Spellen > Recensies > King Arthur kaartspel

King Arthur kaartspel

Erwin Broens - nov 2005


Als “opwarmer” voor het grote King Arthur bordspel heeft Ravensburger in het voorjaar van 2005 een gelijknamig kaartspel op de markt gebracht. Het materiaal bestaat uit 13 avontuurkaarten (opdrachten die winstpunten opleveren), 44 tegenstanderkaarten in vier kleuren (vereist voor het vervullen van opdrachten) en 53 ridderkaarten in drie kleuren & vijf jokers (voor het verzamelen van tegenstanders). Er zijn verder 25 zegels in vijf kleuren.

Aan het begin van het spel krijgt iedereen vier ridderkaarten in de hand en worden de 13 opdrachten open op tafel gelegd. Onder de opdrachten wordt een aantal open tegenstanderkaarten klaargelegd, gesorteerd per kleur. Op elke tegenstander is de sterkte afgebeeld (1-5 sterktepunten). Elke opdracht bevat een aantal winstpunten en een bepaalde combinatie van tegenstanders. Als je de juiste tegenstanders inlevert, krijg je de opdracht en de bijbehorende winstpunten.

De actieve speler mag allereerst nieuwe tegenstanderkaarten trekken als er van geen enkele kleur vier kaarten op tafel liggen. Vervolgens mag je een van de openliggende tegenstanders bestrijden, door het juiste aantal ridderkaarten in één kleur uit te spelen. De sterkte van de tegenstander bepaalt hoeveel ridderkaarten je moet spelen. Kaarten met twee ridders tellen dubbel, Merlijnkaarten gelden als joker. Na de strijd mag je één opdracht vervullen door de vereiste tegenstanders in te leveren. Aan het einde van jouw beurt trek je één ridderkaart van de gedekte stapel. Als je deze beurt niet hebt gevochten en/of een opdracht hebt vervuld, mag je twee ridderkaarten trekken.

Het spel is voorbij zodra de voorlaatste opdracht is vervuld of een speler de laatste tegenstanderkaart van tafel pakt. Dan tel je de waarde van de verzamelde opdrachten en jouw resterende tegenstanders op. Degene met de meeste punten wint.

Het regelboekje bevat een variant waarbij iedere speler vijf zegels ontvangt. Als je een tegenstander verslaat, leg je een zegel op de desbetreffende kaart. Zodra op alle tegenstanders van deze kleur een zegel ligt, krijgen de desbetreffende spelers hun zegels terug en mogen ze de verslagen tegenstanders in de hand nemen. Als je haast hebt, kun je een zegel eerder terughalen door een tegenstander dubbel aan te vallen, maar deze grap kost je veel kaarten.

Ten slotte

Dit spel is vooral een oefening in zuinigheid. Je probeert met minimale middelen een optimaal rendement te realiseren. Daarnaast doet het ook nog dienst als een bescheiden geheugentraining. Het kan namelijk geen kwaad te onthouden welke tegenstanders je medespelers hebben verzameld. Als jij je niet laat hinderen door altruïstische gedachten, kun je dan een mooie opdrachtkaart voor hun neuzen wegkapen. Een beetje geluk is ook belangrijk, want zonder "dubbele ridders" vaart niemand wel. Wat dit spel je niet biedt, is een stemmig uitstapje in een middeleeuwse wereld vol ridders, ronde tafels en heilige gralen. Thema en spelverloop weten elkaar in dit spel namelijk nauwelijks te raken. King Arthur biedt je per saldo een leuk spel, met een toefje resourcemanagement, toegankelijke regels, een korte speelduur en mooie plaatjes. Daar is eigenlijk niets mis mee. Voor thema en sfeer leggen we het King Arthur bordspel wel op tafel.

Titel: King Arthur kaartspel
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Ravensburger
Aantal spelers: 2 - 5
Speelduur: ong. 30 minuten
Prijs: ong. € 15


Spellen > Recensies >
King Arthur kaartspel


Top