Spellen > Recensies > Limits

Limits

Erwin Broens - april 2001


Uwe Rosenberg levert met enige regelmaat originele en leuke kaartspelletjes af. Hij is vooral bekend van Bohnanza, de vruchtbare bonenakker die inmiddels de nodige nieuwe peultjes heeft voortgebracht. Een ander succes is Mamma Mia, een kaartspel waarbij je de kaarten op een centrale stapel aflegt en moet onthouden wat daar wordt gedumpt. Afleggen en onthouden zijn ook belangrijke elementen in zijn nieuwe kaartspel Limits.

Het spel

In Limits leggen de spelers gekleurde kaarten op een centrale aflegstapel. Er zijn vijf verschillende kleuren. Elke ronde bepaalt een limietkaart hoeveel kaarten men van elke kleur veilig op de aflegstapel kan leggen. Deze limiet varieert van nul tot oneindig. Als je de limiet overschrijdt, loop je het risico dat een medespeler je betrapt. Om het geheel iets leuker te maken, wordt aan het begin van een ronde enige onzekerheid toegevoegd. Iedere speler begint met vijf kleurkaarten, waarvan hij er één gedekt op tafel legt. Deze kaarten verhogen de limiet van de desbetreffende kleuren. Dit voegt tevens een blufelement toe. Bijvoorbeeld: de blauwe limiet is nul; jij verhoogt de rode limiet door een rode kaart gedekt neer te leggen; vervolgens leg je een blauwe kaart op de aflegstapel; je medespelers durven je waarschijnlijk niet te verdenken, omdat ze aannemen dat jouw gedekte kaart blauw is.

De speler die aan de beurt is, moet één van de volgende drie acties uitvoeren:
- een kleurkaart afleggen en een nieuwe trekken;
- vier gelijke kleurkaarten omruilen (levert een bonuspunt op);
- een medespeler verdenken.

Bij het omruilen van vier gelijke kaarten moet je wel opletten. Twee van die kaarten leg je bovenop de trekstapel, de andere twee gaan op de aflegstapel (waardoor de limiet ineens in zicht kan komen).

Als je een medespeler verdenkt, tel je hoeveel kaarten van de verdachte kleur op de aflegstapel liggen. Heeft je medespeler de limiet inderdaad overschreden, krijg jij een pluspunt, je medespeler krijgt twee minpunten. Als je ten onrechte een medespeler verdenkt, worden deze punten omgekeerd verdeeld.

Het spel is afgelopen als de stapel limietkaarten is verbruikt. De spelers salderen hun plus- en minpunten. Degene met de meeste punten wint het spel.

Ten slotte

Limits is weer zo'n typisch luchtig kaartspelletje uit de Duitse keuken. Het is toegankelijk en speelt lekker vlot. Om het goed te spelen, moet je onthouden welke kaarten je medespelers hebben afgelegd. Volledige zekerheid biedt dit niet, want de gedekt neergelegde kleurkaarten kunnen de limiet van een bepaalde kleur flink verhogen. Deze onzekerheid maakt het spel juist leuk. Het is geen gortdroge geheugentest, maar je kunt ook een beetje bluffen en gokken. Geen diepzinnige kost, maar wel een lekker tussendoortje.

In de loop van dit jaar verschijnt een versie met Nederlandstalige regels.

Titel: Limits
Auteur: Uwe Rosenberg
Uitgever: Amigo
Aantal spelers: 2 - 6
Speelduur: ong. 45 minuten
Prijs: ong. € 8,- (Duitsland: € 6)

Afbeeldingen © AmigoSpellen > Recensies >
Limits


Top