Spellen > Recensies > Land Unter

Land Unter

Erwin Broens - september 2001


Ik ben niet alleen een liefhebber van stevige bordspellen, tussen de bedrijven door leg ik met alle plezier een luchtig kaartspelletje op tafel. Gelukkig brengen veel Duitse uitgevers leuke, vlotte en originele kaartspellen op de markt, zodat ook deze liefhebberij afdoende wordt bediend. Een van die uitgevers is Berliner Spielkarten. In 2001 kwamen zij onder meer met een remake van het kaartspel Zum Kuckuck. De huidige versie heeft een nieuwe naam, Land Unter, een nieuw thema en een verbeterde uitvoering.

Land Unter is een biedspel voor 3-5 spelers. Het spelmateriaal bestaat uit een set van 60 biedkaarten, genummerd van 1-60, 24 waterstandkaartjes (2 sets van 1-12) en een aantal kaarten met zwembanden. Deze laatste kaarten vertegenwoordigen de winstpunten. Aan het begin krijgt iedere speler 12 willekeurige biedkaarten en het bijpassende aantal zwembanden. Op elke biedkaart is één, geen of een halve zwemband afgebeeld. Het totaal bepaalt hoeveel zwembandkaarten je ontvangt.

Na de verdeling van de kaarten beginnen we met het eerste potje. De bovenste twee waterstandkaarten worden omgedraaid, waarna de spelers een gedekte biedkaart spelen en tegelijk omdraaien. Degene die de hoogste biedkaart heeft gespeeld, moet als eerste een waterstandkaart kiezen en deze open voor zich op tafel leggen. De speler met de op één na hoogste biedkaart neemt de tweede waterstandkaart. Daarna wordt bepaald wie de hoogste waterstandkaart voor zich op tafel heeft liggen. Deze speler moet een zwemband omdraaien, hetgeen hem in feite een winstpunt kost. Zo spelen we in totaal 12 rondes, totdat de stapel waterstandkaarten is verbruikt. Na elke ronde wordt opnieuw gecontroleerd wie de hoogste waterstand bezit. Dit kan overigens ook een kaart uit een vorige ronde zijn. Aan het einde van een potje worden winstpunten verdeeld. Als je tussen de bedrijven door bent verdronken, krijg je één minpunt. De speler die aan het einde de laagste waterstand bezit, krijgt één pluspunt. Elke niet omgedraaide zwemband is ook een pluspunt waard.

Na het eerste potje geven de spelers hun biedkaarten en de bijbehorende zwembanden aan de linker buurman. Vervolgens proberen we opnieuw 12 rondes lang het hoofd boven water te houden. Dit ritueel wordt nog een paar keer herhaald tot iedere speler één keer met elke set biedkaarten heeft gespeeld. Wie aan het einde de meeste punten heeft verzameld, is uiteraard de winnaar.

Ten slotte

Land Unter is een vlot en luchtig biedspelletje. Uiteraard heb je vooral aan het begin geen flauw idee wat je medespelers kunnen en zullen bieden en draait het dan vooral om geluk. In de loop van het spel krijg je meer informatie over de verschillende sets biedkaarten, waarmee je soms je voordeel kunt doen. Het is het algemeen handig om zo snel mogelijk een lage waterstandkaart te bemachtigen en deze tot het einde van een potje te bewaren. Maar het is natuurlijk de vraag of je huidige set biedkaarten deze strategie toelaat. Het spel is vooral leuk omdat je in latere rondes met sets speelt, die eerder door medespelers zijn gebruikt. Het is dan een uitdaging om met zo'n set beter te scoren dan je voorganger (en vergeet dan vooral niet hem of haar op jouw uitmuntende zwemvaardigheden te wijzen).

Het spel werd in 2001 uitgegeven door Berliner Spielkarten. Begin 2002 verscheen een nieuwe oplage bij Amigo. Deze is in juni 2006 door PS Games als "Pompen of Verzuipen" in Nederland uitgebracht.

Titel: Land Unter
Auteurs: Stefan Dorra
Uitgever: Berliner Spielkarten / Amigo
Aantal spelers: 3 - 5
Speelduur: ong. 30 minuten
Prijs: ong. € 6,-Spellen > Recensies >
Land Unter


Top