Spellen > Recensies > Lungarno

Lungarno
(preview)

Erwin - sept 2008


Arno, da’s niet alleen de voornaam van een van de eigenaren van de Nederlandse uitgever QWG Games, maar ook de naam van een Italiaanse rivier. Deze rivier stroomt door de stad Pisa. Aan de oevers van de rivier ligt de wijk Lungarno, de woonplaats van de machtigste families van het middeleeuwse Pisa. In Lungarno bouwen de spelers prachtige paleizen, indrukwekkende torens en luxe winkels, om daarmee aanzien en prestige te verdienen. Word jij de rijkste koopman van Pisa? In het legspel Lungarno kun je op zijn minst een poging wagen.

Aan het begin van het spel wordt het speelveld opgebouwd. Dit is de wijk Lungarno, met de rivier de Arno, drie bruggen en wegen en acht districten. In deze districten plaatsen de spelers in de loop van het spel hun gebouwtegels. In elk district ligt al een aanzienfiche klaar, dat bij de plaatselijke telling extra punten oplevert. Iedere speler krijgt aan het begin twee gedekte gebouwtegels, 14 florijnen en vijf koopmannen. De resterende gebouwtegels vormen een gedekte trekstapel, waarnaast drie open tegels worden klaargelegd. Er zijn drie soorten tegels met familieschilden: paleis, toren en plein. Deze leveren bij tellingen florijnen op. Er zijn ook nog vier speciale tegels: winkels verhogen de opbrengst in een district, begraafplaatsen en kerken verlagen deze opbrengst en met een kantoor kun je een interessante tegel hergebruiken.


een leeg speelveld aan het begin

De actieve speler moet één van de volgende acties uitvoeren: een gebouwtegel kopen of een gebouwtegel plaatsen. Tegen betaling van 1 florijn mag hij een tweede actie uitvoeren.

Een gebouwtegel kost 0-2 florijnen, afhankelijk van de positie naast de gedekte stapel. Na het kopen van een tegel wordt de voorraad open tegels aangevuld vanaf de stapel, waarbij de nieuwe tegel altijd op de duurste plek komt. Je mag maximaal vijf gebouwtegels op handen hebben.

De gebouwtegels worden geplaatst in de districten van Lungarno, direct naast de rivier of naast een andere gebouwtegel. Als de zojuist gelegde tegel minstens één familieschild toont en deze familie in dit district nog niet door een andere koopman is geclaimd, mag je een eigen koopman op dit familieschild plaatsen. Je mag dan ook nog het aanzienfiche van dit district begluren. Dit fiche toont drie familieschilden.

Als je de zesde gebouwtegel in een district legt, wordt dit district gesloten. Dan krijgen de spelers florijnen voor hun koopmannen op de paleizen. De opbrengst is 1 florijn voor elk schild van deze familie in dit district (op gebouwen en het aanzienfiche). Winkels, begraafplaatsen en kerken beïnvloeden de opbrengst. Daarna krijgen de spelers deze koopmannen terug. Koopmannen op andere gebouwen blijven staan tot de eindtelling.

Na het sluiten van het achtste district volgt een eindtelling, waarbij ook de koopmannen op torens en pleinen florijnen opleveren. Torens geven 1 florijn voor elk schild van deze familie naast de dichtstbijzijnde straat (max. 8). Pleinen geven 1 florijn voor elk schild van deze familie in dezelfde rij (max. 12).

Ten slotte

Ik heb het spel zelf nog niet gespeeld, maar de spelregels schetsen een beeld van een alleraardigst en toegankelijk legspel. Dit spel lijkt vooral te draaien om het verstandig beheren van jouw geldvoorraad. Je hebt de florijnen nodig om tegels te kiezen, extra acties uit te voeren, maar vooral ook voor het binnentikken van winstpunten. De geluksfactor rond de aanvoer van nieuwe tegels lijkt redelijk klein, omdat je open tegels kunt kopen en een handvoorraad kunt aanlegen. Deze aanvoer van tegels vraagt er wel om dat je een beetje probeert te onthouden wat je medespelers verzamelen. De begraafplaatsen en kerken zorgen verder voor een beetje plagerige interactie, wat in mijn ogen nooit kwaad kan.

Lungarno wordt uitgegeven door Red Glove. De Nederlandse uitgever QWG Games brengt eind oktober een Nederlands- en Franstalige versie op de markt. Zij zullen dit spel op het Spellenspektakel demonstreren.

Titel: Lungarno
Auteur: Michele Mura
Uitgever: QWG Games / Red Glove
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: ong. 45 minuten
Prijs: onbekend


Spellen > Recensies >
Lungarno


Top