Spellen > Recensies > Keltis reisspel

Keltis der Weg der Steine

Erwin - aug 2009


Het Duitse Spiel des Jahres is een belangrijke spellenprijs. De vakkundige jury geeft deze prijs inhoudelijk gewicht, de Duitse consument maakt het commerciële belang compleet. Van een succesvol Spiel des Jahres worden honderdduizenden exemplaren verkocht. Dit succes schept zijn eigen omvangrijke markt, waarop uitgevers met alle plezier uitbreidingen en varianten loslaten. Het bordspel Keltis was het Spiel des Jahres van 2008. Een jaartje later ging uitgever Kosmos volkomen los, met een geslaagde uitbreiding van het bordspel, een prima kaartspel en - last but not least - dit vlotte en leuke reisspelletje.

Het spelmateriaal bestaat uit 55 fiches (waarde 0-10 in vijf kleuren) en een scorebordje. Aan het begin worden alle fiches gedekt geschud en op tafel gelegd. Tijdens het spel verzamelen de spelers fiches en vormen hiermee rijen, waarmee ze aan het einde zoveel mogelijk winstpunten willen verdienen.

Als je aan de beurt bent, moet je één van de volgende drie acties kiezen: je draait een gedekt fiche open en laat het open op het midden van de tafel liggen; je draait een gedekt fiche open, neemt dit fiche en legt het open voor je neer; je neemt een eerder opengedraaid fiche van het midden van de tafel en legt het open voor je neer. Na de gekozen actie is jouw beurt voorbij. Als je een fiche met een klavertje vier van het midden van de tafel pakt en aanlegt, krijg je een extra beurt.

Uiteraard leg je het eerste fiche van een kleur gewoon voor je op tafel. Met het tweede fiche leg je onherroepelijk vast hoe deze rij mag groeien, met hogere of lagere fiches. Daarna mag je deze rij alleen nog maar in de juiste richting uitbreiden.

Wanneer een speler het laatste gedekte fiche op het midden van de tafel opendraait, maakt hij zijn eigen beurt af. Daarna is het spel voorbij en worden de winstpunten geteld.

Iedere speler krijgt punten voor zijn rijen met fiches. Voorbeelden: heb je geen fiche van een kleur, levert deze kleur 0 punten op; één fiche levert 4 strafpunten op; zes fiches leveren 10 winstpunten op. Iedere speler krijgt vervolgens extra straf- of winstpunten voor zijn fiches met groene wensstenen en ten slotte de afgebeelde bonuspunten (1-3) voor elk fiche met een bonussymbool. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Ten slotte

Dit reisspelletje brengt het spelidee van Keltis terug tot een indrukwekkende en elegante eenvoud. Dit vlotte verzamelspelletje kun je werkelijk met iedereen spelen. Zoek een tafel, leg de fiches neer en vermaak jezelf gedurende een slordig kwartiertje. Natuurlijk moet je geluk hebben bij het draaien van gedekte fiches, maar je kunt elkaar ook in de weg zitten. Spelers willen lange rijen vormen en zullen open fiches tijdelijk in de voorraad stallen. Als je de ontwikkelingen in de gaten houdt, kun je daar leuke zaken doen en je medespelers een beetje hinderen. Dit spelletje werkt voor mij het beste met twee en drie spelers, met een volle bezetting is het mij iets te grillig.

Dit reisspel is verkrijgbaar bij de Spellenwinckel in Amersfoort, inclusief Nederlandstalige spelregels. Dit spel over het verzamelen van keitjes doet het vast goed in de Keistad.

Titel: Keltis der Weg der Steine
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Kosmos 
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 15 minuten
Prijs: ong. € 9,-Spellen > Recensies >
Keltis reisspel


Top