Spellen > Recensies > De Koningsburcht

De Koningsburcht

Erwin - okt 2008


De Nederlandse uitgever The Game Master verraste dit voorjaar met een nieuwe stap in zijn relatief jonge bestaan: de uitgave van de eerste licentietitel Cuba. Tot dan toe bestond de catalogus uit eigen originele producties, die met name waren gericht op familiespelers. Met Cuba tapte men uit een zwaarder vaatje en werd ook de liefhebber van pittiger tactische spellen bediend. Deze liefhebbers wisten dit te waarderen, getuige de winst bij de verkiezing van de Nederlandse Spellenprijs van 2008. Het lijkt erop dat men met de tweede licentietitel De Koningsburcht op dezelfde doelgroep mikt. Dit nieuwe bordspel is net als Cuba afkomstig van de Duitse uitgever Eggert Spiele.

In De Koningsburcht is iedere speler is een bouwheer, die een bijdrage levert aan de bouw van de koninklijke burcht. Iedere speler beschikt over een gelijke set karakterkaarten, waaruit hij elke ronde één kaart moet kiezen. Met behulp van de bode, handelaar, metselaar, steenhouwer, 3 arbeiders en de bouwmeester probeer je de ontwikkeling van de burcht naar jouw hand te zetten. De in het geheim gekozen karakters beïnvloeden elkaar, wat het spelverloop van verrassing en variatie voorziet.


speelbord

Iedere speler kiest één van zijn karakterkaarten en legt deze gedekt voor zich neer. Daarna draaien de spelers de gekozen kaarten open. Deze kaarten worden in een voorgeschreven volgorde afgehandeld. Gespeelde kaarten ben je kwijt, totdat je de bouwmeester speelt.

  • Bode: je krijgt 8 goudstukken van de bank.
  • Handelaar: je mag één van jouw werklieden (pion) bij een van de grondstofvelden plaatsen. Daarna krijgen de spelers met werklieden naast zo’n veld de bijpassende bouwmaterialen, waarvan men er één per soort moet afgeven bij de wachttoren.
  • Metselaar: je pakt alle bouwmaterialen van één soort van de wachttoren. Daarna mag je max. 2 gebouwen oprichten tegen inlevering van de vereiste bouwmaterialen. Dit levert je 1 goudstuk per gebruikt materiaal op. Ten slotte mag je 2 werklieden op gebouwen inzetten. Deze leveren bij de eindtelling winstpunten op.
  • Steenhouwer: je mag voor 1 goudstuk 1 bouwmateriaal van elke gespeelde arbeider kopen. Daarna mag je max. 2 gebouwen oprichten tegen inlevering van de vereiste bouwmaterialen. Dit levert je de op de bouwtekening afgebeelde winstpunten op. Ten slotte mag je 2 werklieden op gebouwen inzetten.
  • Arbeider: je ontvangt de afgebeelde bouwmaterialen, voor zover ze deze ronde niet door steenhouwers zijn ingepikt. Je mag net als de steenhouwer max. 2 gebouwen oprichten, die slechts 50% van de winstpunten opleveren.
  • Bouwmeester: je krijgt al jouw karakterkaarten terug en ontvangt 5 winstpunten voor elk gebouw dat je medespelers deze ronde oprichten.

Via de metselaar en de steenhouwer kun je werklieden in gebouwen plaatsen. Dit kan op goedkope of dure locaties. Laatstgenoemde plekken kosten meer geld, maar leveren aan het einde van de rit meer winstpunten op. De gebouwsoorten leveren volgens verschillende methodes winstpunten op, die soms weer afhangen van andere bouwactiviteiten. Het is uiteraard van belang om dit goed af te stemmen. Voorbeelden: werklieden bij de poorten leveren punten op voor elke opgerichte toren; werklieden op de markt leveren punten op voor al jouw goudstukken enzovoort.

Na het voorgeschreven aantal rondes (afhankelijk van het aantal spelers) eindigt het spel met de eindtelling van de werklieden in de gebouwen. Daarna wint de speler met de meeste punten.


winterkaart

Op de achterzijde van het dubbelzijdige speelbord vind je een wintervariant met een andere burcht. In deze variant worden winterkaarten geïntroduceerd. Deze gebeurteniskaarten beïnvloeden in sommige speelrondes het spelverloop met positieve of negatieve extraatjes. Daar zitten leuke kaartjes tussen.

Ten slotte

Deze preview is gebaseerd op een studie van de Nederlandstalige spelregels. Ik heb het spel nog niet gespeeld. Mijn eerste indruk is positief. Ik heb wel iets met grondstoffen verzamelen, acties kiezen en een beetje strategische bouwplanning. Verder ziet het materiaal er prachtig uit.

De Nederlandstalige versie wordt al op Spiel 2008 gepresenteerd. Daar wordt ter promotie een extra setje met alternatieve winterkaarten verstrekt.

Titel: De Koningsburcht
Auteurs: Inka & Markus Brand
Uitgever: The Game Master / Eggert Spiele
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: ong. 60 minuten
Prijs: ong. € 40 (NL)Spellen > Recensies >
De Koningsburcht


Top