Spellen > Recensies > Lost Temple

Lost Temple

Erwin - 2011


De Nederlandse uitgever White Goblin Games lanceert op de internationale spellenbeurs Spiel 2011 maar liefst zes nieuwe titels. In de weken voor de beurs vind je op deze website previews van deze nieuwe spellen. Deze spelbeschrijvingen zijn nog niet gebaseerd op daadwerkelijke speelervaring, maar wel op een grondige bestudering van de spelregels. Lost Temple is het vijfde spel in deze serie. Dit bordspel is ontworpen door de Franse spelauteur Bruno Faidutti. Bruno is in Nederland vooral bekend van het kaartspel Machiavelli. Fans van dit karaktervolle bouwspelletje zullen in Lost Temple leuke spelelementen herkennen.

Het loopspel Lost Temple speelt zich af in een jungle, waar 2-8 ontdekkingsreizigers proberen om als eerste een tempel te bereiken. De lengte van het loopspoor is afhankelijk van het aantal spelers. De startpositie van de speelfiguren wordt willekeurig bepaald, waarbij spelers met een mindere positie worden getroost met smaragden (bewegingspunten) en soms met een kapmes. Dit mes lever je in wanneer je snel door junglevelden wilt bewegen. Op sommige velden liggen gedekte gebeurtenisfiches. Hiermee kun je bewegingspunten, smaragden of een kapmes winnen of verliezen. De afgod is een speciaal gebeurtenisfiche.

Een speelronde begint met de selectie van de 9 karakterkaarten. Afhankelijk van het speleraantal worden enkele karakters aan de kant gelegd (sommige open, eentje dicht). De speler op de laatste plaats, of de bezitter van het afgodfiche, neemt de resterende kaarten, kiest er één uit, legt deze gedekt neer en geeft de overige kaarten aan zijn linkerbuurman. Deze speler kiest ook één kaart, enzovoort. Wanneer alle spelers een karakter bezitten, worden ze in de op de karakterkaarten afgebeelde volgorde opgeroepen om hun beurt uit te voeren. Dan toon je jouw karakterkaart, neem je één smaragd en gebruik je de beweging en de andere vaardigheid van dit karakter.

De sjamaan kiest een ander karakter. Als dit karakter deze ronde meespeelt, wissel je van plaats met de speelfiguur van deze speler. Ook de dief kiest een ander karakter. Als dit karakter deze ronde meespeelt, steel je de smaragden van deze speler. De dief mag verder 1 of 2 stappen vooruit. Met de ziener ga je 1 of 2 stappen vooruit en mag je 2 ontdekkingsfiches bekijken. Met de priester spring je voor 2 smaragden vooruit naar de volgende tempel. De ouderling doet hetzelfde kunstje naar het volgende dorp. De archeoloog is goed voor 1 of 2 stappen en een nieuw kapmes. De verkenner gaat 1 stap vooruit voor elke smaragd die je inlevert. Met de kano lever je al jouw smaragden in en ga je het dubbele aantal velden vooruit (max. 20). Met het kind verplaats je jouw speelfiguur naar het eerstvolgende bezette veld.

Als een speelfiguur het laatste veld bereikt, is het spel meteen voorbij. Deze speler is de winnaar.

Ten slotte

Deze preview is gebaseerd op een studie van de spelregels. Ik heb het spel nog niet gespeeld of het materiaal in de vingers gehad. Lost Temple heeft overduidelijk een relatie met Machiavelli. Het kiezen van de karakters is ook hier het centrale spelmechanisme. Daar is niks mis mee. Volgens mij krijgt een relatief eenvoudig loopspel hierdoor zoveel pit, dat er een leuk en interessant familiespel op tafel komt te liggen.

Titel: Lost Temple
Auteur: Bruno Faidutti
Uitgever: White Goblin Games
Aantal spelers: 2-8
Speelduur: ong. 45 minuten
Prijs: ong. € 27


Spellen > Recensies >
Lost Temple


Top