Spellen > Recensies > Jungle Speed

Jungle Speed

Erwin Broens - februari 2004


Jungle Speed is een vlot reactiespel voor twee of meer spelers. Het spelmateriaal bestaat uit 80 kaartjes met allerlei symbolen en een houten staaf. Aan het begin worden de kaartjes verdeeld en legt iedere speler een gedekte stapel voor zich neer. De houten staaf wordt in het midden van de tafel geplaatst, waarna het spel kan beginnen. Het is de bedoeling om als eerste alle kaarten kwijt te raken.

De spelers draaien om de beurt één kaartje om en leggen deze open op hun eigen aflegstapel. Zodra twee spelers hetzelfde symbool hebben omgedraaid, moeten zij zo snel mogelijk de houten staaf grijpen. Daarbij moet je dezelfde hand gebruiken waarmee je de kaartjes omdraait. Degene die de staaf als eerste pakt, wint de huidige ronde. De verliezer moet beide aflegstapels onder zijn voorraad gedekte kaarten schuiven. Je bent helemaal de sigaar als je ten onrechte de staaf grijpt. Dan moet je alle aflegstapels aan jouw voorraad toevoegen.

Er zijn ook nog een paar speciale pijlkaarten. Bij de kaart “pijlen naar binnen” moet iedereen de staaf grijpen. De snelste speler legt zijn aflegstapel onder de totem. Dit is een “bonuspot” voor de volgende verliezer. Bij de kaart “pijlen naar buiten” moet iedereen tegelijk een kaart omdraaien en zoals gebruikelijk reageren. Bij de kaart “gekleurde pijlen” veranderen de regels. Vanaf nu draait het om identieke kleuren in plaats van symbolen. Bij de volgende kaart “gekleurde pijlen” verandert dit weer.

Degene die als eerste alle kaarten kwijtraakt, wint het spel.

Ten slotte

Jungle Speed is een lollig en simpel reactiespel, waarmee je in een redelijk ontspannen sfeer een spelavond kunt beginnen of eindigen. Wees daarbij niet te ontspannen, want de soms lastig te onderscheiden symbolen en de uitzonderingen van de speciale kaarten vragen wel om concentratie. Speel dit spel niet met motorisch gestoorde medespelers, anders landt er zomaar een stevig stuk hout tussen jouw tanden. Medespelers met lange nagels zijn ook niet geliefd. Over medespelers gesproken, volgens de uitgever kun je het spel met 80 mensen spelen. Dit is uiteraard een belachelijk aantal, want dan speelt iedereen met slechts één kaart en kan bijna niemand de staaf bereiken. Ik hanteer een maximum van zes spelers.

Het spel wordt uitgegeven door Asmodée en in Nederland gedistribueerd door Hodin. Op de Jungle Speed website vind je achtergrondinformatie.

Titel: Jungle Speed
Auteurs: Vuarchex & Yakovenko
Uitgever: Asmodée
Aantal spelers: 2+
Speelduur: ong. 15 - 30 minuten
Prijs: ong. € 20,-


Spellen > Recensies >
Jungle Speed


Top