Spellen > Recensies > Kingsburg

Kingsburg

Erwin - juni 2008


Kingsburg is een bordspel in een middeleeuwse setting met een bescheiden fantasysausje. De spelers zijn provinciale heersers, die strijden om de gunst van koning Tritus en zijn adviseurs. Daarnaast moeten de gouverneurs hun eigen provincies ontwikkelen, door de nodige gebouwen te stichten. Eens per jaar moeten ze ook nog een vijandelijke horde bevechten, die in de winter het koninkrijk bedreigt. Het spel duurt vijf jaren. Elk jaar is verdeeld in vier seizoenen en enkele ‘tussenfases’.

In het voorjaar, de zomer en het najaar voeren de spelers hun acties uit. De spelers gooien allereerst hun setjes van drie dobbelstenen. Daarna wordt de speelvolgorde aangepast, de speler met de laagste som mag beginnen. De spelers wijzen vervolgens om de beurt een hoeveelheid dobbelogen toe aan een koninklijke adviseur met exact dezelfde waarde. Een adviseur werkt maar voor één speler. Als je de ogen goed verdeelt, kun je meerdere adviseurs inhuren. Daarbij is het wel zaak om de (on)mogelijkheden van de medespelers in de gaten te houden. Voor je het weet, kaapt iemand een mooie adviseur voor je neus weg. De adviseurs zijn afgebeeld op het speelbord en hebben een ‘kostprijs’ van 1-18 dobbelogen. Ze leveren je extraatjes op, zoals goud, goederen, winstpunten, een dobbelbonus en/of soldaten.

Vervolgens mag iedere speler op zijn eigen provinciebordje één gebouw stichten, wat hem goud en/of goederen kost. Het provinciebordje bevat 20 verschillende gebouwen in vijf categorieën en vier niveaus. Je moet per categorie in oplopende volgorde bouwen. Dit dwingt je tot keuzes, omdat je maar een paar gebouwen van het vierde niveau kunt bouwen. De gebouwen leveren niet alleen winstpunten op, maar vaak ook een leuke bonus. Deze bonussen mag je niet vergeten bij het bepalen van jouw strategie.

De drie seizoenen verlopen gelijk, het verschil zit ‘m in de tussenfases. Voor de start van het voorjaar wordt de speler met de minste gebouwen getroost met één extra dobbelsteen. In de zomer doen we niet aan troosten en krijgt de speler met de meeste gebouwen één extra winstpunt. In de herfst is het weer tijd voor mededogen en ontvangt degene met de minste gebouwen de gezant van de koning. Hiermee kun je een reeds geclaimde adviseur nogmaals gebruiken of eenmalig een dubbele bouwactie uitvoeren.

In de winter valt een barbaarse horde het koninkrijk binnen en moet ook jij een bijdrage aan de strijd leveren. De gevechtskracht van de horde hangt af van een tot dan toe onbekende speelkaart (spelers met de juiste adviseur weten uiteraard meer). Iedereen krijgt nog de kans om extra soldaten in te huren, tegen betaling van goederen. Als jouw leger sterk genoeg is, levert dit een bonus op. Het sterkste leger krijgt ook nog één extra winstpunt. Heb je onvoldoende soldaten, ondanks de gedobbelde steun van de koning, kost dit je goederen, gebouwen en/of winstpunten. Jouw duurste gebouwen gaan er als eerste aan, dit moet je dus eigenlijk niet laten gebeuren.

Na vijf jaar wordt de balans opgemaakt en wint de speler met de meeste punten.

Ten slotte

Kingsburg is een toegankelijke en vlotte combinatie van dobbelen, grondstoffen verzamelen en bouwen. Uiteraard speelt het dobbelgeluk een rol, maar meestal kun je ook met halfgare worpen leuke dingen doen. En als je teveel pech hebt met dobbelen, helpt het troostende spelsysteem je weer een beetje op weg. Het spelmechanisme rond de adviseurs is wat mij betreft een leuke methode om dobbelstenen in een spel te verwerken. Het uitstippelen van een strategie rond de bonussen van de gebouwen voegt nog enige diepgang toe, waardoor er per saldo een alleraardigst spel op tafel ligt.

Een minpunt is de forse verkoopprijs. Met een winkelprijs van 45-50 euro zal dit spel zich in de huidige markt niet staande houden. Da’s jammer, want Kingsburg is een leuke middenklasser voor speelse reizigers uit Catan en omstreken. Hopelijk zorgt de nieuwe editie van Fantasy Flight Games later dit jaar alsnog voor een aangename winkelprijs.

Titel: Kingsburg
Auteurs: Chiarvesio & Lennaco
Uitgever: Stratelibri
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: ong. 90 minuten
Prijs: ongeveer € 45,-


Spellen > Recensies >
Kingsburg


Top