Spellen > Recensies > Kaiser

Kaiser

Erwin Broens - mei 2006


Kaiser is de Nederlandstalige editie van Im Schatten des Kaisers, een pittig bordspel uit de gerenommeerde spellenkeuken van Hans im Glück. Het spel is ontworpen door Ralf Burkert, die verder bekend is van zijn twee Queen Games uitgaven Die Magier von Pangea en MacRobber. De laatstgenoemden hebben een zekere charme, maar kunnen niet tippen aan de kwaliteit van Kaiser. Dit bordspel voor 2-4 spelers draait om de verkiezing van de Duitse Keizer in de 13e en 14e eeuw. De spelers vertegenwoordigen adellijke families met een claim op de troon. Het is de bedoeling om in vijf rondes de meeste winstpunten te verzamelen.

Het speelbord toont o.a. 7 Duitse vorstendommen: driemaal een aartsbisdom en viermaal een wereldlijk vorstendom. Elk vorstendom heeft enkele velden waar de spelers hun edelen en ridders plaatsen, ruimte voor een of meer steden en een veld voor de keurvorst, waarnaast diens privilege is afgebeeld.

Iedere speler beschikt over een aantal edelen, die in de loop van het spel door ouderdom of de helpende hand van gewetenloze medespelers onder de groene zoden belanden. Gelukkig biedt het spel ruimte voor romantiek, waardoor er regelmatig zonen of dochters worden geboren. Een zoon wordt meteen actief als baron, een dochter zoekt een aantrekkelijke vrijgezel van een medespeler en promoveert deze tot echtpaar. Een echtpaar is interessant, omdat deze 2 machtpunten bij de strijd om de troon van een vorstendom oplevert. Deze romantische ondersteuning van een medespeler levert jou 1 winstpunt op. Als de bruidegom jouw dochter niet zit zitten, moet je haar voor 1 daalder in een klooster dumpen.

Het spel komt tot leven in de actiefase. Dan koop en speel je de schaarse actiekaartjes, waarmee je jouw snode plannen kracht kunt bijzetten. Dan maak je vijandelijke edelen een kopje kleiner, ondergaan jouw eigen edelen een verjongingskuur en probeer je de machtovername in vijandelijke vorstendommen voor te bereiden. De macht in een vorstendom hangt af van de aanwezige ridders, steden en edelen. De sterkste speler jaagt de zittende keurvorst van zijn troon en vervangt deze door een van zijn eigen edelen (in aartsbisdommen een alleenstaande baron!). Als de verdediger sterker is, blijft hij uiteraard op de troon zitten. Omdat een machtovername je meteen 2 winstpunten oplevert, nodigt het spelsysteem je uit om regelmatig bij de buren binnen te vallen. Elke keurvorst heeft een eigen privilege, die meestal een gratis “kopie” van een actiekaartje inhoudt. Sommige privileges zijn dermate leuk, dat de verdediging van zo’n vorstendom interessant is.

Wanneer deze strijd in de vorstendommen is uitgeraasd en een uitdager in de actiefase de kaart “tegenkeizer” heeft gepakt, komen de keurvorsten bijeen om een nieuwe Keizer te kiezen. Als je dan voldoende stemmen weet te verzamelen, mag je vervolgens de troon bestijgen c.q. behouden. Ook het keizerschap levert een leuke bonus op, in geld, winstpunten en/of rijkssteden.

Na vijf speelronden klieren, knokken en kiezen wint de speler met de meeste punten.

Ten slotte

Kaiser is een dynamisch en boeiend spel, dat de ervaren spelliefhebber zal aanspreken. Kaiser is geen spel voor zachtaardige edelen. Als je hier goed voor de dag wilt komen, moet je bereid zijn om af en toe gemene streken uit te halen. Wat dat betreft is Kaiser voor Duitse begrippen een opvallend spel. Bij Duitse spellen zijn we immers gewend dat we elkaar op een minder bloeddorstige wijze het leven zuur maken. Nee, hier jagen we elkaars edelen zonder pardon over de kling en vallen we om de haverklap bij de buren binnen. Dit spel bevat een gezonde dosis interactie, dwingt je tot een verstandige inzet van jouw schaarse middelen, kent geen storende gelukselementen en heeft met zijn 90 minuten een passende speelduur. Kortom, een kroonjuweel voor liefhebbers van spellen met pit. Volgens de doos is het spel geschikt voor 2-4 spelers. Speel bij voorkeur met een volle bezetting, vooral met twee spelers is er namelijk niet zoveel aan.

Titel: Kaiser
Auteur: Ralf Burkert
Uitgever: 999 Games (NL) / Hans im Glück (D)
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: ong. 90 minuten
Prijs: ong. € 25,-


Spellen > Recensies >
Kaiser


Top