Spellen > Recensies > LotR kaartspel

LotR ruilkaartspel

Rein John Oppedijk - juni 2005


Dit spel is zowel offline (met echte kaarten) als online (met digitale kaarten op de PC) te spelen. Bedoeling van dit kaartspel is de reis van Frodo na te spelen vanaf Hobbitstee naar Mount Doom. Door middel van het uitspelen van kaarten bezoeken de spelers met hun gezelschap (de fellowship) de verschillende plaatsen uit de boeken van Tolkien. De speler die als eerste 9 plaatsen (sites) met een “ringdrager” weet te overleven, heeft het spel gewonnen. Als men de tegenstander hiervan weet te weerhouden, door diens ringdrager te doden of corrupt te maken (hierover later meer), heeft men ook de winst te pakken.

Spelmateriaal

Beide spelers hebben een deck met minimaal 60 kaarten, die uit 50% “fellowship” kaarten en 50% “shadow” kaarten moet bestaan. Fellowship kaarten zijn kaarten die jouw “ringdrager” ondersteunen. Ze kunnen bestaan uit bondgenoten, wapens, gebeurtenissen en condities. Met de “shadow” kaarten probeer je de “ringdrager” van je tegenstander tegen te houden of te vertragen. Ook hier kan men wapens, gebeurtenissen, condities en daarnaast monsters spelen. Naast dit speeldeck heeft iedere speler een “ringdrager” + de ring. In het boek en de film was Frodo de ringdrager, maar in dit spel zijn meer mogelijke ringdragers beschikbaar. Zo heeft men o.a. de optie om Galadriel of Gimli de ring naar Mount Doom te laten brengen. Als laatste heeft elke speler 9 “sites”. Dit zijn kaarten met plaatsen waar men het gezelschap overheen wil laten lopen.

Spelverloop

Beide spelers beginnen met het neerleggen van hun ringdrager + ring en enkele bondgenoten. Elke speelkaart heeft een zgn. “twilight” kostprijs. Men mag in het begin maximaal voor 4 “twilight” bondgenoten neerleggen. Om te bepalen wie begint, wordt er geboden met zgn. “burdens”. Wie de meeste biedt, mag bepalen of hij begint of dat hij dit heugelijk feit wil overdragen aan zijn tegenstander. Deze “burdens” zijn ook van belang tijdens het spel, want de hoeveelheid hiervan bepaalt de geestelijke weerstand van de ringdrager tegen de kwade krachten van de ring. Als de weerstand van de ringdrager op nul komt, dan is deze corrupt geworden door de ring en heeft de speler eveneens het spel verloren.

Als men heeft bepaald wie er begint, mag deze speler de eerste site neerleggen. Dit is het beginpunt voor beide spelers. Hierna begint de eerste fase (de fellowship-fase). Hierin speelt de actieve speler zijn bondgenoten, wapens e.d. om zijn gezelschap beter uit te rusten tegen de gevaren die komen gaan. Deze fase eindigt met de beweging naar de volgende site-kaart, die normaal gesproken wordt neergelegd door de niet-actieve speler. Elke kaart die wordt gespeeld kost een bepaald aantal punten. Hoe meer punten worden gespeeld, hoe groter de gevaren.

De volgende fase is de “shadow fase”. Hierin worden door de niet-actieve speler allerlei shadowkaarten gespeeld. Ook deze kosten per kaart een bepaald aantal punten. Deze punten worden van het in de fellowship fase verzamelde totaal afgetrokken. Dus als de actieve speler veel kaarten heeft geactiveerd, kan de niet-actieve speler meestal ook veel kaarten spelen en dus voor veel gevaar zorgen.

Als de shadowspeler al de punten die hij gebruiken wil heeft opgemaakt, begint de “maneuver fase”. In deze fase worden speciale kaarten gespeeld, waarmee bepaalde activiteiten kunnen worden gedaan. Bijvoorbeeld dat een bondgenoot meerdere tegenstanders tegelijk kan bevechten.

Hierna volgt de “archery” fase. Hierin mogen alle bondgenoten en monsters met een boog hun kunsten vertonen. Als er dan nog monsters beschikbaar zijn, komt het tot een gevecht in de “skirmish” fase. Welke vooraf wordt gegaan door de “assignment” fase om te zien wie tegen wie zal gaan vechten.

Als de gevechten zijn geweest en de ringdrager nog leeft, wordt de beurt afgesloten met de “regroup” fase. Hierin kunnen wonden worden geheeld, kaarten worden verwisseld en de actieve speler kan besluiten om nog een “site” te bezoeken. Mocht hij hiertoe besluiten, dan wordt er naar de volgende “site” gelopen en begint de beurt opnieuw maar nu direct met de shadow fase (de fellowship fase wordt dan overgeslagen). Monsters die zijn blijven liggen na de regroup komt men dan opnieuw weer tegen. Als men de beurt stopt, worden deze afgelegd en wordt de niet-actieve speler de fellowship-speler.

Ten slotte

Het spel is Engelstalig, dus is een redelijke kennis van deze taal wel vereist. Daarnaast is het spel ook verkrijgbaar in o.a. Duits, Spaans en Italiaans. Kijk voor informatie over de online versie eens op: lotronline. Zie voor de Duitse versie: gamigo. Na het downloaden van het spel kun je het eens proberen als gast en een zogenaamde tutorial doorlopen.

Titel: Lord of the Rings TCG
Auteur: Lischke c.s.
Uitgever: Decipher
Aantal spelers: 2 (-4)
Speelduur: ong. 45-60 minuten
Prijs: ong. € 12,- (Starterdeck)


Spellen > Recensies >
LotR kaartspel


Top