Spellen > Recensies > Lemming Maffia

Lemming Maffia

Erwin - 2011


Eind 2009 bracht de Duitse uitgever Kosmos twee nieuwe familiespellen uit met de subtitel ‘Nichtlustig’ (vertaling: ‘niet leuk’). Dit leek mij op het eerste gezicht een vreemde methode om nieuwe spellen aan de man te brengen. De gemiddelde speler zal immers met een grote boog om een ‘niet leuk’ spel lopen. ‘Nichtlustig’ heeft echter niets te maken met de inhoudelijke kwaliteit van de spellen. Dit is de naam van een comicreeks van de Duitse illustrator Joscha Sauer. Hij tekent onder meer verhaaltjes met suïcidale lemmingen. Zijn lemmingen zijn meer dan simpele knaagdieren, ze hebben bijvoorbeeld hun eigen onderwereld. In het bordspel Lemming Maffia spelen zes lemmingmaffiosi de hoofdrol. Zij racen over een hindernisbaan vol actievelden, terwijl de spelers gokken op de uitkomst van de race. 999 Games heeft in 2010 een Nederlandse editie uitgebracht, waarbij ze de term ‘Nichtlustig’ verstandig genoeg niet hebben vertaald.

Het speelbord toont een parcours met 15 zones met elk twee of meer actievelden. Op dit parcours racen de zes lemmingen naar een haven, waar ze als eerste van een steiger proberen te springen. De lemmingen worden vertegenwoordigd door zes miniatuurtjes in zes verschillende kleuren. Twee lemmingdobbelstenen bepalen elke beurt welke lemming beweegt. Iedere speler beschikt over een setje wedkaarten in de kleuren van de lemmingen, waarmee hij tijdens de race op de uitkomst kan gokken. Iedere speler krijgt verder drie geheime opdrachtkaartjes, waarmee extra punten zijn te verdienen. Er is verder een setje betonblokjes, waardoor lemmingen het spel voortijdig kunnen verlaten.

De actieve speler gooit de twee lemmingdobbelstenen. Je moet één van de gegooide lemmingen naar een vrij veld in de volgende zone verplaatsen. Gooi je het symbool van een al uitgeschakelde lemming, dan geldt deze worp voor de achterste lemming. De spelers hebben in dit spel geen eigen speelfiguren.

Vervolgens voer je de actie uit van het veld waarop de lemming is geplaatst. Bij de betonmenger steek je een betonblokje in het voetstuk van de lemming. Bij het derde betonblokje is een lemming uitgeschakeld (‘Luca Brasi slaapt met de vissen’). Gelukkig kun je op een veld met een luchtdrukhamer één betonblokje verwijderen. Eindigt de lemming op een vluchtwagen, dan gooi je een traditionele zeszijdige dobbelsteen en zet je de lemming zoveel velden vooruit. Bij de boekhouder mag iedere speler een eigen wedkaart bovenop zijn scorestapel leggen. De volgorde van deze stapel mag je niet meer wijzigen. Bij de maffiabaas mag iedere speler één van zijn opdrachtkaarten afleggen (om bij de eindtelling strafpunten te vermijden). Op een blanco actieveld gebeurt niets.

Het spel is afgelopen wanneer de eerste lemming het waterveld naast de steiger bereikt, of wanneer er nog maar één lemming in de race is. Deze lemming is de trotse winnaar. Dan draait iedere speler zijn scorestapel om en telt op welke positie de wedkaart van de winnende lemming ligt. De positie bepaalt hoeveel winstpunten je voor de winnende kleur ontvangt. Het is dus zaak om zo laat mogelijk op de winnaar te wedden. Daarnaast krijg je winstpunten voor vervulde opdrachtkaartjes (bijv. ‘roze wordt eerste, tweede of derde’ of ‘maximaal één lemming wordt uitgeschakeld’). Kon je een opdracht niet vervullen, dan levert dit kaartje jou twee strafpunten op.

Ten slotte

Lemming Maffia is een lollig en luchtig loopspel met een raar thema. Tactische hoogstandjes hoef je niet te verwachten. Een beetje gokken, bluffen, plagen en geluk met dobbelstenen en opdrachtkaartjes zijn hier de ingrediënten waarmee je het speelplezier moet brouwen. Met de juiste medespelers en de juiste instelling zal dit tussendoortje voldoende pret opleveren. De lol zit ‘m vooral in het achterhalen van de belangen van de medespelers, in combinatie met het verdoezelen van jouw eigen plannen. Ik ben overigens niet zo te spreken over de verhouding tussen de waarde en de moeilijkheidsgraad van de opdrachtkaartjes. Ik snap niet waarom de ene opdracht 4 punten waard is en de andere 2 punten, terwijl beiden even moeilijk lijken.

Lemming Maffia is een leuk tussendoortje voor familiespelers. Als je meer tactiek zoekt, kun je beter iets anders proberen.

Titel: Lemming Maffia
Auteur: Michael Rieneck
Uitgever: 999 Games - Kosmos
Aantal spelers: 3-6
Speelduur: 15-30 minuten
Prijs: ong. € 20,-


Spellen > Recensies >
Lemming Maffia


Top