Spellen > Recensies > Kolonisten (PC)

Kolonisten (PC)

Erwin Broens - maart 2002


Het Kolonisten computerspel op een website over unplugged spellen? Dit klinkt inderdaad vreemd, maar als men het populairste bordspel van de jaren negentig digitaliseert, mag ik daar graag aandacht aan besteden. Afgelopen december presenteerde Denda het Kolonisten van Catan computerspel, verpakt in een handig digipack met een cd-rom en een uitgebreid regelboek. Ik heb de afgelopen weken de nodige uurtjes voor het beeldscherm doorgebracht en wil mijn ervaringen met plezier delen.

Plug & play

Het computerspel is een bewerking van het bordspel, inclusief Zeevaarders en een paar extra scenario's. Je kunt het spel met drie tot zes spelers spelen. Het computerspel bevat de standaard scenario's, variabele startopstellingen, multi-player opties via internet of een netwerk en een zogenaamd party-spel, waarbij meerdere spelers van vlees en bloed op dezelfde computer spelen. Het spel kent ook een campagnemodus met 12 missies. Helaas leidde het activeren van deze spelvariant op mijn computer (PIII en Windows ME) steeds tot een vastloper, die overigens wel werd begeleid door een aangenaam muziekje. Navraag bij Denda gaf de oplossing: start het spel op met een van de geïnstalleerde batches (Catan_NoVideoSound.bat) en ook de campagne draait zonder problemen.

Ik neem aan dat ik de bezoekers van deze site niet hoef uit te leggen hoe De Kolonisten van Catan speelt. Het bordspel is immers in zijn eentje verantwoordelijk voor de spellenrage waarmee Nederland de laatste jaren is geconfronteerd. Als je de afgelopen jaren hebt doorgebracht op een onbewoond eiland, kun je de kennisachterstand hier inhalen. Het computerspel loopt overigens niet helemaal in de pas met de spelregels van het bordspel. Hier mag je namelijk in willekeurige volgorde handelen en bouwen, bij het bordspel is het bouwen de laatste stap van je beurt. Verder mag je in het computerspel voor je dobbelsteenworp een ridderkaart uitspelen. Volgens de laatste (Nederlandse) regelversie van het bordspel mag dit niet meer.

Wat mij vooral interesseerde was de vraag of een computerversie de charme van het bordspel kon vangen. Catan is juist leuk met een gezellige club mensen rond de tafel. Lekker handelen, beetje dreigen met de rover, klagen over slechte worpen enzovoort. Bij Catan draait veel om de interactie, een strategische diepgraver is het immers niet. Computerversies van bordspellen zijn vaak dodelijk saai of worden verpest door de belabberde kunstmatige "intelligentie". Op dit punt denk ik met ergernis terug aan het Axis & Allies computerspel van Hasbro. Tot mijn plezier heb ik deze minpunten niet teruggevonden in het Kolonisten computerspel. De computerspelers zeuren, zuigen en mekkeren als ervaren menselijke spelers. Het is gewoonweg leuk om met die geanimeerde figuurtjes een virtuele speeltafel te delen. Daarnaast zijn de rakkers ook nog eens redelijk slimme spelers. Ze hebben in het algemeen goed in de gaten hoe en wanneer ze jou moeten dwarszitten. Dit is wat mij betreft de eerste computerversie van een bordspel dat kan ruiken aan de sfeer van een tafel vol menselijke medespelers.

Ten slotte

Ben je een liefhebber van het bordspel, die niet vies is van een uitstapje naar de computer, dan kan ik je dit spel van harte aanbevelen. Het speelt niet alleen inhoudelijk prettig, maar is ook grafisch mooi uitgevoerd. Ook de gebruikersinterface zit goed in elkaar, je kunt de verschillende onderdelen zonder moeite bedienen. Is het alleen maar rozengeur en maneschijn? Natuurlijk niet! De vastlopers in de campagnemodus waren ronduit ergerlijk, maar zijn dankzij de meegeleverde patch inmiddels opgelost. Het is verder vrij slordig dat sommige teksten niet zijn vertaald. Als je een potje hebt afgerond, word je ineens toegesproken door een Duits heerschap. Dit is ongetwijfeld te wijten aan de korte productietijd. Denda zal deze kleine foutjes in een toekomstige versie corrigeren. Het viel me verder op dat sommige computerspelers zijn uitgerust met een aardig repertoire aan scheldwoorden. Nu lig ik daar niet wakker van, maar ik kan me voorstellen dat niet alle consumenten hiervan zijn gediend. Dat gevloek zit ongetwijfeld ook in het Duitse origineel. Misschien moeten we per saldo maar blij zijn dat de Duitse voorkeur voor rectaal verbaal vuurwerk niet letterlijk in de Nederlandse versie is overgenomen.

Titel: Kolonisten van Catan
Auteur: Klaus Teuber
Uitgever: Denda
Aantal spelers: 1 - 6
Speelduur: variabel
Prijs: ong. € 36,-

Afbeeldingen © DendaSpellen > Recensies >
Kolonisten (PC)


Top