Spellen > Recensies > M

M

Det - september 2002


M? Ja, gewoon: M! Oftewel "Mega-Spass Mit Mini-Regeln...". M is een abstract legspel dat vlot wegspeelt en dat je snel leert. Maar vergis je niet, er zit meer in dan je denkt.

Er zijn 90 vierkante kaarten die allemaal drie eigenschappen bevatten: een kleur, een getal en een figuur in het midden. De spelers moeten telkens om de beurt een kaart vanuit de hand op tafel leggen, in een denkbeeldig raster van zes bij zes kaarten. Daarna vullen ze hun hand weer aan. Een kaart mag naast een andere kaart worden gelegd als er minstens één overeenkomstige eigenschap is. Als een kaart aan meerdere kaarten tegelijk wordt aangelegd, dan moet hij bij al die kaarten een overeenkomst hebben. Dat mag per kaart een verschillende eigenschap zijn. Aan hoe meer kaarten tegelijk zo'n nieuwe kaart wordt aangelegd, des te gunstiger dat is voor de speler, want die krijgt voor iedere aangrenzende kaart (minus één) een fiche van zijn rechterbuurman. Dus aan één zijde grenzend, levert niets op. Maar als je aan drie kaarten tegelijk kunt leggen, krijg je twee fiches. Deze fiches leveren aan het einde punten op.

Wat is nu het doel van het spel? De spelers moeten proberen om zoveel mogelijk punten te krijgen door fiches te verdienen en door kaarten voor zich op tafel te verzamelen. Dat wil zeggen: twee van de vijf kleuren leveren pluspunten op en de overige drie kleuren strafpunten. De spelers mogen zelf bepalen welke kleuren ze proberen te sparen en welke ze willen vermijden, maar ja... dat lukt niet altijd.

Hoe kom je aan de kaarten? Als een speler de vijfde of de zesde kaart in een rij legt èn deze kaart heeft twee overeenkomende eigenschappen met de kaart waaraan hij is gelegd (bijv. de kleur en het getal), dan komt het tot een waardering. Bij een waardering mag de speler die als laatste een kaart heeft gelegd een kaart uit de rij pakken die wordt gewaardeerd. Daarna mag de speler rechts van hem dat doen, enz. totdat er nog één kaart ligt, of totdat er geen kaart meer kan worden gepakt zonder dat de overblijvende kaarten een geheel blijven vormen. Uiteraard probeer je zo kaarten te pakken van de twee kleuren die je spaart, maar soms moet je toch strafpunten incasseren. Je bent namelijk verplicht om een kaart te pakken en de kaarten op tafel moeten één geheel blijven vormen. Dit laatste beperkt je mogelijkheden soms frustrerend. De spelers leggen de verzamelde kaarten op kleur gesorteerd in stapeltjes voor zich neer. Als alle mogelijke kaarten zijn gepakt, dan mag de volgende speler weer een kaart leggen. Het kaarten leggen gaat om de beurt verder totdat het opnieuw tot een waardering komt.

Het spel eindigt als de trekstapel met nieuwe kaarten op is. Er wordt nog doorgespeeld totdat er een waardering komt. Daarna is het punten tellen geblazen. De twee kleuren waarin je de meeste punten hebt verzameld, tel je op. De getallen op de kaarten zijn tevens de winstpunten. Daar trek je de punten van de andere drie kleuren vanaf. Tot slot tel je daar je fiches bij op, die zijn tien punten per stuk waard. Wie uiteindelijk de meeste punten heeft, wint het spel.

Ten slotte

M is geschikt voor 2 tot 6 spelers. Het aantal kaarten wordt aangepast aan het aantal spelers. Daardoor is het met elk aantal goed te spelen. Wel is het zo dat je minder invloed hebt als er meer spelers meespelen dan als je bijv. met twee spelers speelt.

In het begin is de richting van het spel even wennen. De speelrichting is met de wijzers van de klok mee en alle andere acties gaan tegen dezelfde wijzers in. Dus fiches krijg je van je rechterbuurman, en het pakken van kaarten van tafel gaat eveneens rechtsom. 

Een minpuntje is misschien de vormgeving. Echt mooi en uitnodigend ziet het er allemaal niet uit. Maar laat je niet misleiden, het is een leuk spel dat lekker wegspeelt. Een ander gehoord puntje van kritiek is dat het spel geen thema heeft. Het is inderdaad erg abstract, maar dat gaat wat mij betreft niet ten koste van het speelplezier. In een spel als dit is een thema niet nodig.

Mijn conclusie is dan ook: Mega-Spass Mit Mini-Regeln gaat zeker op voor M. En voor de prijs hoef je het niet te laten. Voor zo'n 12 euro heb je een leuk tactisch legspel.

Titel: M
Auteur: Martin Schlegel
Uitgever: Abacus Spiele
Aantal spelers: 2-6
Speelduur: 30-45 minuten
Prijs: ong. € 12,-Spellen > Recensies >
M


Top