Spellen > Recensies > Foodie

Foodie

Erwin Broens - juni 2003


Foodie (King Lui) is een kaartspelletje voor 3-5 spelers. De onderdanen van de koning zijn uitgenodigd aan zijn eettafel. Dit is een grote eer, maar je moet wel oppassen dat je de koning niet beledigt door meer dan hem te eten. Het feestmaal bestaat uit zeven gerechten, die in de kaartstapel elk vijftien keer voorkomen. In de stapel vind je ook vijf kaarten met een draakje. Dit snoezige vreetzakje heet Emerald. In het recente verleden sierde hij de cover van een bordspel van Abacus, nu is hij gepromoveerd tot huisdraakje van de koning.

Elke ronde wordt een aantal kaarten omgedraaid, tweemaal het aantal spelers. Deze kaarten worden vervolgens per gerecht gesorteerd. Om de beurt nemen de spelers alle openliggende kaarten van één soort of één kaart van de gedekte stapel. De spelers bewaren deze kaarten in hun handen. Als er aan het einde van deze verzamelfase openliggende gerechtkaarten overblijven, eindigen deze op het bord van de koning.

In plaats van een gerecht kun je ook een Emerald-kaart kiezen. Je neemt het draakje niet in jouw hand, maar je voert hem twee gerechtkaarten van het bord van de koning. Als je dit een beetje handig doet, kun je de collectie van een medespeler in één klap waardeloos maken.

Als er aan het begin van een ronde onvoldoende kaarten over zijn om de tafel te dekken, eindigt het spel. Dan wordt er per gerecht afgerekend. Heb je van een gerecht meer kaarten dan de koning, dan zijn ze niets waard. Heb je evenveel of minder kaarten, dan krijg je voor elke kaart net zoveel punten als het aantal kaarten dat de koning van dit gerecht bezit. Uiteraard wint degene met de meeste punten.

Ten slotte

Foodie is een vlot en luchtig verzamelspelletje. Het spel is vooral leuk door het feit dat je jouw gulzigheid onder controle moet houden. Je mag immers niet te veel kaarten verzamelen, anders zijn ze helemaal niets waard. Daarnaast moet je onthouden wat je medespelers verzamelen, om ze af en toe flink te kunnen pesten met het draakje. De regels zijn beknopt en duidelijk, de speelduur is flitsend en het speelt lekker weg. De Duitse verpakking is helaas weer zo'n rottig slap Abacusdoosje, 999 Games heeft een veel steviger doosje gebruikt. Resumerend is Foodie een lekkere snack voor het begin of het einde van een lange speelavond.

Titel: King Lui / Foodie
Auteur: Alan Moon & Aaron Weissblum
Uitgever: Abacus Spiele / 999 Games
Aantal spelers: 3-5
Speelduur: ong. 15 minuten
Prijs: ong. € 7,-

Afbeelding © AbacusSpellen > Recensies >
Foodie


Top