Spellen > Recensies > Land in Zicht

Land in Zicht

Erwin Broens - 1998


Land in Zicht is de Nederlandse versie van Entdecker, een bordspel van de succesvolle auteur Klaus Teuber. Het Duitse origineel verscheen in 1996, één jaar na de lancering van het topspel Die Siedler von Catan. Siedler was en is zo'n enorm succes, dat een herhaling bijna uitgesloten leek. Inderdaad kreeg Entdecker een minder goede ontvangst dan de illustere voorganger. Hele volksstammen beschouwen Siedler als de hemel op aarde, dus moest alles wat daarna kwam vanzelf wel verbleken. Verder moest Entdecker in 1996 opboksen tegen het superieure El Grande. Al met al is dit spel onder een minder gunstig gesternte uitgevaren. Desondanks heeft Entdecker zich redelijk weten te handhaven. Het spel is in ieder geval in de smaak gevallen in Weesp, getuige deze Nederlandse editie van 999 Games.

Doel van het spel

Land in Zicht is een bordspel over zeevaart en ontdekkingsreizen. Aan het begin kijken we uit over de grote onbekende oceaan, in dit geval een spelbord van 7 x 10 vakjes. In de loop van het spel verzamel je geld om je reizen te financieren. Dan steek je van wal, op zoek naar vruchtbare eilanden. Als je eenmaal land hebt ontdekt, moet je besluiten of je je er wilt vestigen. Je kunt een verkenner op pad sturen, een fort bouwen of zelfs een complete nederzetting stichten. Een vestiging op het juiste eiland kan een hoop overwinningspunten opleveren.

Spelmateriaal

Het spelmateriaal is goed verzorgd. De regels worden in drie stappen gepresenteerd: een eenvoudig speloverzicht met plaatjes, de eigenlijke spelregels en een logboek met voorbeelden en aanvullende regels. Deze van Siedler bekende presentatie maakt het leren van het spel tot een fluitje van een cent. Naast de regels en het bord bevat Land in Zicht de volgende speelstukken:

  • 82 ontdekkingstegels, waarmee in de loop van het spel de lege oceaan wordt gevuld;
  • 38 reservetegels, om afgesloten gebieden te vullen;
  • 4 sets speelstukken in verschillende kleuren, voor iedere speler 3 verkenners, 2 forten en 1 nederzetting;
  • 4 schatkistkaarten met goudpionnen, waarop de spelers hun geldvoorraad bijhouden;
  • 1 inkomstenkaart met draaipijl, waarmee de inkomsten worden bepaald;
  • 20 ontdekkingsfiches, die extra overwinningspunten opleveren;
  • 1 tabel voor bijzondere gebeurtenissen;
  • 1 houten schip, waarmee de spelers stap voor stap hun route aangeven.

landiz.jpg (6913 bytes)

Het spelmateriaal is overigens niet helemaal perfect: op een paar ontdekkingstegels is per abuis een vaarroute over land afgebeeld. In het logboek wordt hier overigens netjes op gewezen, zodat ook de grootste oen onder ons geen brokken kan maken.

Spelverloop

De startspeler geeft een slinger aan de pijl op de inkomstenkaart, waarna alle spelers 2-5 goudstukken aan hun schatkist mogen toevoegen. Deze goudstukken heb je hard nodig; zonder geld kun je geen expedities uitrusten of je vestigen op de vruchtbare eilanden.

Aan het begin van je beurt kondig je aan hoeveel ontdekkingstegels je wilt kopen. Elke tegel kost één goudstuk; je moet de totale kosten meteen betalen. Vervolgens plaats je het schip aan de rand van de ontdekte wereld en ga je op avontuur. Je neemt een gedekte ontdekkingstegel van een van vijf stapels. Je mag de tegel alleen neerleggen als het schip langs een stippellijn (= vaarroute) op de nieuwe tegel kan komen. Verder moet de nieuwe tegel aan alle kanten passen aan reeds eerder gespeelde tegels of de rand van het bord (stippellijn naast stippellijn en land naast land). Als de tegel past, mag je verder varen: neem een nieuwe tegel en onderga het ritueel nogmaals. Als een tegel niet past, gooi je hem in de doos en probeer je het met een nieuwe tegel. Sommige ontdekkingstegels zijn voorzien van een vraagteken. Deze tegels activeren bijzondere gebeurtenissen, met positieve of negatieve gevolgen. Als je geluk hebt, vind je een oude ruïne die je drie overwinningspunten oplevert; als je pech hebt, stelen piraten de helft van je goudvoorraad. Als je de reis eindigt op een tegel met land, heb je de optie om je daar te vestigen. Je kunt een verkenner achterlaten (kost 1 goudstuk), een fort bouwen (3 goudstukken) of een nederzetting stichten (6 goudstukken).

Als aan het einde van een spelerbeurt een eiland helemaal is ontdekt, worden punten toegekend aan de spelers die zich daar hebben gevestigd. De machtigste kolonist krijgt net zoveel punten als de hoeveelheid ontdekkingstegels waaruit het eiland bestaat; de tweede plaats krijgt de helft enzovoort. Als een eiland één of meer forten en/of nederzettingen bevat, wordt de waarde van het eiland verhoogd met de waarde van een ontdekkingsfiche. Dit fiche gaat vervolgens naar de machtigste kolonist. De machtigste kolonist is overigens degene met de kostbaarste vestiging(en): één nederzetting is belangrijker dan twee forten.

Het spel eindigt zodra alle velden van het bord zijn bedekt met ontdekkingstegels (of bij uitzondering als alle tegels op zijn). Dan krijgt de speler met de meeste ontdekkingsfiches nog een speciale ontdekkersbonus. Uiteindelijk is de speler met de meeste punten de Columbus van de dag en mag zich de winnaar noemen.

Beoordeling

Land in Zicht is in de kern een eenvoudig legspel, maar dan wel met een sfeervolle achtergrond en een lading chroom. Het spel heeft een hoge geluksfactor. Zowel het trekken van de ontdekkingstegels als de ontwikkeling van de eilanden zijn onderworpen aan de grillen van het lot (om nog maar te zwijgen over de bijzondere gebeurtenissen). Dit klinkt misschien negatief, maar zo is het niet bedoeld. Ondanks de eenvoud en het geluk is Land in Zicht een geslaagd gezelschapsspel. Als je voorzichtig speelt, kun je het lot redelijk in de hand houden. Met goed geplaatste forten op kleine eilanden kun je, mede dankzij de ontdekkingsfiches, veel punten in de wacht slepen. Smijt in ieder geval je geld niet over de balk. Het zou jammer zijn als je een mooie scorekans misloopt, omdat je te veel ontdekkingstegels hebt gekocht. Voor verwende strategen is Land in Zicht misschien iets te luchtig. Voor de rest van de wereld: drie kwartier spelplezier in een stijlvol jasje.

Nagekomen bericht

In het voorjaar van 2001 brengt Kosmos een nieuwe (Duitstalige) versie van dit spel op de markt. Aan "Die neuen Entdecker" zijn nieuwe spelelementen toegevoegd. Tevens is de geluksfactor enigszins verminderd.

Titel: Land in Zicht (Entdecker)
Auteur: Klaus Teuber
Uitgever: 999 Games
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: 45 - 60 minuten
Prijs: ong. 30,-


Spellen > Recensies >
Land in Zicht


Top