Spellen > Recensies > Magna Grecia

Magna Grecia

Erwin Broens - oktober 2003


Magna Grecia is het resultaat van een samenwerking tussen twee populaire spelauteurs, Michael Schacht (o.a. bekend van Kardinaal & Koning) en Leo Colovini (o.a. Clans). Het eerste prototype ging over de metro van Londen, in de uiteindelijke versie komt de eerste Griekse kolonie in het zuiden van Italië tot bloei. Aan het begin van het spel toont het spelbord een in zeskantige vakjes verdeelde landkaart, met dorpjes en orakels. Aan de rand van het bord stichten de spelers hun eerste steden en leggen ze wegen aan om het binnenland te bereiken. Op de dorpjes en steden worden markten geplaatst, die later in het spel veel winstpunten kunnen opleveren.

Het spel wordt gespeeld in 12 rondes. Elke ronde bepaalt een actiekaart de speelvolgorde en de reikwijdte van de drie mogelijke acties: wegen bouwen, een stad stichten of vergroten en je voorraad weg- en/of stadstegels aanvullen. In een beurt mag je twee van deze acties uitvoeren. Daarbij mag je het plaatsen van weg- en stadstegels afwisselen. Het aanvullen van de voorraad mag alleen als laatste actie. Als je slechts één actie uitvoert, wordt deze sterker en mag je meer tegels plaatsen c.q. aanvullen.

Bij het stichten van een stad krijg je een gratis markt. Aan het einde van je beurt mag je nog een markt plaatsen, in een dorp of een vreemde stad. Hiervoor moet je betalen met winstpunten. Hoe groter de stad, des te duurder de markt. Het is dus zaak om je markten tijdig in vreemde steden te plaatsen. Overigens kost ook het plaatsen van stadstegels winstpunten.

Een markt in een dorp of een vreemde stad levert pas winstpunten op als deze actief is. Hiertoe moet je met behulp van wegen een verbinding met een eigen stad maken (voordat je medespelers met hun wegen jouw pad afsnijden). De hoeveelheid winstpunten hangt af van het aantal verbindingen tussen de marktstad en andere steden, dorpen of orakels. Vanuit een grote stad kun je veel verbindingen maken, maar het bouwen van een grote stad kost je wel veel winstpunten. Als je tijdens het spel in “geldnood” komt, mag je een actieve markt verkopen en kun je deze winstpunten in een volgende beurt gebruiken voor nieuwe aankopen.

Je verdient ook winstpunten met de controle over orakels. Daartoe moet je een eigen stad via een weg met het orakel verbinden. Als steden van meerdere spelers met een orakel zijn verbonden, gaat de controle naar de belangrijkste stad. Dit is de stad met de meeste verbindingen naar andere plaatsen.

De speler die na 12 rondes de meeste winstpunten bezit, wint het spel.

Ten slotte

Magna Grecia is een pittig spel met een stevige speelduur. Het spel heeft strategische elementen, waaronder het bewaken van een regelmatige aanvoer van nieuwe tegels. Tactiek speelt een grotere rol, omdat de speelvolgorde constant wisselt. Je hebt alleen zicht op de acties en speelvolgorde van de huidige en de volgende ronde. Het is mogelijk dat een concurrent twee opeenvolgende beurten mag uitvoeren voordat jij kunt reageren. Hiermee kan hij jouw zorgvuldige planning danig in de war schoppen. Je wordt dus gedwongen om jouw plannen regelmatig bij te stellen, flexibiliteit is daarom belangrijk. Het spelsysteem biedt je hiervoor voldoende ruimte, omdat je ook vanuit vreemde steden nieuwe wegen kunt starten en elders je geluk kunt zoeken. Ook concentratie is belangrijk, maar helaas heeft de vormgever hiermee geen rekening gehouden. De kleuren van de wegtegels zijn op een vol bord lastig te onderscheiden, waardoor het zicht op de spelsituatie onnodig wordt bemoeilijkt. Concentratie vraagt om denkwerk, met trage spelers kunnen de wachttijden daarom flink oplopen. Gelukkig is het spel interessant genoeg om de soms forse speelduur te rechtvaardigen. De structuur van de spelregels is voor verbetering vatbaar, maar als je ze goed leest, kun je zonder noemenswaardige problemen aan de slag. Als twee uurtjes plannen, bouwen en blokkeren jou niet afschrikken, is Magna Grecia een prima aanvulling voor de spellenkast.

Titel: Magna Grecia
Auteurs: Leo Colovini & Michael Schacht
Uitgever: Clementoni
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: 75-120 minuten
Prijs: ong. € 20


Spellen > Recensies >
Magna Grecia


Top