Spellen > Recensies > Kupferkessel Co.

Kupferkessel Co.

Erwin Broens - januari 2002


Na Das Amulett uit het voorjaar van 2001 is dit het tweede spel van Goldsieber met een magisch tintje. Hier verzamel je geen juwelen en toverspreuken, maar vul je een toverketel met allerlei ingrediŽnten. Ik heb het vermoeden dat Goldsieber dolgraag een Harry Potter licentie in de wacht had gesleept. Dit had overigens geen kwaad gekund, want Goldsieber levert in het algemeen betere spellen af dan Mattel.

Spelmateriaal

Het speelveld bestaat uit een raster van 6 x 6 kaartjes: 32 ingrediŽnten en vier hoekkaartjes. Iedere speler begint met een ingrediŽntkaartje, de toverketel waarin hij de later verzamelde ingrediŽnten bewaart. De resterende 22 ingrediŽntkaartjes worden als aanvulstapel naast het speelveld gelegd. Iedere speler heeft verder zijn eigen houten speelfiguur, waarmee hij rond het speelveld beweegt. Je krijgt verder een handig kaartje met een samenvatting van de spelregels. Ten slotte zijn er 13 receptkaarten waarmee je een variant kunt spelen.


foto - Goldsieber

Spelverloop

Kupferkessel Co. is een vlot spel voor twee personen. Het is de bedoeling om ingrediŽntkaartjes te verzamelen. Elke ingrediŽntkaart komt viermaal voor, met de waardes 1 t/m 4. Er zijn in totaal 14 verschillende soorten. In jouw beurt beweeg je jouw speelfiguur rond het speelveld. De spelregels zijn op dit punt tegenstrijdig: volgens de tekst beweeg je in de richting van de klok, volgens een afbeelding in tegengestelde richting. Het aantal stappen hangt af van de waarde van de bovenste ingrediŽntkaart in jouw toverketel (1 - 4). Vervolgens kies je ťťn ingrediŽntkaart uit de rij waarnaast je speelfiguur is gestopt. Deze kaart leg je in je toverketel.

Het is de bedoeling om in de loop van het spel zo mogelijk complete sets ingrediŽntkaartjes te verzamelen. Een complete set levert je 15 winstpunten op (de som van de waarde van de kaartjes en een bonus van 5). Als je maar drie kaartjes verzamelt, mis je de bonus. Twee kaartjes leveren niets op en bij ťťn kaart krijg je minpunten. De speler die de meeste kaartjes met de waarde 1 heeft verzamelt, krijgt een bonus van 5 punten. Het is helemaal interessant om ingrediŽntkaartjes in je eigen kleur (zwart of wit) te verzamelen. Deze kaarten leveren namelijk dubbele punten op. Je kunt ook een variant met receptkaartjes spelen. Dan krijgt iedere speler aan het begin twee receptkaartjes. Dit zijn geheime opdrachten waarmee je bonuspunten kunt verdienen.

Het verzamelen lijkt makkelijker dan het is. Je mag alleen de bovenste kaart in je ketel bekijken en je moet maar zien te onthouden wat je in de loop van het spel hebt verzameld. Voor spelers op leeftijd is dit soms een hele klus... :-) Verder moet je ook rekening houden met het feit dat de waarde van je bovenste kaartje bepaalt hoeveel stappen je de volgende beurt beweegt.

Sommige ingrediŽntkaartjes bevatten een extra symbool. Als je zo'n kaartje neemt, mag je als bonus een speciale actie uitvoeren. Dankzij het kaartje met de toverhoed krijg je een extra beurt. Het kaartje met de ontploffende ketel biedt je de mogelijkheid om je medespeler te pesten: het bovenste ingrediŽntkaartje in zijn ketel verdwijnt naar de onderkant van de aanvulstapel.


kaboem...

Tijdens het spel wordt een weggenomen kaartje vervangen door een kaartje van de aanvulstapel. Op een gegeven moment is de stapel op en wordt het speelveld leger en leger. Het spel eindigt zodra een speler de laatste kaart uit een rij wegneemt. Vervolgens worden de kaartjes uit de ketels gesorteerd en worden de punten geteld. Uiteraard wint degene met de meeste punten.

Ten slotte

Kupferkessel Co. is een vlot 2-persoonsspel. De interactie druipt er uiteraard niet vanaf, maar dankzij de ontploffende ketels kun je elkaar af en toe toch dwarszitten. Dit kun je ook door goed in de gaten te houden wat je tegenstander verzamelt. Het kan helemaal geen kwaad om de door hem gewilde kaartjes weg te kapen. Let wel op dat je dan niet met een enkel kaartje met de waarde 4 blijft zitten! Het Memory-aspect valt in dit spel goed op zijn plaats. Op een gegeven moment raak je het zicht op de inhoud van je ketel kwijt en word je aan het einde soms (on)aangenaam verrast. Resumerend: niet diepzinnig, maar wel leuk en vooral ook mooi uitgevoerd.

Titel: Kupferkessel Co.
Auteur: GŁnter Burkhardt
Uitgever: Goldsieber
Aantal spelers: 2
Speelduur: 20-30 minuten
Prijs: ong. Ä 9,-


Spellen > Recensies >
Kupferkessel Co.


Top