Spellen > Recensies > Loco!

Loco!

Erwin Broens - augustus 2003


Bij "nieuwe" Amerikaanse spellen van Knizia loop je meestal het risico dat je de verzameling uitbreidt met een Engelstalig spel, waarvan je jaren geleden al een Duitse versie hebt aangeschaft. Mocht je belangstelling hebben voor Loco! van Fantasy Flight Games, controleer dan eerst even of je Flinke Pinke van Amigo of Thor van Heidelberger bezit. Zo ja, kun je Loco! met een gerust hart in de winkel laten liggen. Heb je deze spellen niet, lees dan even verder en kijk of dit iets voor jou is.

Het spelmateriaal bestaat uit vijf sets van zes kaarten in de kleuren rood, blauw, groen, paars en geel. De kaarten hebben een waarde van 0-5 punten. Van elke kleur zijn ook vijf fiches beschikbaar, die aan het begin in een cirkel op tafel worden gelegd.

Aan het begin van het spel worden twee of drie kaarten ongezien verwijderd, afhankelijk van het aantal spelers. De resterende kaarten worden gelijkelijk onder de spelers verdeeld. Als je aan de beurt bent, speel je één van jouw kaarten. Vervolgens neem je één willekeurig fiche van tafel. Dit fiche mag een andere kleur hebben dan de zojuist gespeelde kaart. Als je een "nulkaart" speelt, moet je Loco roepen. Als je dit vergeet, mag je geen fiche pakken. Het is mij overigens niet duidelijk waarom deze stompzinnige regel aan het spel is toegevoegd.

Gespeelde kaarten van dezelfde kleur worden op elkaar gelegd. Zodra de zesde kaart van een kleur is gespeeld, is het spel voorbij. Dan levert elk fiche net zoveel winstpunten op als de waarde van de bovenste kaart van die kleur (0-5 punten).

Ten slotte

Loco! is net als zijn voorgangers een simpel en luchtig kaartspelletje. Het is de bedoeling om de mogelijkheden van jouw kaarthand optimaal te benutten, de medespelers zo lang mogelijk in het ongewisse te laten en de juiste fiches te verzamelen. Volledige controle is er overigens niet, omdat niemand weet welke kaarten aan het begin zijn verwijderd. Ondanks het eenvoudige spelsysteem is het een leuk opwarmertje voor een gezellige spelletjesavond. 

PS Games distribueert een versie met - grotendeels - Nederlandstalige spelregels. Op de laatste pagina heeft men een paar Engelse woorden over het hoofd gezien. Slordig, maar niet hinderlijk.

Titel: Loco!
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: FFG / PS Games
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: 5 - 10 minuten
Prijs: ong. € 9,- Spellen > Recensies >
Loco!


Top