Spellen > Recensies > John Silver

John Silver

Erwin Broens - juli 2006


John Silver is een kaartspel voor 2-4 spelers. Het speelveld bestaat uit een "tabel" van 4 bij 3 velden. De rijen vertegenwoordigen de drie kaartsoorten, de kolommen de vier spelerkleuren. Met twee spelers speel je met twee spelerkleuren, met drie spelers is er een “dummy”. Op deze 12 velden leggen de spelers om de beurt kaarten af. Er zijn drie kaartsoorten (schip, matroos en schatkist), met een waarde van 1-13 punten. Daarnaast bevat de stapel vijf jokers (waarde 5 1/2 - 9 1/2). De kaarten tonen verder drie soorten symbolen: munten, appels of zwarte vlekken.

De actieve speler legt een kaart op een leeg veld en trekt een nieuwe kaart van de stapel. Als je een kaart met een appel speelt, mag je als alternatief een open kaart (zonder appels) van het speelveld nemen. Hiermee kun je bijvoorbeeld een voor jou onaangename opbouw van een rij verbreken. Zodra er vier kaarten in een rij liggen, wordt in deze rij een telling geactiveerd. De op één na laagste kaart gaat dan naar de laagste kaart van deze rij, de op één na hoogste kaart gaat naar de hoogste kaart. De desbetreffende spelers leggen deze kaarten op hun scorestapels.

Nadat alle kaarten zijn gespeeld, volgt de puntentelling. Dan sorteren de spelers hun scorestapels per symbool. De kaarten met appels gaan eerst naar de linkerbuurmannen. Daarna krijgt iedereen één winstpunt per ontvangen appel en per verzamelde munt. De speler met de meeste zwarte vlekken krijgt acht strafpunten, degene met de op één na meeste vier strafpunten. Uiteraard wint de speler met de meeste punten.

Ten slotte

Na enkele min of meer stevige bordspellen verrast Eggert Spiele met een luchtig kaartspelletje. John Silver is niet alleen luchtig, maar prikkelt ook de grijze cellen en stelt je in staat om regelmatig gemene plaagstoten uit te delen. Aan het begin heb je natuurlijk geen flauw idee welke kaarten de medespelers in hun handen hebben. Als je tijdens het spel een beetje in de gaten houdt welke kaarten zijn uitgespeeld, kun je daar in de eindfase voordeel van hebben. Ik vind met name de variant voor drie spelers leuk. Dan worden de rijen iets langzamer gevuld en fungeert de “dummy” als willoos hulpmiddel voor tactische fratsen. Liefhebbers van aparte kaartspelletjes kunnen zich aan John Silver geen buil vallen.

Titel: John Silver
Auteur: Martin Schlegel
Uitgever: Eggert Spiele
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: 30 minuten
Prijs: ong. € 7


Spellen > Recensies >
John Silver


Top