Spellen > Recensies > Jamaica

Jamaica

Erwin - maart 2008


Jamaica is na Animalia het tweede spel van de Zwitserse uitgever GameWorks. Dit bedrijf is opgericht door Sébastien Pauchon en Malcolm Braff. Samen met Bruno Cathala zijn zij verantwoordelijk voor dit bordspel. Jamaica was in eerste instantie bedoeld als een exclusieve premium voor de klanten van een Zwitserse verzekeraar, maar is inmiddels ook in de commerciële kanalen opgedoken. Bij Duitse speciaalzaken is het spel volop verkrijgbaar, bij de eerste Nederlandse webshops is het inmiddels ook gesignaleerd.

Jamaica is een vlot en luchtig racespel met een piratenthema. Iedere speler beschikt over zijn eigen set actiekaarten. Elke kaart toont twee acties: een dag- en een nachtactie. Daarnaast heeft iedereen een schipbordje met vijf laadruimen, waarin de grondstoffen dubloenen, voedsel en kanonnen worden opgeslagen. Ten slotte beschikt iedere speler over een eigen schip op het speelbord, waarmee de strijd wordt aangegaan.

De startspeler gooit elke ronde twee zeszijdige dobbelstenen en wijst deze toe aan de dag- en de nachtactie. Vervolgens kiest iedere speler een van de drie actiekaarten in zijn hand en legt deze gedekt neer. Daarna voert iedereen in volgorde zijn actiekaart uit: eerst de dagactie, daarna de nachtactie. De waarde van de dobbelsteen bepaalt de kracht van de desbetreffende actie.

Met een bewegingsactie beweeg je jouw schip. Afhankelijk van het symbool op jouw actiekaart ga je dan vooruit of achteruit. Als je op een schatveld landt, hoef je helemaal niets te betalen. Een maagdelijk schatveld levert je zelfs een schatkaart op. Sommige schatten leveren plus- of minpunten op, andere schatten bijvoorbeeld een leuke bonus bij het vechten. Als jouw schip op een zeeveld eindigt, moet je voedsel betalen. Als je op een havenveld eindigt, moet je dubloenen betalen. Als je te weinig grondstoffen bezit, moet je zoveel mogelijk betalen en aansluitend terugvaren naar het eerstvolgende betaalbare veld. Als je dit knullig hebt gepland, mag je daar ook nog een lading grondstoffen van de andere soort inleveren (zo’n kapitein verdient eigenlijk een enkele reis via de loopplank).

Met een bevoorradingsactie vul je een laadruim met dubloenen, voedsel of kanonnen. Laatstgenoemde gebruik je bij gevechten, om de waarde van jouw gevechtsworp te verhogen. Een gevecht vindt plaats zodra vijandelijke schepen elkaar aan het einde van een bewegingsactie ontmoeten. De winnaar mag de verliezer beroven (dubloenen, voedsel, kanonnen of een schatkaart) of een vervloekte schatkaart bij de verliezer dumpen.

Zodra een speler de race rond Jamaica heeft voltooid, is het einde in zicht. Dan krijg je punten voor het veld waarop je de race eindigt, voor sommige schatten en voor jouw dubloenen. Je krijgt strafpunten voor vervloekte schatten en als je te ver achterligt. De speler met de meeste punten is de piraat van de dag.

Ten slotte

Dit luchtige racespel doet mij een beetje denken aan Avé Caesar, aangevuld met een toefje resourcemanagement en de nodige vechtpartijen. De spanning van een race wordt hierdoor opgefleurd met planning en interactie. Jamaica heeft een redelijk forse geluksfactor. Als jij op het juiste moment niet voorwaarts kunt bewegen, zul je hier echt last van hebben. Het eerste potje lijkt een grote loterij, maar als je de set actiekaarten beter leert kennen, kun je het geluk enigszins in toom houden. Verder kan het spel wat te lang duren als de dobbelstenen structureel te weinig actiepunten opleveren. Ook een volle bezetting met strijdlustige types kan het spel teveel vertragen, waardoor ik Jamaica bij voorkeur met vier piraten speel. De spelregels zijn uitgevoerd als een uitvouwbare schatkaart. Dit is thematisch vreselijk leuk, maar een tikje onhandig bij het lezen en uitleggen van de regels. Als je de geluksfactor accepteert, is Jamaica een sfeervol en geslaagd familiespel met een schitterende vormgeving. 

Titel: Jamaica
Auteurs: Braff, Cathala & Pauchon
Uitgever: GameWorks
Aantal spelers: 2 - 6
Speelduur: ong. 30-60 minuten
Prijs: ong. € 30


Spellen > Recensies >
Jamaica


Top