prachtig van kleur. De tekeningen zijn heel origineel en vertellen bovendien het verhaal over het lot van de kip. De haas en het paasei, een kuiken in een eierschaal, het ei gebakken met hele dooier, een gekookt ei in eierdop, het kindjeskippetje dat een veer heeft gelaten, vogeleieren in een nest, een egel die een ei uitslobbert (!) en zo waar een veer! De lekkere hapjes, een rupsje, de onvermijdelijke worm en het blommetje ontbreken niet.

Ik heb nauwelijks kritiek op dit spel. Nou ja leg de eieren niet in een cirkel maar in een ovaal. In rapportcijfers: uitvoering 9, regeluitleg 7, thema 8, herspeelbaarheid 8 (gemiddelde score: 8).

Titel: Jakkiebak! Kippenkak!
Auteur: Klaus Zoch
Uitgever: 999 Games (NL) / Zoch (D)
Aantal spelers: 2 - 4 (vanaf 4 jaar)
Speelduur: ong. 20 minuten
Prijs: ong. 28,-


Spellen > Recensies >
Jakkiebak!


Top