Spellen > Recensies > League of Six

League of Six

Erwin - aug 2008


Ik heb in mijn leven honderden verschillende bordspellen gespeeld. Deze spellen nodigden vaak uit om even in de huid van een ander te kruipen, een ontdekkingsreiziger, rijke koopman, bouwmeester, kapitein, Spaanse edelman enzovoort. In de loop der jaren heb ik aldus allerlei beroepen zien passeren. Het heeft even geduurd, maar na decennia geduldig wachten mag ik eindelijk het beroep naspelen dat ik het beste ken: belastingambtenaar. Maakt dit een spel leuker? Ja, dacht het wel. Maakt dit een spel gemakkelijker? Wie ben ik om onze reclameslogan tweemaal tegen te spreken! ……. Maar daarover later meer.

In League of Six is iedere speler een belastingambtenaar, die in naam van de koning de steden op het bord bezoekt. Deze steden zijn zes losse bordjes rond een centraal speelbord, waarop de speelvolgorde wordt bijgehouden en de spelers van stad naar stad reizen. Aan het begin van een ronde worden een of meer steden afgesloten, zodat per speler één stad resteert.

In een stad vind je een mix van de volgende opbrengsten: vier soorten goederen, een burgerkaartje, paarden en/of wachters. De actuele belastingtegels geven aan hoeveel en welke zaken er deze ronde in elke stad zijn te halen, waardoor de ene stad deze ronde zeer interessant is en de andere slechts met tegenzin wordt bezocht.

De spelers kiezen eerst in welke stad ze belasting willen heffen. Als je een stad met een tegenstander kiest, moet je hem daar afkopen met wachters. Dit doet een klein beetje denken aan het claimen van provincies in Amon-Ra. De afgekochte speler moet naar een andere stad reizen, hetgeen hem per stap een wachterkaart kost. Het is uiteraard mogelijk dat een verjaagde speler met een versterkte voorraad wachters terugkeert en jou alsnog uit de stad knikkert.

Uiteindelijk staat iedereen in een andere stad en worden de belastingen geďnd. Daartoe draai je de belastingschijf in jouw stad op zo’n manier, dat de door jou gewenste opbrengsten beschikbaar zijn. Daarna incasseer je de buit: goederenblokjes, wachters en/of burgers.

Vervolgens worden de verzamelde goederen opgeslagen in de pakhuizen. Degene met de meeste paardensymbolen bepaalt als eerste in welk pakhuis goederen worden opgeslagen, enzovoort. Deze pakhuizen vind je als rijen op een afzonderlijk speelbord. Elke rij heeft meerdere velden, waar bepaalde goederenkleuren worden gevraagd. Deze goederen leveren 1 of meer winstpunten op. Degene die de rij kiest, moet als eerste zoveel mogelijk velden vullen. Vervolgens is zijn linkerbuurman aan de beurt enzovoort. Als je dit een beetje slim aanpakt, kun je medespelers dwingen om goederen voor een te lage opbrengst te verkopen en kan jij nog een extra voordeeltje grijpen. Als een rij wordt voltooid, krijgt de speler die deze rij koos namelijk een bonus. In een koninklijk pakhuis bestaat de bonus uit extra punten. In een burgerlijk pakhuis is dit een burgerkaart. Deze kaarten tonen burgers in drie soorten, die aan het einde van het spel extra winstpunten opleveren.

De pakhuizen worden elke ronde vervangen door nieuwe exemplaren. Na zes rondes worden de bonuspunten voor de meerderheden in de burgerkaarten toegekend en aan de reeds verzamelde punten toegevoegd. De speler met de meeste punten is de beste belastingambtenaar aan de speeltafel. Zo’n eretitel zal de gemiddelde spelliefhebber in hoge mate aanspreken.

Ten slotte

League of Six is een redelijk toegankelijk spel over het verzamelen en ‘veredelen’ van grondstoffen, waarbij de spelers voor de afwisseling niet alleen met zichzelf bezig zijn, maar dankzij de wachters op een leuke manier interactie bedrijven.

Ik krijg zelf overigens meestal vrij weinig vat op het rondreizende circus met de wachters. Heb ik eindelijk een lastpak uit de stad gejaagd, wordt hij daarna zwaar gesponsord door een of meer medespelers, om vervolgens met een indrukwekkende lading wachters naar mijn stad terug te keren. Dit leidt meestal tot een aftocht naar een voor mij minder aantrekkelijke stad. Mijn structurele onhandigheid met die wachters is eigenlijk beschamend, belasting heffen is nota bene mijn beroep. Tja, gemakkelijker kan ik het niet maken……..

Het zij zo. League of Six is wat mij betreft een topper in de categorie “vlot speelbare middenklassers”, dat op de Nederlandse markt van harte welkom is. Dit oordeel geldt voor mij alleen met vier of vijf spelers. Met drie belastinginners vermindert het speelplezier enigszins (er zijn dan te weinig grondstoffen in omloop, de interactie neemt af en het belang van de burgerkaarten wordt kleiner).

Titel: League of Six
Auteur: Vladimír Suchý
Uitgever: QWG Games / CGE
Aantal spelers: 3-5
Speelduur: ong. 60 minuten
Prijs: ong. € 35


Spellen > Recensies >
League of Six


Top